Triton Audio FetHead – dynaamisesta konkka?

|
Image

Toimintaperiaatteensa puolesta dynaamisiksi mikrofoneiksi luokiteltavien perinteisten nauhamikrofonien yleinen ominaisuus on antosignaalin pieni voimakkuus. Samasta vaivasta saattaa kärsiä myös tavanomainen dynaaminen mikrofoni.

 

Hollantilaisen Triton Audion lääke vaivaan on XLR-holkkiin rakennettu Fethead-etuvahvistin, joka liitetään suoraan mikrofonin kantaan. Käyttövirtansa Fethead saa phantom-syötöstä, jonka jännitteen tulee olla 24 – 48 volttia.

Kaupanpäällisinä Fetheadin mainitaan auttavan myös silloin, kun esimerkiksi tietokoneen äänikortin tai mikserin mikrofonivahvistin ei ole aivan tip top -laatua, jolloin sen oma kohina usein muodostuu ongelmaksi hiljaisia äänilähteitä taltioitaessa.

•••

Vanhaa nauhamikrofonia ei nyt ollut käsillä, joten Fetheadia oli kokeiltava dynaamisella perusmikrofonilla, SM57:llä. Se ei ole ensisijainen valintani akustisen teräskielisen tai hiljaisten helyjen tallennukseen, joten niistä aloitettiin.

Fetheadin vahvistus on kiinteästi 27 desibeliä, mikä on todella paljon. Siinä missä FetHeadilla vahvistetun kanavan tulotason säädön saattoi jättää hyvin pienelle, joutui verrokkikanavan etuvahvistinta avaamaan oikein reilummalla otteella, jotta molemmilla päästiin samaan mittarilukemaan.

Arviossa on huomioitava, että kumpikin signaali kulki tallentimelle Audientin erittäin laadukkaan etuvahvistimen kautta, joten hiljainen tulosignaali ei itsessään tuottanut sellaista ongelmaa, jolla Fethead olisi voitu toden teolla haastaa. Fetheadin sointi on joka tapauksessa puhdas ja selkeä, transientit piirtyvät täsmällisesti, eikä laitteen antama lisävahvistus itsessään tuota kohinaa.

Kun tasot olivat samat, oli kanavia mahdotonta erottaa sokkokuuntelussa toisistaan. Sen perusteella Fetheadin uskaltaisi laittaa tulille kriittisemmässäkin tilanteessa, eikä pelin hyödyntäminen ole sidottu ainoastaan äänityshommiin. Kyllä keikkaillessa tulee tämän tästä eteen tilanteita, joissa pitkän kaapelin toiseen päähän kytketyn mikrofonin vahvistus ennen johtoa olisi tervetullut konsti.

Triton Audio valmistaa Fetheadista myös muita versioita, joiden joukossa on esimerkiksi kondensaattorimikrofoneille tarkoitettu malli, sekä bassoleikkurilla varustettu versio.

 

Triton Audio FetHead

Etuvahvistin dynaamisille mikrofoneille

Lisätiedot: Musacorner

•••

Rivakat käyttötestit ovat Riffissä julkaistavia lyhyitä artikkeleita tuotteista, joilla on selkeä ja yksinkertainen tehtävä ja useimmiten sen mukainen toteutus. Tämä Rivakka on julkaistu alunperin Riffin numerossa 6/2020

Vastaavan tyyppisiä sekä laajempia käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.