Focusrite Isa Two - asiaa alusta loppuun!

Focusrite Isa Two - edestä
Focusrite Isa Two - edestä
Focusrite Isa Two - takaa

Isa Two on niitä laitteita, joita ei millään raaskisi palauttaa testin jälkeen – näennäisen yksinkertainen ja vähin säädöin toteutettu perustyökalu, josta löytyy yllättäviä ulottuvuuksia.

Nimikkeenä "mikrofonivahvistin" on myös hieman näköaloja kaventava ilmaus, sillä Isa Two ei ole kranttu signaalilähteen suhteen. Se kelpuuttaa äänilähteeksi niin mikrofonit kuin sähköiset instrumentitkin, eikä vierasta linjatason signaaliakaan. Jokaiselle signaalityypille on oma fyysinen liittimensä ja kaikki kolme voivat olla myös kytkettyinä samaan aikaan – valinta hoituu kanavakohtaisesti etulaidan painokytkimellä.

Tulo- ja lähtöpuolen lisäksi kummassakin kanavassa on balansoitu linjatason inserttipiste, johon sopii sitten liittää vaikka ekvalisaattori tai dynamiikkamankeli, jos sellaiselle tarvetta on. Loistojuttu on se, että inserttipisteille on etulaidassa ohituskytkimet.

Kanavat ovat toiminnoiltaan ja säädöiltään täysin identtiset ja itsenäiset.
Kolmen potentiometrin ryppäästä kaksi ensimmäistä on varattu vahvistuksen säätöön: ensimmäisellä määritetään karkea suuruusluokka ja jälkimmäisellä stemmataan asetus tarkalleen sopivaksi. Yhdistelmä on käytännössä erittäin toimiva myös stereoparin kummallekin kanavalle yhtäläistä vahvistusta aseteltaessa. Trion viimeinen potentiometri on kytkimellä aktivoitavan bassoleikkurin rajataajuuden säätö (16–420 Hz).
Isa Two on täysin analoginen peli, vaikka inserttipisteen jälkeen sijoitetuissa lähtömittareissa onkin digitaalisuuteen viittaava merkintä "dBFS". 

Impedanssi maun mukaan
Isa Two:n kenties kaikkein antoisin yksittäinen toiminto on mikrofonitulon impedanssin valintakytkin, jonka takaa löytyy neljä eri vaihtoehtoa (600 Ω – 6,8 kΩ). Asian voi ajatella vaikka niin, että jokin näistä vaihtoehdoista edustaa teknisesti ihanteellista sovitusta kulloinkin käytössä olevalla mikrofonille, muut kolme antavat mahdollisuuksia luovalle kokeilulle.
Selvin vaikutus impedanssin varioinnilla on yleissoinnin tummuuteen, mutta ilmiö ei vastaa yksinkertaista ekvalisointia basso- ja diskanttisäätimiä käännellen vaan impedanssi tuntuu vaikuttavan suoraan mikrofonin toimintaan ja heijastuu näin koko spektriin ja eri taajuusalueiden keskinäisiin painotuksiin.

Muutoksen voimakkuus riippuu mikrofonimallista. Dynaaminen peruskapula reagoi myös eri tavalla kuin kondensaattorimikrofonit, ja kummankin lajityypin sisällä on vaihtelua – yhteen malliin impedanssin muutos vaikuttaa dramaattisesti, johonkin toiseen ei juurikaan.

Sekään ei ole itsestään selvää, että muutos olisi aina eduksi. Kun poiketaan ihanteellisesta sovituksesta tarpeeksi paljon suuntaan tai toiseen, saattavat niin kohina kuin särökin nousta kiusallisesti esiin. Parhaimmillaan vaikutukset ovat kuitenkin erittäin maukkaita ja käyttökelpoisia.

Nyrkkisääntönä on, että impedanssin kasvaessa mikrofonin antosignaali voimistuu, basso kuivahtaa ja diskantti kirpakoituu. Impedanssia laskettaessa antosignaalin taso putoaa ja sekä bassorekisteri että alempi keskialue muhevoituvat.

Erinomainen kapine

Isa Two puhuttelee syvällä ja selkeällä perussoinnilla. Sen kautta välittyvä ääni on luonteva, pikkutarkka ja puhdas: jyhkeä, mutta ei päälle vyöryvää tai kohtuuttomasti tilaa itselleen rohmuavaa sorttia.
Se pakollinen instrumenttiliitäntä sähkökitaralle tai -bassolle löytyy tämänkin laitteen etulevystä. Tältä osin Isa Two ei oikeastaan eroa valtavirran laitekannasta suuntaan tai toiseen –  paljaaltaan soitettuna tuntuu vähän ponnettomalta ja kuulostaa karulta, mutta jos signaali viedään eteenpäin tietokoneelle ja myllytetään virtuaalivahvistimilla tai -efekteillä, niin kyllä tämäkin tarkoitustaan palvelee.
Laitteen varsinainen pihvi on kuitenkin mikrofonien vahvistamisessa ja siinä toimessa arvosana on kymppi plus. Vahvistusta löytyy riittävästi todella hiljaistenkin soitinten äänityksiin ja tasojen säätö kahden potikan yhteispelillä on kätevää.

Yksittäisen täsmäsoundin muovailu impedanssi-valinnalla on erittäin antoisaa ja usein yllätyksellistäkin puuhaa. Ennen kaikkea kyseessä on yksi helposti muuteltava parametri, jolla hoksaava äänittäjä voi jättää oman persoonallisen jälkensä äänitteelle.

Kuten sanottu, laite jota ei raaskisi enää palauttaa.


Focusrite Isa Two
Kaksikanavainen, analoginen mikrofonivahvistin

Hintaluokka 850 €

Lisätiedot: Studiotec
Puh. 0207 512 300
www.studiotec.fi

Heräsikö kiinnostus? Lue lisää vastaavanlaisia laitearvioita painetusta Riffi-lehdestä

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.

Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös
Lehtiluukkupalvelusta

05.03.2013
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy