Nayteikkuna

UTU ”Pieces of the unknown” – moni-ilmeisiä tummia sävyjä

Pieces of the unknown (2016) ei kumartele valtavirtapopmusiikin konservatiivisia muotorakenteita. Koskettava lauluilmaisu fuusioituu perinnemusiikin äänilähteisiin sekä länsimaisen pop-, konsertti- ja elektronisen musiikin elementteihin.

Teemojen, soitinlinjojen ja perkussiokuvioiden seassa kuuluu kimmeltäviä ja raikkaita äänimaisemia, hälyääniriffejä, nyrjähtänyttä pianosoinnuttelua sekä pari 1970-luvun alun Black Sabbath –tyylistä riffiä. Joissain biiseissä on elokuvasoundtrackin (mm. My kind of lullaby) mittoihin yltyvää suuruuden tunnetta.

Levyllä on ”mollipainotteinen” sointimaailma. Biisien perusideat ovat toimivan yksinkertaisia, jotka monipuoliseksi sovitettu soundimaailma saa pulppuamaan tummaa elämää.

Biisien säveltäjä Petra Poutanen laulaa sekä soittaa perinnesoittimia kannelta ja guzhengiä. Poutasen laulu on tyylillisesti yhtenäistä, ja siinä on piirteitä björkin ilmaisusta. Poutasen englanninkielen lausunta kuulostaa vakuuttavan natiivilta.

Laulusoundi on pääasiassa herkkää lähisoundia. Poutanen taivuttaa ääntään kuitenkin myös väkevämpään laululliseen ilmaisuun. Joissain biiseissä kuultava stemmalaulu luo biiseihin lisää vaikuttavuutta.

Levyn biisien sovittajaksi on merkitty koko UTU-bändi. Bändissä akustista ja sähköistä selloa soittaa Katri Antikainen. Teemu Kiiskilä täyttää kitaran tontin ja Aku-Pekka Kurjenniemi hallinnoi rumpuja ja perkussioita.

Iida Savolainen huolehtii alttoviulun soitosta Tony Sikströmin soittaessa kontrabassoa, ewiä ja rumpupadia. Margit Urantowka soittaa pianoa ja koskettimia.

Levyn draamankaari on suunniteltu toimivaksi. Kappaleiden intensiteetit vaihtelevat sopivasti.

Levyllä on selkeät, erottelevat ja dynaamiset soundit. Miksausbalanssit ovat toimivia, ja myös stereokuva ja syvyysulottuvuus toimivat.

Pieces of the unknown:lla on laaja dynamiikka, jota ei ole puristettu ylettömällä kompressoinnilla eikä limitoinnilla. Ilmavan yleissoundin ansiosta UTU:n biisien sovitukselliset ideat pääsevät oikeuksiinsa. Ehkä masteroinnissa olisi silti voinut käyttää hitusen vahvemmin monialuekompressointia?

Vuonna 2017 UTU-bändiltä ilmestyi kolmas levy. Toivottavasti UTU jatkaa mielenkiintoista musiikillista uraansa myös siitä eteenpäin.

Pieces of the unknown, (Omakustanne, 2016) 

 

•••

Toimituksen huomautus: kyseinen levy saapui toimitukseen ajallaan, mutta eksyi sitten aivan väärään laatikkoon, josta putkahti esiin myöhemmin solahtaakseen jälleen "väärään" laatikkoon eli vuoden 2017 lopun uutuuksien joukkoon. Sieltä se sitten löysi tiensä kirjoittajan levylautaselle ja sai viimeinkin ansaitsemansa huomion.

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Pahoitteluni viivästyneestä asian käsittelystä, Lauri P. / Riffi

 
19.02.2018
|
Toni Honkala
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy