Eventide SP2016 – kaikuja kolmen vuosikymmenen takaa

|
Image

Eventiden SP2016 AU/VST -plugi sisältää kolme erityyppistä kaikuohjelmaa, jotka on poimittu 1980-luvun SP2016-räkkilaitteesta. Ei ällistytä määrällä, mutta hätkähdyttää soundillaan.

 

Stereo Room, Room ja Plate – siinä kolme peruskaikua, joiden tarjoajista ei tällä plugin-aikakaudella ole varsinaisesti pulaa. Jos joukosta haluaa nousta esiin, täytyy olla jotain omaperäistä tarjottavaa.

Ja sitähän Eventidella on. Askeettisen näköisen SP2016:n parametrien joukossa on ensinnäkin mielenkiintoinen Position-säädin, jolla kuulijaa voi liikuttaa kaikukentässä lähemmäs äänilähdettä tai kauemmas siitä. Itse kaiku säilyy samana, mutta kuulovaikutelma muuttuu samaan tapaan kuin todellisessa tilassa kävisi silloin, kun kaikuisan salin takaosasta siirrytään eteen esiintyjän luo. Mitä lähemmäs mennään sitä selkeämmäksi alkuperäinen ääni käy, kun varsinainen jälkikaiku jää ikäänkuin kuulijan taa ja suora ääni ensiheijastuksineen nousee enemmän esiin. Yksinkertainen idea, josta on tehty kerrassaan loistava työkalu.

•••

Position-parametri on käytettävissä viiden kaikutyypin kanssa. Poikkeuksen tekee perinnepuolen pelkistetty HiDensity Plate, jossa on ainoastaan kolme säätöä: mix, pre-delay ja decay.

Vaikuttaa ensialkuun vähäiseltä, mutta kun hetken syventyy asiaan, havahtuu huomaamaan miten hämmästyttävän paljon yhdestä ja samasta kaiusta löytyy käyttökelpoista ja moneen muotoon muunneltavaa väriä, kun itse algoritmi säätimien taustalla on koodattu taiten.

Samansuuntaiset havainnot ja laatumääreet pätevät viiteen muuhunkin efektiohjelmaan, mutta niiden kohdalla paletti on vielä paljon laajempi. Diffusion-parametri muokkaa kaiun yleisilmettä tehokkaasti, ja lisää muunteluvaraa löytyy eq-osastolta, jossa säädetään neljällä liu’ulla basso- ja diskanttileikkurin rajataajuudet ja vaimennusmäärät. Näillä työkaluilla, Position-säätö mukaanlukien, saa kaiun istumaan miksaukseen todella nätisti.

•••

Taidokas kaikujen käyttö on hienon miksauksen suola ja pippuri. Kun raaka-aineet ovat kunnossa, ei juuri muuta välttämättä edes tarvita. Eventide SP2016 sopii tähän logiikkaan juuri jetsulleen. Se on yksinkertainen käyttää ja kuulostaa erinomaiselta.

Lisätiedot: Eventide

•••

Rivakat käyttötestit ovat Riffissä julkaistavia lyhyitä artikkeleita tuotteista, joilla on selkeä ja yksinkertainen tehtävä ja useimmiten sen mukainen toteutus. Tämä Rivakka on julkaistu alunperin Riffin numerossa 6/2018

Vastaavan tyyppisiä sekä laajempia käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.