Nayteikkuna

Vepe Hänninen: Houkan haaveet – etevän laulunkirjoittajan toinen levy​

Vepe Hänninen on ehtinyt moneen mukaan, mies on toiminut pappina, käsikirjoittajana, kirjailijana ja laulujentekijänä.

 

Parhaiten hänet ehkä tunnetaan Kylmäverisesti sinun ja Kotikatu-sarjojen käsikirjoittajana mutta sen lisäksi on syntynyt muutama dekkari, elokuvakäsikirjoituksia ja muunmuassa Jari Aarnio -jupakasta kertova Myrkky-kirja.
Hänninen julkaisi ensimmäisen levynsä Tyhjät tuolit vuonna 2015 mutta on ollut musiikin kanssa tekemisissä koko elämänsä.

Vepe toteaa levyn nimibiisistä Houkan haaveet näin: ”Houkan haaveet on hyväntuulinen ja itseironinen kuvaus miehestä, joka ei anna periksi vaikka vuosia ja kiloja kertyy.”

Levyn kaikki kaksitoista biisiä ovat Vepe Hännisen omaa tuotantoa. Sovituksissa on joissakin kappaleissa auttanut Edu Kettunen. Suuri osa soittimista on Hännisen itsensä soittamia mutta avustamassa on ollut Kettusen lisäksi esimerkiksi Anssi Nykänen ja Harri Rantanen.

Levyn kannet ovat pieteetillä tehdyt toimivine tekstiliitteineen, graafisesta suunnittelusta vastaa Linjamiehet.

Mukavasti kulkeva Hei kuu aloittaa levyn. Hänninen soittaa itse kaikki levyn akustiset- ja sähkökitarat ja niitä on maukkaasti sovitettu ympäri levyn.
Ennen katoamistaan -biisissä on vähän dekkarimainen, kiehtova teksti.


Nimibiisi Houkan haaveet pitäisi ehdottomasti saada radiosoittoon. Suomessa on runsaasti erinomaisia lauluntekijöitä, jotka ilman omaa syytään jäävät kaikenmaailman typerien listahittien varjoon.
Houkan haaveet-kappaleesta on myös Youtubevideo, jossa päähenkilönä Vepen omien sanojen mukaan on ”rantakalliolla Aqua Velvaa naamaansa läiskivä mies, jonka futsal-harrastus ja intohimo kitaroihin pitää liikkeessä”.

Norsunluu on kuin pieni novelli, oiva osoitus muusikon kirjallisista kyvyistä.

Itsekeskeislyriikkaa yhdistelee oudolla mutta viehkeällä tavalla J.J. Calea ja Mikko Perkoilaa. Tämä hillitön tarina kruunaa kokonaisuuden.


Näitä akustisvoittoisia kiireettömiä, mutta kepeästi kulkevia ja persoonallisesti tekstitettyjä kappaleita kuuntelee todella mielellään. Näin hienoilla biiseillä ja tunnelmakuvilla Vepe Hänninen sijoittuu mielestäni aivan suomalaisten lauluntekijöiden eturiviin.

Vepe Hänninen: Houkan haaveet (Tuotanto Oy Työväennäyttämö, 2020)

27.01.2021
|
Reima Lindroos
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy