Sväng Plays Tango

Neljä miestä, harppuvirtuooseja kaikki, sekä suomalainen tango. Saattaa kuulostaa oudolta yhdistelmältä, ja suurella mielenkiinnolla otin levyn käsittelyyn, koskapa olen kotoisin Suomen Tangopääkaupungista, Seinäjoelta.


Sväng on yhtä kuin Eero Grundström, Jouko Kyhälä, Pasi Leino ja Eero Turkka. Kyseessä on yhtyeen kahdeksas virallinen studioalbumi.
Tottakai haitari on meillä tunnetumpi tangosoitin, kuin huuliharppu, mutta kun olen albumin useaan otteeseen kuunnellut, niin eiväthän noiden soittimien soundit juurikaan eroa toisistaan (tästä voi joku mielensä pahoittaa, mutta se on oma mielipiteeni ).


Perinteisten ”Suomi Tangojen ” joukkoon on otettu muutama uusi tango ja hyvin ne kokonaisuuteen mahtuvat.
Perinteiselle tangotyylille ollaan uskollisia, mutta onhan mukana myös hyvin argentiinalaisvaikutteinen, Jouko Kyhälän kynästä lähtöisin oleva kunnianosoitus – niinpä niin,  argentiinaalaiselle – huuliharpputangon mestarille, Hugo Diazille. Tuo kyseinen kappale onkin nimeltään ”Hugolle”.
On todella vaikea poimia albumilta mitään yksittäistä kappaletta, koska ne kaikki soivat niin hienosti. Paikoin olin kuulevinani lievää jazztyylittelyäkin, mutta yhtyeen jäsenillähän onkin kokemusta myös jazzkuvioista.
Eero Turkka debytoi omalla ”Kaipaustango” kappaleellaan myös laulajana, ja ihan on autenttisen kuulloinen, sydänsuruinen tangolaulaja asialla.

Albumi pitää sisällään mm sellaisia kuolemattomia kappaleita, kuin ” Syyspihlajan alla”, ”Liljankukka”, ”Muista minua”, ”Tango Humiko”.
Yhteensä yksitoista hienoa esitystä, jotka tehoavat kyllä varmasti kaikkien suomalaisten sielunmaisemiin. Sväng yhtyeenä on jälleen yksi hyvä lisä suomalaisen musiikin vientituotteisiin, täydellisen musiikillisen ammattitaidon lähettiläänä.
Kyllä tämä Seinäjoellakin soi komiasti, niin miksei siis muuallakin.

Svängin kotisivulta löytyy paljon lisää tietoa yhtyeestä.


Sväng Plays Tango (Galileo Music, GMC081, 2018)
 

18.12.2018
|
Jari Salo
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy