Django Segovia – Karelian Guitars

|
   

Karelian Guitars valmistaa perinteisten orkesterikitaroiden ohessa myös hiukan erikoisempia malleja, kuten esimerkiksi tätä nylon-kielistä Concertoa, jonka mikrofonikaan ei ole tavanomaiseen tapaan magneettinen vaan kitaran sähkösoinnit tuotetaan Fishmanin Prefix Plus -tallamikrofonilla ja etuvahvistimella.

Concerton kaareva kansi on veistetty ensiluokkaisesta eurooppalaisesta kuusesta, kopan kylkien ja pohjan ollessa mahonkia. Seetrikaula on valmistettu yhdestä palasta, lukuunottamatta kopan ja kaulan liitoskohdassa olevia pieniä jatkopaloja, joilla tuetaan sekä korkoa että kannen päälle jatkuvaa otelaudan osuutta. Otelauta, kieltenpidin ja talla ovat kaikki sysimustaa ja laadukasta eebenpuuta. Vaikka talla onkin kompensoimatonta mallia, on vireisyydestä huolehdittu yläsatulan päässä, eikä nylonkielisille yleisiä puhtausongelmia ole.

Suuntaa antavan kuvan soittimen mitoista saa, kun kerrotaan, että koppa on leveimmillään 42,5 senttiä leveä ja pakusstta sillä on muutman millin vaille kymmenen senttiä. Kielen soivan osan pituus on puolestaan 65 senttiä.

Fishmanin Prefix Plus koostuu tallan alle asennetusta kontaktimikrofonista ja kopan yläreunaan sijoitetusta etuvahvistimesta. Kolmen kiinteillä taajuuksilla vaikuttavan sävynsäätimen lisäksi sointia voi muovata yhden parametrisen (+/- 12 dB@250-10 000 Hz) korjaimen avulla. Lisäksi työkaluvalikoimassa on kierronestoon tarkoitettu vaiheenkääntökytkin sekä säädettävä notch-suodin, jolla kulloinkin herkimmin ujeltavan taajuuden saa vaimennettua.

Concerton perusmallin hinta on 16 000 markan hujakoilla ja Deluxe-versio abalone-koristein ja koristeellisesta vaahterasta veistetyllä kopalla maksaa suurinpiirtein 25 000 markkaa. Kaikki mallit toimitetaan Wellbagin valmistamilla kovilla koteloilla.

Concerto on mielenkiintoinen sekoitus konserttikitaraa ja kaarevakantista orkesterimallia. Sekä tasainen otelauta kantikkaine reunoineen että kaulan muoto ovat suoraan klassisista nylon-kielisistä malleista. Otelaudan leveys ja kopan mitat ovat sensijaan ilmiselvää jazz-henkistä soitinperinnettä.

Sama tyylien sulautus kuuluu myös soittimen äänessä, jossa on aimo annos nylonkielisen lämpöä ja soinnin laajuutta. Toisaalta bassoäänet eivät kumahtele samalla tavoin kuin tyylipuhtaissa nylonkielissä, eikä alarekisterissä ole myöskään samanlaista lootamaista klangia. Kyse on osaltaan rakenteesta, mutta tiettyyn mittaan saakka osa soinnin olemuksesta menee ehdottamasti testisoittimessa olleiden kielten kontolle. Nämä hiukan harvinaisemmat Classic S Rope Core -kielet ovat Thomastik-Infeldin valmistamia erittäin pehmeältä tuntuvia ja taipuisia kieliä, joiden ydinlanka on tehty kehrätystä teräksestä. Lyhyesti kuvailtuna niiden soinnissa on ilmiselvää Django Reinhardin Maccaferrista tuttua aluketta, mutta runsaalla sustainilla ryyditettynä.

Fishmanain Prefix Plus onnistuu nappaamaan ja toisintamaan nämä akustiset sävyt oikein onnistuneesti, ja kierronestoon varatut keinot ovat toimivia. Siis varsin ammattikelpoinen pakkaus, jossa työkalu tekee tehtävänsä asiallisesti eikä hörhöile pääasian eteen.

Concerto on erinomaisesti rakennettu ja persoonallinen soitin. Se ei kenties puhuttele keskitien tallaajia, mutta omien polkujensa etsijöitä kyllä mitä luultavimmin. Turvallisesti perinteisempää mallia hakevien kannattaa vilkaista Karelian Guitarsin kataloogin muita sivuja, mutta rohkealle ja näkemykselliselle jatsarille tai neo-klassisen kitaran taiturille Concerto saattaisi olla juuri se viimeinen silaus.

 

 

Vaikuttiko juttu kiinnostavalta? Samaa aihepiiriä käsitteleviä, laajempia artikkeleita löydät painetusta Riffi-lehdestä.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.

Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta