Nayteikkuna

Samoaja “Abyss” – syviä soundeja ja tunnelmia

Samoaja on 2014 perustettu neljän henkilön yhtye Kokkolasta. Kokoonpanoon kuuluvat Viktori Pesonen, Samppa Niemelä, Pentti Salminen ja Arttu Mäkinen. Jäsenien instrumentteja ei mainita, mutta olen muuta tietä päätynyt ymmärrykseen, että he saattavat vaihdella keskenään soittimia ja laulamisia eri kappaleiden välillä.

Bändi on aiemmin julkaissut pari EP:tä ja yhden pitkäsoiton. Keikkoja on takana parisen sataa, joissa mukana Euroopan kiertueita. Viktori Pesonen luotsaa omaa agentuuria.

Samoaja kutsuu itseään landscape pop -yhtyeeksi. Se kuvaa yhtyeen luomaa äänimaailmaa aika osuvasti: musiikkia voisi kuvailla indiemusiikin, nykypäivän folkin ja ilmavan kuulaan sointimaailman yhdistelmänä paikoittain väritettynä tummemmilla sävyillä.
Yksittäiset soundit kuulostavat pitkällemietityiltä. Pop-musiikissa jopa niinkin ”kuluneen soittimen” kuin sähkökitaran sointiin on joissain kappaleissa saatu sävyjä, jotka herättävät kivoja fiiliksiä.

Samoaja on tehnyt levyn kaikki biisit. Bändillä tuntuu olevan myös tällä Abyss-levyllään omanlainen tyylinsä, jolla se erottuu suuresta määrästä popmusiikin muuta tuotantoa.

Levyllä on 10 kappaletta, joissa on samantuntuinen perustunnelma, mutta joiden sävyissä on eroja. Levy etenee juohevasti biisistä toiseen niin, että syntyy yhtenäisen kokonaisuuden tunnelma. Tekstipuolta voi seurata myös CD:n sisävihkosta, jonne englanninkielellä laulettujen kappaleiden lyriikat on painettu.

Levyn äänityksistä ja tuotannosta vastaavat Markus Savijoki ja Samoaja. Miksauksen työsti Markus Savijoki, masteroinnista vastaa Virtalähde Mastering. Äänite on omakustanne ja ainakin mulle tullut CD näyttäisi olevan CD-R, mikä on aivan mainio asia, kun äänite on kuitenkin saatavilla myös digitaalisessa muodossa.

Liidilaulusoundeja olisi joissain biiseissä voinut ehkä vielä tuottaa hitusen enemmän – ehkä myös jollain eri mikrofonin käytöllä olisi voitu saada hieman erilaista soundia. Tämä on tietenkin vähän makuasiaakin. Kokonaisuutena äänite on hyvänkuuloinen näinkin.


Samoaja:Abyss” (Samoaja SAM002, 2020) 

24.11.2020
|
Toni Honkala
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy