Nayteikkuna

Astralilla analogista ja digitaalista

 

Lauri Heikkilä ja Leo Melin tekevät äänituotantoa monipuolisesti. Tamperelaisella Astral Studiolla riittää rahkeita sekä analogiseen että digitaaliseen työskentelyyn.

 

Vuodelta 1982 peräisin olevassa Harrison TV3 -pöydässä on hyvät reititysmahdollisuudet. Lauri Heikkilä arvostaa tätä ominaisuutta etenkin Tascamin 16-raitaisen kelanauhurin kanssa toimiessa.
– Pöydässä on periaatteessa 32 kanavaa, mutta meillä on nyt kahdeksan lohkoa varalla. Eikä se 24 ole tainnut olla vielä kertaakaan täynnä, hän kertoo.
Kelanauhuri ei ole maailman ”hifein” laite, mutta se ei ole tarkoituskaan. Yläpäitä pehmentävä analoginen nauhakompressio on nimenomaan se pointti.
– Vaikea kuvitella, minkä takia nauhalta nyt ylipäätään haettaisiin jotain hifiä. Sieltä nimenomaan haetaan persoonallisuutta, jotain muuta kuin sitä hifiä, Melin sanoo.
Studion muuntimet on suunnitelmissa päivittää. Nykyinen Echon 24-kanavainen järjestelmä on palvellut hyvin, mutta suunnitelmissa on hankkia astetta korkeatasoisempi järjestelmä. Jos ja kun se tapahtuu, myös studiokone on uusittava, koska nykyiseen Mac G5:een ei saa suunniteltuja muuntimia kiinni.

 

Kahden maailman herkut

Astral Studiolla pystytään operoimaan sekä analogisessa että digitaalisessa maailmassa. Täysin analoginen äänitys ei tosin onnistu, koska masternauhuria ei ole.
– Kyllä sitä sen verran on tietokoneajan ihmisiä, että ihan mielellään miksaa koneella. Mutta ehkä jonain päivänä täällä pystytään ihan täysin analogiseen työskentelyyn, Heikkilä sanoo.
– Onhan meillä jo nyt masternauhuri, Tascamin C-kasettinauhuri, Melin naurahtaa.
Vaikka masternauhaa ei C-kasetille ehkä kannata tehdä, Heikkilä kertoo käyttäneensä nauhuria paljon demoäänityksiin, koska sillä saa helposti hyvää jälkeä.
– Siirsin taannoin yhden nauhan tietokoneelle. Kompressoin puolisen desibeliä, limitoin kaksi ja RMS:t oli noin -11:ssa. Sitä ei paljon tarvi prosessoida, että saa nipussa olevan äänitteen, josta kuulee ihan hyvin mitä ihmiset soittaa.
Studion mikrofonivalikoima oli alkuvuosina pahasti puutteellinen, mutta nyt kalustoa on jo mukavasti. Melin ja Heikkilä kiittelevät vuolaasti kavereitaan, jotka lainasivat ystävällisesti mikrofoneja aina kun tarvetta oli.
– Nyt kun meillä on tällainen perusstudion mikkikattaus, tuntuu että me pystytään tekemään ihan mitä vaan, Melin sanoo

Vieraile Astralin sivuilla

Vaikuttiko juttu kiinnostavalta? Teksti on tiivistelmä painetussa Riffi-lehdessä 5/2011 julkaistusta artikkelista.
Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta

 

 

 

 

28.08.2011
|
Vilho Rajala
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy