Yamaha EAD10 – tubettajan taikalaatikko

|
Image

Yamahan EAD10 lupaa helpottaa rumpalin elämää olipa kyse treenaamisesta, äänittämisestä, keikoista tai tubettamisesta – se mikittää ja prosessoi, triggaa ja samplaa.

EAD10:n perusajatuksena on muuntaa akustisen setin soundia käsitellympään muotoon päivän uusimman DSP-teknologian keinoin.
Ja jos vaaditaan äärimmäisen roboottista kuulokuvaa, johon akustisen soinnin kuorrutus röyhkeimmälläkään efektikattauksella ei riitä, voi panostaa enemmän EAD10:n triggeriosastolle. Johan alkaa syntyä dramaattisia muutoksia!

EAD10:n kautta aukeaa väylä myös padien maailmaan. Takapuolen jakkeihin voi kytkeä jopa kuuden padin tai ulkoisen triggerin setin.

 

Image

 

Klikkikin on EAD10:n tärkeitä ulottuvuuksia. Valittavissa ovat klikkisoundin, tempon ja tahtilajin lisäksi tahdinosien voimakkuussuhteet. Tap Tempo on hyvä lisä, jolla saa haettua treenibiisin tempon kohdilleen näppituntumalla. Toiminto pelittää myös bassaria potkimalla.
Klikki on oiva apuväline myös keikalla. Tosin keikkatilanteessa pulmaksi voi nousta se, ettei EAD10:n etureunasta löytyvälle kuulokeliitännälle löydy omaa, masterlähdöstä erotettua voimakkuussäätöä.

Keikan tiimellyksessä voi myös bassarin vanteeseen ruuvattava sensorimötikkä olla fyysisessä vaarassa, eli on parasta varmistaa, että kapuloiden liikeradat väistävät sen varmasti, vaikka suojagrilli vankalta vaikuttaisikin.
Ja keikalle vielä kolmaskin varoituksen sana: EAD10:n mikitys- ja triggausprosessin virheettömyyden takeeksi on parasta yrittää sijoitella setti lavalle niin, ettei ihan vieressä olisi niitä kaikkein eniten luukuttavia kanssasoittajia tai huutavia kulmamonitoreita.

Rumputubettaminen on päivän trendi, ja siihen tarjoaa mainioita työkaluja EAD10:n kanssa pelittävä Rec'n' Share -mobiilisovellus. Treenailussa ja opetushommissa auttava äppi puhkeaa kukkaansa tubetellessa: videon kuvaaminen käy kännykällä, ja audiolinja otetaan EAD10:stä.

Miksaus hoituu puhelimessa, jossa kokonaisuus rendataan yhdeksi fileeksi ja ladataan se lopuksi ihmeteltäväksi Youtubeen. Näin helppoa ei asiallisilla rumpusoundeilla varustetun rumpuvideon teko ole ollut koskaan.

Myös mobiililaitteen suunnasta voi dumpata biisejä EAD10:een kytketylle Flash-muistille, minkä jälkeen pääsee soittamaan biisin päälle oman rumpuosuutensa ja tallentamaan sen. Aika kompakti äänitysstudio rumpalille!

Yllä oleva nettispesiaali on jatkoa kattavalle Yamaha EAD10:n testiartikkelille, jonka löydät Riffin painetusta numerosta 2/2018.