Santeri Seessalo: ”Mysteerit selviää” – trubaduuri löytää oman tyylinsä

”Köyhän miehen Peitsamona” soolouransa aloittanut Santeri Seessalo jättää kakkoslevyllään vitsihuumorin vähemmälle ja satsaa romantiikkaan ja nostalgiaan, pop-musiikin tärkeimpiin polttoaineisiin.

Kuumottava keissi -soolodebyytin (2017) tapaan jännityskirjateemalla otsikoitu seuraaja Mysteerit selviää ei antanut odottaa itseään pitkään.
Niin pitää ollakin. Suhteellisen tuntemattomalle indieartistille tuotteliaisuus on hyve. Kun pää on kerran saatu auki, on turha jäädä odottamaan, että ihmiset löytäisivät ensin sen ensimmäisen julkaisun. Nyt merchandise-pöydän tarjonta näyttää keikoilla runsaammalta ja 30 kappaleen levytetystä ohjelmistosta on helpompi poimia helmiä esitettäväksi.

Debyyttialbumilla oli hienoja biisejä, jotka varmasti säilyvät Seessalon keikkarepertuaarissa. Mysteerit selviää on kuitenkin esikoista tasaisempi kokonaisuus.
Vaikka itseironinen pilke on tatuoitu Seessalon silmäkulmaan, hän viljelee aiempaa vähemmän musiikin muotoon puettua stand up -komiikkaa.

”Ennen kiinnosti keissit oudonlaiset: ufot, uskonto ja paholaiset. Mut enää ei nappaa ne ollenkaan, vaan syvennyn arjen maailmaan”, paljastaa Seessalo nimikappaleessa.
Arkea tutkaillaan yllättävänkin ruusunpunaisten lasien läpi. Romantiikka ja nostalgia ovat pop-musiikin ja tämän albumin olennaisimmar rakennusaineet.

Albumin alussa Seessalo dokumentoi soolouransa kehitystä (Mistä aita on matalin) ja lainaa yhden plokistin irvikuvakseen vääntynyttä slogania kertosäkeessä (Sitä saa mitä tilaa).
Kun niistä pääsee yli, voi rentoutua lopun albumin ajaksi poimimaan herkkuja (mm. Vanha Sega, Kultainen nuoruus ja albumin vanhin tuotos Kioski) Seessalon tarinoinnista.

Kulunut vuosi on ollut kulttuurin moniottelija Seessalolle toimelias. Kakkosalbumin julkaisun ja trubaduurikeikkojen järjestämisen lisäksi mies on pitänyt ensimmäisen taidenäyttelynsä, julkaissut esikoisromaaninsa Nollasta sataan ja liittynyt äärimmäisen lupaavan Tissit-indiebändin jäseneksi. Trilogian täydentävä, mahdollisesti bändikokoonpanolla äänitetty uusi soololevy lienee jo valmiina.

Santeri Seessalo: Mysteerit selviää (Kummajaiskustannus 2018)

 

 

15.12.2018
|
Jari Mäkelä
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy