Kulttuuria, totta kai!

Viime päivinä on halutessaan voinut piinata itseään seuraamalla monipolvista keskustelua, jossa on käsi- telty yhteiskunnan kulttuurille antaman tuen mielekkyyttä. Asiaa epäilevien tai sen suoraan kiistävien argumentointi kiteytyy yhden poliitikon lausahdukseen ”kulttuuri on luksusta”.

Tämä näyttää yleisesti johtavan seuraavaan johtopää- telmään: koska luksus ei ole elintärkeää, yhteiskunnalla ei ole velvollisuutta sitä kenellekään kustantaa. Niinpä tuki kulttuurille on turhaa ja se voidaan lopettaa.

Vakuudeksi tarjotaan markkinauskon naiiveinta äärimuotoa: jos kulttuurille olisi aitoa kysyntää, sille löytyisi maksavia kuluttajia joiden rahoilla se voisi toimia. Sama toisinpäin: jos kerran tarvitaan tukea, kyse ei ole aidosti tarpeellisesta asiasta.

Ajatus on jo alkujaan vinossa kuin se huonosti kierteilleen asetettu mutteri, jonka kääntäminen mihinkään suuntaan ei enää tuota hyvää tulosta.

Kulttuuri on luksusta vain siellä, missä yhteiskunnan olot ovat sietämättömät ja sen toiminta pahoin häiriintynyttä. Sortovallassa, joka sanelee hiljaisuuden, kun pitäisi puhua. Diktatuurissa, joka hyväksyy vain itseään ylistävän toiminnan.

Kaikkialla muualla kulttuuri on elinvoimaisen ja toimivan yhteiskunnan keskeisiä voimia. Ei voiteluaine vaan itse moottori. 

•••

Näin alkaa päätoimittaja Lauri Paloposken pääkirjoitus Riffin printtinumerossa 2/2023, jossa kirjoitus julkaistaan kokonaisuudessaan lehden ilmestymispäivänä 5. huhtikuuta 2023. 

Lue kirjoitus kokonaisuudessan printistä. Se kannattaa, sillä hankkimalla lehden tuet sen tulevaisuutta: kaikki tuotot käytetään lyhentämättöminä jälleen uuden numeron julkaisemiseen!  

Riffiä myyvät Lehtipisteet sekä luonnollisestikin hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Voit tilata lehden itsellesi edullisesti myös esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


 

04.04.2023
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy