Wheel: ”Resident Human” – eteenpäin on menty

Kotimainen progemetallia soittava Wheel oli arviointipinossani ensimmäistä kertaa kaksi vuotta sitten, kun heidän esikoisalbuminsa oli juuri nähnyt ensimmäiset auringonsäteensä eikä maailmanlaajuisesta viruspandemiasta ollut vielä tietoakaan.

 

Yhtye oli jo silloin ihan potentiaalisessa taistelukunnossa ja heidän debyyttinsä olikin kaikin puolin varsin positiivinen yllätys. Mutta kuten hyviin tapoihin kuuluu, niin bändi on sittemmin kehittänyt ulosantiaan vimmaisesti ja sen seurauksena tarjolla on entistä tanakampaa biisimateriaalia.

Resident Human on seitsemästä palasesta koostuva tyylitietoinen levy, joka miellyttää varmasti koukeroisen ja kimurantin musiikin ystäviä. Avauskappale Dissipating on yllättävän fiilistelevä, jopa pinkfloyd-mainen taidonnäyte, jossa yhtye osoittaa pystyvänsä kahlaamaan myös tyynessä vedessä. Tämän ei kuitenkaan pidä antaa hämätä liiaksi, sillä musiikin peruspilareina toimivat yhä polyrytmiset kuviot sekä tavanomaisesta poikkeavat tahtilajit, joiden pohjalle yhtye on rakentanut jykevää ja raskasta riffittelyä sekä eteerisempää maalailua.

Wheel on tosiaan onnistunut nostamaan tasoaan kakkoslevyllään ja kokonaisuus on edeltäjäänsä selvästi monipuolisempi ja kypsempi. Helsinkiläistrio kuulostaa toki paikoin Toolin pikkuserkulta ja myös tietynlaiset grunge -vibat nousevat yhä välillä pintaan, mutta ennen kaikkea yhtye kuulostaa siltä, että se on löytänyt oman soundinsa. Albumista hehkuu itsevarmuus ja vahva usko omaan tekemiseen.

Joukossa on omaan makuuni ehkä hieman liikaa turhankuuloisia jamituskohtia siellä täällä ja totaaliset tajunnanräjäyttävät orgasmit puuttuvat valikoimasta, mutta vastapainoksi levyltä löytyy myös Old Earthin kaltaista kaihoisaa tunnelmointia, joka tasapainottaa yleisilmettä. Erityismaininta pitää antaa mielenkiintoisista bassolinjoista, jotka tuovat paikoin mieleen Kingston Wallin Jukka Jyllin soiton.

Mainittakoon vielä, että albumi on tietysti astetta haastavampi kokonaisuus, eikä se taatusti aukea kovin monelle ensimmäisillä kuuntekukerroilla, mutta ei tästä nauttimiseen sentään musiikkitieteiden tohtorin arvoa vaadita, vaan ihan treenikämppäpohjalta varmasti pärjää.

Wheel: Resident Human (OMN Label Services, 2021)

21.05.2021
|
Ville Pekkala
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy