Nayteikkuna

PK Keränen: "Serobi Songs" – pitkään kypsytelty mestariteos

PK Keränen on 40 vuotta ollut 22-Pistepirkko-yhtyeen ääni. Serobi Songs on Keräsen ensimmäinen soololevy, jota saatiin odottaa peräti neljä vuotta. Lopputulos oli sen arvoinen, virheetön mestariteos.

 

Harva ääni on niin tunnistettava kuin Keräsen lauluääni. Tuo surullisen herkkä tenori, joka teki Birdystä rockklassikon ja Pirkoista kansainvälisen menestystuotteen. Kun lauluääneen liitetään Keräsen avoimella vireellä soittamat riffit, ovat tutut palaset olemassa. Pistepirkot ovat epäilemättä osiensa summa, mutta moni varmaan mietti kuumeisesti mitä Keränen saa aikaiseksi yksin ja miten se poikkeaa Pirkoista. 

Levyntekoprosessikin oli loputtoman pitkä, alkaen Ruotsista Tobias Fröbergin kanssa. Sen jälkeen levy tehtiin uusiksi kosketinsoittaja Valtteri Laurellin johdolla. Viimeistelyvaiheessa mukaan tuli tuottaja Johnny Lee Michaels, joka on merkitty levyn toiseksi tuottajaksi PK:n ohella. Tämä kaikki on kannattanut. Moneen kertaan kaulittu ja käännetty lopputulos on mykistävän hieno kokonaisuus, josta ei ainakaan liika tekeminen kuulu. Keskiössä on tietenkin Keräsen upeat biisit ja verevä tulkinta, joka kuulostaa joka kuuntelulla yhtä tuoreelta. 

Jotain uutta soundissa tuotannon myötä toki on, mutta tunnelma on hyvin ajaton. Erityisesti se kuuluu singlenä julkaistussa Let Go -kappaleessa, joka napattiin tunnusmusiikiksi tankalais-norjalaiseen Mellom oss -draamasarjaan. Biisin elokuvallisuudessa on jotain aivan uutta, vaikka laulu onkin taattua Kerästä. 

Serobi Songs (albumin nimi on Keräsen keksimää nonsensea, joka ei tarkoita mitään) on kuitenkin täynnä toinen toistaan hienompia lauluja. Itselleni kolahti erityisesti kaunis Say You’re Mine. Pianon säestyksellä etenevä kappale on yksi hienoimmista Keräsen sävellyksistä ja se onnistuu välttämään kaikki ne lukemattomat karikot, mihin slovarit voivat karahtaa. 

Samaa luokkaa on levyn päättävä Sad Girl, joka muusta levyn materiaalista poiketen on syntynyt yhdessä toisen pohjoissuomalaisen konkarimuusikon, Yari Knuutisen kanssa. 

Toivon mukaan 22-Pistepirkkojen paluu ei estä Kerästä tekemästä myös omaa materiaaliaan. Duokaveriksi muodostunut Valtteri Laurell on siihen loistava vastapeluri. 

 

PK Keränen: Serobi Songs, Playground Music (2020)

 
11.05.2020
|
Tommi E. Virtanen
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy