Nayteikkuna

Omnium Gatherum:”The Burning Cold” – metallia ja iskelmää

Viime vuonna julkaistu – mutta vasta nyt toimitukseen tiensä löytänyt – The Burning Cold on Omnium Gatherumin järjestyksessään kahdeksas studioalbumi. Yli 20 vuotta sitten perustetun yhtyeen ulosanti on aikojen saatossa kypsynyt ja seestynyt melkoisesti. Alkuaikojen death metal -elementit ovat pikku hiljaa hiipuneet yhä pienempään rooliin ja iskelmäinen metalli on tunkeutunut etualalle.

 

The Burning Cold on tuotannollisesti ja soitannollisesti huippuluokkaa, mikä ei sinänsä yllätä, sillä sen on miksannut ja masteroinut herra Dan Swänö itse. Kun vielä muistaa, että rumpujen takana häärivä Tuomo Latvala on yksi maamme kovimmista osaajista sarallaan, niin ei ole ihme, että kokonaisuus soundaa massiiviselta ja jykevältä.

Mahtipontisen ja monitahoisen äänimaailman takaa ei kuitenkaan aukea täydellinen sointujen paratiisi, sillä sävellyksellisesti albumi on pienoinen pettymys. Kappaleet ovat liian usein turhan ennalta arvattavia sointukuljetusten ja sovitustensa osalta, ja nimenomaan huonossa mielessä.
Sen sijaan uskaliaat ja huomiota herättävät melodiat ja riffit loistavat valitettavasti poissaolollaan. Kaikki on jotenkin niin perusvarmaa ja turvallista, että kukaan ei varmasti ärsyynny, mutta toisaalta tuskinpa tästä kovin moni myöskään ehdottomiin ylistyssanoihin puhkeaa.

Musiikillisen keskitien lisäksi albumia vaivaa laulusovitusten puute. Tuntuu nimittäin siltä, että niihin ei ole paljoakaan käytetty aikaa. Erityisesti vokaalien rytmityksissä olisi ollut todella paljon hiottavaa. Ongelmia aiheuttavat myös lyriikat, sillä niitä ei selvästi ole tehty biisejä silmällä pitäen, vaan ne on poimittu jostain pöytälaatikosta sen enempää sovittamatta.

Kokonaisuutena The Burning Cold on hyvin helppokuunteluinen, mutta samalla myös varsin mieleenpainumaton teos. Kappaleista eniten sykähdyttivät Insomnium-henkinen The Frontline sekä ärhäkkä in your face -tyylinen raivonpurkaus nimeltä Driven By Conflict. Itselleni albumin parasta antia edustavat kuitenkin kiistattoman lumoavat ja tasokkaat kitarasoolot, joita levyltä onneksi löytyy riittämiin.


Omnium Gatherum: The Burning Cold (Century Media, 2018)

13.11.2019
|
Ville Pekkala
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy