Electro-Harmonix Cockfight – pysäytetty wah

Rokkarit sen tietävät: wahwah-pedaalia ei aina tarvitse vaakuttaa – sen voi pysäyttää mojovaan asentoon ja vetäistä soolot nokkavalla soundilla.

Tukevaan metallikoteloon rakennettu Cockfight on kuin paikoilleen pysäytetty wah-pedaali, jossa keinupoljinta vastaa suotimen vaikutustaajuuden määrittävä Freq-potentiometri. Jos sen avaa kokonaan myötäpäivään kohdistuu suodin jo niin ylös, että sen vaikutus on likimain olematon. Mutta heti taaksepäin käännettäessä alkaa sitten tapahtua.

Asetukset iltapäivän puolelta tuntuvat soveltuvan parhaiten sointukomppiin ja funkkaaviin riffeihin, kun taas aamupäivän suunnassa irtoaa jo melkoisen rajua honotusta ja tietyn rajan jälkeen aika tuhnuistakin soundia.

Koska Freq’n asennon näkee hyvin, asetusta voi vaihtaa biisien välillä ja palata myöhemmin tarkkaan takaisin samaan kohtaan. Käsisäädön voi myös korvata ulkoisella ekspressio-pedaalilla ja EHX:lta itseltäänkin löytyy tällainen Next Step -valikoimassa. Sitä ei kumminkaan voi pysäköidä paikoilleen väliasentoon muuten kuin pitämällä jalan visusti polkimella.
Cockfight kelpuuttaa kuitenkin myös muiden valmistajien ekspressiopolkimia. Lisäohjain ei ohita Freq-potentiometrin asetusta, joten polkimen keinuttelun vaikutusta voidaan rajata hyvinkin kapealle kaistalle.

Suodatus leikkaa usein soinnista alapäätä liikaakin, mitä kompensoimaan EHX on lisännyt pienellä Bottom-namiskalla kontrolloitavan matalien taajuuksien tehostimen. Hyvä teko, tätä ominaisuutta mieluusti käyttääkin.

Minikytkimellä wahin toiminto voidaan lisäksi valita perinteisen (Cry) ja vokalisointia muistuttavan formanttisuotimen (Talk) välillä. Kokeilun aikana ei ollut ekspressiopedaalia käytössä ja siksi wahin Talk-asento tuotti vain tavua ”ai” muistuttavan soinnin. Hallittu lisäkeinuttelu laajentaisi mahdollisuudet tavuihin ”ao”, ”ae”, ”eu” ja – ja toisinpäin.

Tutinaa puntteihin

EHX on pakannut Cockfightin lisähöystöksi fuzzin, jonka Drive- ja Tone-säädöt mahdollistavat laajan kirjon aina pikkusustainista hyvinkin läpitunkevaan jyräykseen. Mielenkiintoisena valintana on mahdollisuus vaihtaa fuzzin paikka ketjussa ennen suodatusta tai sen jälkeen – tällä on huomattava ero.

Fuzzille on oma minikytkimensä, jota ei kyllä soiton tiimellyksessä jalalla naksutella. Parempi olisi ollut antaa sillekin oma polkukytkin. Sellainen olisi kyllä mahtunut koteloon hyvin.

Fuzzin lisukkeena on vielä hauska erikoisuus, minisäätimellä asetettava Bias, joka jäljittelee pariston virranantokyvyn tilaa. Yhdeksän voltin paristoilla kun on tavoitteena tuottaa nimellisjännitettä niin kauan kuin mahdollista, minkä jälkeen jännite putoaa melko nopeasti. Jännitteen laskulla taas on vaikutus komponenttien toimintaan ja soundiin. Tyypillinen fuzz toimii jotenkuten vielä viimeisiään vetelevällä paristolla, mutta sustainin kesto laskee ja signaali pätkii herkästi.

Cockfightin Bias jäljittelee hallitusti tätä ilmiötä – Bias täysille ja kaikki toimii kuten odotetaankin, Bias kiinni ja pedaali tuottaa räkäistä kätkätystä. Minisäätimen vaikutus on aika iso, joten sen pyörittely antaa mainiot mahdollisuudet asetella päristelyä yhdessä Drive-säädön kanssa.

Lopputulemat

Perinteistä vaakutinta ei joka biisiin kannata tunkea, eikä kyllä Cockfightiakaan. Mutta silloin kun tarvitaan rokkaavasti honottavaa riffittelyä, fiksatusti suodatettua funkkausta – sekä lisäpolkimen kanssa talk boxin tyylistä vokalisointia – tämä pedaali on täsmäase, josta naseva soundi löytyy heti helposti ja toistettavasti.

Räyhäkkä fuzz tulee samassa paketissa ja suodatuksen ja särötyksen yhdistelmä on ollut käytössä monilla klassikko-levytyksillä. Se toimii pätevästi edelleenkin. Olisivatpa vain laittaneet fuzzin kytkemisen päälle ja pois hiukan helpommaksi.

Plussaa annetaan siitä, että EHX:ssa on jälleen pidetty mietintämyssy päässä ja laitettu suotimen mukaan hyödyllinen mata-lien taajuuksien korostin, jota ilman soundi olisi vaarassa kuulostaa matkaradion kaiuttimelta.


Electro-Harmonix Cockfight

Wah-pedaalin tyylinen suodatin + fuzz

• crying wah ja talking wah
• matalien taajuuksien korostus
• fuzzille säädettävissä alentunut käyttöjännite
• mahdollisuus ekspressiopedaalin kytkemiseen
• hintaluokka < 150 euroa

Lisätiedot:

• DLX Music

• Uraltone

 

•••

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 2/2016. Vastaavan tyyppisiä käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa. Tuote on edelleen ajankohtainen ja tekniset sen ominaisuudet vastaavat testattua laitetta.

Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.

 

 

05.08.2017
|
Timo Koskinen
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy