NAMM 2018 – etko-jatkot kitaristin vinkkelistä

|
Image

Riffin tuoreesta printtinumerosta 1/2018 löydät tuhdin raportin NAMM-messujen annista kitaristin silmin. Tässä maistiaisiksi tai jälkipalaksi vielä muutama poiminta lisää.

Soitto soi ja meno on kovaa nelipäiväisillä talvimessuilla. Vaikka äänitasoja ahkerasti tarkkaillaan myös Ameriikan ihmemaassa, yltyy meteli päivän mittaan sen verran sakeaksi, että kaikki kriittisempi neuvonpito toimitetaan erillisissä neukkareissa, joissa keskustelu ääntä korottamatta käy päinsä.

Image

 

 

Sitten varsinaiseen asiaan…

Duesenbergin Julia-malli sai näkyvyyttä jo printin puolella, mutta oli merkillä muutakin uutta näytettävää.

Image

Toisena uutuutena Duesenberg esitteli Stardust-sarjan mallit Star Player TV:n, Cariboun, Paloman sekä Fullerton TV:n viileän tyylikkäällä mustalla metallinhohteisella pinnalla.

 

Roland tunnetaan edelläkävijänä ja sitä se on edelleen. Printissä esiteltiin Katana Artist -sarjan uutuus, tämä luuppien ja taustaraitojen triggaukseen sekä omien samplejen soittoon tarkoitettu SPD-SX SE sampleri puolestaan edustaa Rolandin innovaatioiden toista äärtä. Sähäkän punaiseen koteloon pakattu lyömäsoitin!

Image

 

 

Juuristaan tarkka Martin julkaisi printtinumerossa 1-2108 esitellyn John Mayerin nimikkomallin lisäksi myös uusintapainoksen vuoden 1931 kokonaan mahonkisesta 0017-mallistaan. Toisinto on uskollinen alkuperäiselle aina liimaustekniikka ja säädettävän kaularaudan tilalla käytettyä eebenpuista tukirimaa myöten.

Image

 

Valmistajan suosituinta sarjaa, Standardia, on uudistettu maltillisesti ja mallisto tarjoaa nyt modernisoituja versioita Martinin klassikoista, joiden historia ulottuu aina 1930-luvulle asti.

 

Image

 

Jos on joskus roudannut Orangen 4 x 12 -kaappia, tietää ettei keveys kuulu firman suunnitteluosaston sanavarastoon. No tämäkin käsite on selvä ja uusi takaa avoin PPC212V-kaappi on suunniteltu niin kevyeksi kuin suinkin.

Image

Teholuokitukseltaan 120-wattinen kaappi on kalustettu kahdella Celestion 12 neo Creamback -ämyrillä ja toimittaa Orangen mukaan juuri sellaista soundia, jota merkin perinne velvoittaa. Kyseessä on muuten valmistajansa ensimmäinen pystymallinen kaappi.

Kaksikanavainen Rocker 15 -täysputkikombo on ollut valmistajansa suosituimpia malleja ja nyt sen vahvistinosaa saa myös erillisenä Terror-sarjan nuppina: puolen, yhden, seitsemän tai 15 watin teholla.

Uuden akustisten soitinten putkietuasteen löydät printin puolelta.
     


Godinin sateenvarjon alla toimiva Art and Lutherie julkisti kaksi uutta soitinta Legacy- ja Roadhouse-mallistoihin.

Image

Parlour-kokoinen Roadhouse Denim Blue Q-Discrete [KUVA 3180] ja Concert-mallinen  Legacy Denim Blue Q-Discrete yhdistävät tradition ja nykyaikaisen suunnittelun.
Kumpikin malli on varusteltu Q-Discrete-etuvahvistimelle, joiden Tone- ja Volume-säätimet on sijoitettu ergonomisesti soittimen koppaan.

 

Image

Godin Multiac Gypsy Jazz iskee suoraan Djangon perinnön vaalijoiden hermoon 26 tuuman mensuurillaan, Richlite-tallan kera ja LR Bagsin pietso-mikityksellä.

 

Image

Jazzareille taas on tarjolla kaarevakantisen 5th Avenue -kitaran uusi versio, tässä läpikuultavalla kermanvärillä viimeisteltynä ja Seymour Duncanin mikrofoneilla ladattuna.

Godinin Summit-sarjan lankut löytyvätkin sieltä printtijutusta.

 

Seymour Duncanin LA Super Rican -fuzz löytyy printistä, mutta pedaalipuolella esillä oli myös tuore Silver Lake -reverb, joka tarjoaa kahdeksan eri algoritmia ja monipuoliset säädöt kaikujen tekoon. Ja tietystikin ohjelmoitavuuden.

 

Image

 

Parhaitenhan Duncan tunnetaan kuitenkin mikrofoneistaan ja sillä rintamalla oli uutta esiteltävä mm. Rex Brownin, Dave Mustainen ja Joe Bonamassan nimikkomalleissa.


Stingray -basson uudet versiot käsiteltiin printtiosuudessa, mutta nyt katsotaan kitarapuolta sitten vuorostaan.

Image

 

Music Man Albert Lee HH on alkuperäisen nimikkokitaran uusi versio kevyestä afrikkalaisesa mahongista veistettyine runkoineen, sekä ruusupuisine kauloineen ja otelautoineen. Soundipuolella taas mittatilauksena käämityt DiMarzion humbuckerit ja viisiasentoinen valintakytkin suovat liikkumatilaa. Uusia värejäkin on tarjolla, Powder Blue ja Charcoal Frost.

 

Image

Upouusi on myös Music Manin St. Vincent -nimikkomalli, joka toimitetaan Ernie Ball / Music Man -yhteistön hedelmänä syntyneillä humbuckereilla, runkopuun ollessa keveää afrikkalaista mahonkia. Paahdettu vaahterakaula eeben- tai ruusupuuotelaudalla kuuluu speksiin.
Kitaraa saa neljässä eri värissä, jotka ovat Charcoa Sparkle, Blue Dawn, Stealth Black, ja Sea Breeze. 

 

Grape Phaserin ohessa (kts. printti) Aquilar toi osastolleen oli myös hulppea kattaus valmistusmäärältään rajoitettua Dorian Gray -bassokaappisarjaa. Jokainen SL112- ja L4X10-kaappi saa ylleen järisyttävän harmaan pinnan ja Limited Edition 2018-laatan. Ja tietysti matkaansa aitoustodistuksen.

Image

 

 

ESP/LTD:n osastolla sykähdytti erityisesti printtikatsauksessa esittelemäni Kirk Hammettin nimikkomalli, mutta eivätpä LTD Black Metal -sarja tai LTD EC 1000 Evertune jää juurikaan jälkeen näyttävyydessä.

Image

 

Fenderin sähkökitaroiden ystäviä hellittiin uudella, käsityönä Coronassa valmistettavalla American Original -mallistolla, johon lisättiin nyt 11 uutta mallia. Innoitusta on haettu 1950 – 70 -lukujen Stratoista, Teleistä, Jaguaareista, Jazzmastereista, Presareista ja tietysti Jazzbassosta.

Image


Kuusi uutta efektipedaalia kuuluvat nekin Fenderin tämän vuoden katalookiin. Asialla ovat tehtaan omat suunnittelijat ja alumiinikoteloihin pakatut kytkennät ovat valmistajan mukaan kokonaan uutta perua.
Kuusikon nimet ilmeisesti kuvaavat niiden soundia, joten olkaa hyvät: Pugilist Distortion, Level Set Buffer, The Bends Compressor, Marine Layer Reverb, Mirror Image Delay ja Santa Ana Overdrive
 

•••

 

Toisen satsin NAMM-uutuuksia löydät Riffin printtinumerosta 1/2018.

Riffiä myyvät Lehtipisteet sekä luonnollisestikin hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Voit tilata lehden itsellesi edullisesti myös esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.


Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.