Nayteikkuna

Mitä jää jäljelle?

Kun joulukuuselta riisutaan koristeet, paljastuu alta toisinaan melko hontelo, epäsymmetrinen ja moneen suuntaan vänkyrä puu. Silti se on saattanut tuottaa iloa koko joulun.

Ehkäpä se oli ainut puu, jonka metsästä tohti kaataa. Mahdollisesti se varttui ryteikössä, jossa ei liikaa tilaa uljaaksi kasvamiselle ollut. Tai kenties se vaan näytti komeammalta iltahämärällä torilla. Ehkä ei näyttänytkään, mutta juuri siihen rahat vielä riittivät, tai ainoastaan se jaksettiin kantaa kotiin… Kuka sen enää taitaa varmuudella sanoa. Mutta kun se koristeltiin, se kasvoi mittaansa komeammaksi. Se oli kelpo joulukuusi.

Hyvä kappale määritellään monesti niin, että sen voi vetää vaikka yksinlauluna kitaralla säestäen ja se toimii.
Ihan kirjaimellisestihan tätä ei voi ottaa, sillä paljon on musiikkia jossa hyvyys rakentuu monen soittimen vuoropuhelusta, solistin kysymyksistä ja kuoron vastauksista, rytmiryhmän groovesta, messevistä messingeistä ja niin pois päin luvuttomin eri versioin.
Mutta tietyllä tapaa sanonta kiteyttää kyllä sen mistä on kysymys – kun koristeet riisutaan pois, alta paljastuu itsessään ehyt ja kantava teos.
Usein sellainen itsessään kelpo ydin sallii monenlaisia koristeluita ja niiden määräkin voi vaihdella. Siitä on moneksi.
Joskus musiikkikappaleesta on hankalaa erotella sitä mikä on kuusta ja mikä joulupalloa tai kultanauhaa.

Samaa voi ehkäpä soveltaa hyvään soundiin. Olen päätynyt tähän ajatukseen monesti, milloin syntikan, milloin kitarasoundin kanssa. Kun efektilaitteen kytkee pois, jäljelle ei jää mitään kuunneltavaa. Tai jos ekvalisoi pois miksausta kuormittavaa bassoa huomaakin, että keskialueella on pelkkää onttoa.

•••

Näin alkaa päätoimittaja Lauri Paloposken pääkirjoitus Riffin printtinumerossa 2/2020, jossa kirjoitus on julkaistu kokonaisuudessaan lehden ilmestymispäivänä 8. huhtikuuta 2020. Siitä selviää miltä neljännesvuosisadan siivu näyttä lehdentekijän näkökulmasta.

Riffiä myyvät Lehtipisteet sekä luonnollisestikin hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Voit tilata lehden itsellesi edullisesti myös esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


 

 

08.04.2020
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy