Korg microSAMPLER - perussämpleri jammailuun

|
Image
Image
 

Korgin uutuus oli epäilemättä yllättävä lanseeraus. Software-vallankumouksen myötä rautapohjaiset samplerit - jos jotkin - ovat kadonneet lähes täysin. MicroSAMPLER tarjoaa helppoa mutta rajoitettua äänenkäsittelyä, eikä edes yritä kilpailla gigatavujen multisampleja tuuttaavien nykysoftien kanssa. Ajatuksena lienee ollut tuottaa läppäripohjaista ratkaisua vaivattomampi työkalu etenkin keikkaoloihin. Laite toimii myös pattereilla, jolloin se on käytettävissä oikeastaan missä vain.

Eri säätimet on sijoitettu omiin syvennyksiinsä: näin estetään vahinkosohaisut keikan tiimellyksessä, mutta toisaalta varmistetaan pölyn keräytyminen ja etäisempi tuntuma. Etupaneelista löytyy kaksi lovea, joihin voi laittaa esimerkiksi mp3-soittimen - telakoita ne eivät kuitenkaan ole. Kapeasormisille sopivien minikoskettimien tuntuma on pehmeä ja ne reagoivat myös painon voimakkuuteen. Pitchbenderin, oktaavinappien ja modulaatiopyörän puuttuminen heikentää kuitenkin ilmaisumahdollisuuksia.

Sämpläys onnistuu helposti one shot-, loop-, gate-, key gate- ja auto next -tekniikoin. Yksittäisen samplen voi automaattisen transponoinnin avulla levittää ympäri koskettimistoa, ja multisamplauksen puutteesta huolimatta lopputulos on ihan kelvollinen - kunhan huomioi, että minkään flyygeleiden tai jousisektoiden toistoon laite ei ole kuitenkaan suunniteltu. Vaihtoehtoisesti eri sampleja voi sijoitella yksittäisiin koskettimiin, jolloin esimerkiksi eri looppeja voi laukaista rinnakkain ja toistensa perään. Samplen hienoviritykseen löytyy mm. voimakkuuden normalisointi, alku- ja loppupiste, decay ja release. Looppaus toimii kuitenkin vain samplen alusta loppuun, joka asettaa rajoitteensa pitkien samplejen käsittelyyn. Operointi pienen näytön kanssa ei ole suurta herkkua, mutta toisaalta kuilua softasämplereihin tottuneille tasottaa editorisofta. Nappuloiden taustavalot ja merkkivalot koskettimiston yläpuolella myös helpottavat navigointia.

Luontevin microSAMPLER on looppien, fraasien ja efektiäänien kanssa, jotka eivät edellytä nyansseja tai kapasiteettia itse sämpleriltä tai koskettimiston soitto-ominaisuuksilta. Tältä pohjalta microSAMPLER voi olla hauska peli esimerkiksi hiphop-jameihin tai elektronisia lisämausteita hyödyntäville bändeille. Jammailua myös helpottaa se, että rumpuloopin tai muun grooven voi iskeä soimaan ja siirtyä sen jälkeen keyboard-moodiin soittamaan melodiaääntä loopin soidessa yhä taustalla. Korgin Kaoss Padista tuttu efektipankki tarjoaa 21 algoritmia, jotka kuulostavat kauttaaltaan laadukkailta, mutta niiden säätämiseen löytyy vain kaksi potikkaa. Etenkin itsenäinen cutoff-potikka olisi ollut mukava lisä. Tilaa sampleille löytyy pankkikohtaisesti 22,4 megatavua, ja yhteensä n. 200 megatavua. Audiodataa voi syöttää stereosisääntulosta, mikrofonilla ja USB:n kautta tietokoneelta.

Korgin microSAMPLER on laite, johon ei kannata suhtautua äärimmäisellä vakavuudella. Se on enemminkin pieni harmiton työkalu, jota on hauska näprätä. Intuitiiviset sämpläystoiminnot mahdollistavat nopeat, yllättävätkin lopputulokset. Toisaalta rajat tulevat vastaan sekä muistin että polyfonista, nyanssirikasta soittoa edellyttävien samplejen osalta. Kun ominaisuudet ovat nämä, jää jokaisen henkilökohtaisen arvion varaan se, miten microSAMPLER voisi palvella omaa työskentelyä.

Korg microSAMPLER
• sampleri-koskettimisto
• pattern-sekvensseri, 21 efektiä
• polyfonia 14
• mukana joutsenkaulamikrofoni

Lisätiedot: DLX Music
 

 

Vaikuttiko juttu kiinnostavalta? Samaa aihepiiriä käsitteleviä, laajempia artikkeleita löydät painetusta Riffi-lehdestä.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.

Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta