FBT:n uusi Lightforce AM40 – valovoimainen idea

©Pekka Väänänen
©Pekka Väänänen
 

Omalla vahvistimella varustettu laulukaappi on kätevä peli. Vielä kätevämpi siitä saadaan, kun samoihin kuoriin lisätään takaviistoon suunnattu monitorikaiutin ja sille sopiva vahvistin.

FBT:n uusi Lightforce AM40 vastaa arjen raadollisuuteen: ravitsemusliikkeen pikkuiselle estradille mahtuu hädintuskin orkesteri soittimineen, eikä monitoreista kannata useinkaan edes uneksia. Yhdistetään siis tolpannokkaan sopiva laulukaappi ja pikkuinen monitori yhdeksi paketiksi ja varmistetaan idean toimivuus pää- ja monitorivahvistimien omilla voimakkuuden säädöillä sekä monitoroitavan signaalin valintamahdollisuudella. Vaihtoehtoina on joko kuunnella samaa materiaalia, jota yleisökin kuuntelee tai sitten ihan jotakin vartavasten monitorikäyttöön tehtyä miksausta. Mainiota.


Tositoimiin

Kooltaan Lightforce AM40 on sangen näppärä pakkaus, joka nousee kaiutintelineeseen vaivattomasti yhden miehen voimilla. Epäsymmetrinen rakenne aiheuttaa toispuolisen painojakauman, ja yhteen kylkeen sijoitettu asiallinen uppokahva olisikin kaivannut kernaasti tasapainottavaa paria kaapin vastakkaiselle laidalle. Silloin kantaminen ja käsittely olisi ollut vieläkin sujuvampaa.

Hillityn harmaalla karvamatolla päällystetyn kotelon rakenne on asiallisen tukeva ja kaiuttimien suojana on jämäkkää metalliverkkoa. Minkäänlaisia kulmavahvikkeita ei ole katsottu tarpeelliseksi, mutta pohjasta löytyy neljä jämerää kumitassua sekä kevytmetallista valmistettu istukka kaiutintelineelle.

Liitännät ja säätimet on koottu kaapin takalevyyn ja valikoimassa on kaikki tarvittava. Ylellisyyksiä kuten taajuusvasteen esikorjauksia, ekvalisaattoreita tai äänenvärin säätimiä ei ole tarjolla, mutta perustyöskentely sujuu vallan mainiosti ilmankin.

Yleisöäänestä huolehtii 12-tuumaisen kartiokaiuttimen ja torveen sijoitetun diskanttielementin yhdistelmä, jolle kyytiä antaa 200-wattinen vahvistin. Monitorointi hoidellaan kahdeksantuumaisella kaiuttimella, jonka kaksoiskartiota liikutellaan 60-wattisella vahvistimella.

Järkiratkaisu

FBT Lightforce AM40 osoittaa, että hyvät ideat ovat pohjimmiltaan usein yksinkertaisia. Tämän tyyppinen laulukaappi on useimmiten käytössä siellä, missä ei ole syystä tai toisesta mahdollisuutta hankkia erillisiä monitoreja. Samaiselle käyttöympäristölle on myös ominaista, että soundipuolella ei tavoitella useinkaan äärimmäistä kultakorva-linjaa, vaan perushyvää ja arkitarpeet tyydyttävää laatua. Tähän saumaan FBT osuu napakasti: Lightforce AM40 tuottaa kelpo määrän käyttökelpoista ääntä ja kohtuullisella hinnalla. Markkinoiden muihin laulukaappeihin verrattaessa voi sanoa, että vaikka monitoroinnin osuus ei nyt aivan kaupanpäällisinä tulisikaan, niin ei se ainakaan kovin suuri kustannus peruskaapin ohessa ole.

Suorituskyvyltään takanurkan kartiokaiutin riittää lähiympäristön kuunteluun ja sen avulla saa kelpo tuntuman tilanteesta. Ratkaisu muistuttaakin laulukamojen evoluution alkuajoista, jolloin puhuttiin juoruista kun tarkoitettiin monitoreja. Sana kuvaa tilannetta hyvin: varsinainen voima tulee itseasiassa yleisölle suunnattavasta äänestä, mutta monitori antaa vihjeet siitä, missä mennään. Vaikka FBT:n kahdeksantuumainen onkin yksinään kuunneltuna varsin vaatimaton elämys, tuo se esitystilanteessa kuitenkin ansiokasta selkeyttä artistin kuulemaan kokonaisuuteen. Pelkkä kartiokaiutin ei kuitenkaan suuntaa diskantteja yhtä tehokkaasti kuin järeämmissä monitoreissa käytetyt torvirakenteet, mikä on luonnollisesti huomioitava mikrofonien sijoittelussa. Tehoa monitorivahvistimessa saisi olla mieluusti hiukan enemmän, silloin tasapainottelu etu- ja takaäänen välillä olisi vielä helpompaa.

FBT Lightforce AM40 on järkiratkaisu pienen bändin PA:ksi kuppilakeikoille. Kaiutinpari mahtuu Italialaisen auton takapenkille ja tilaa jää vielä miksuttimellekin. Ja jos kerran voi hoidella kaksi kärpästä yhdellä sivalluksella, niin mikäpäs siinä sitten.

FBT Lightforce AM40
Aktiivinen laulukaappi omalla monitorilla

 

Lisätiedot: Musamaailma

 

Artikkeli on julkaistu alunperin Riffin nettispesiaalina numeron 1/1999 yhteydessä.

 

Vaikuttiko juttu kiinnostavalta? Samaa aihepiiriä käsitteleviä, laajempia artikkeleita löydät painetusta Riffi-lehdestä.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.

Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta

 
 

 

21.07.2009
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy