Nayteikkuna

Matthias Jabsin kaksi työpaikkaa

 

Luulisi, että kitaristin pestissä The Scorpionsin riveissä on tekemistä tarpeeksi, mutta Matthias Jabs on hommannut itselleen toisenkin työpaikan: hän on kitarakauppias ja pyörittää omaa MJ Guitarsia Münchenissa.


- Liike oli ollut olemassa 28 vuotta, mutta sen pitäjä halusi eläkkeelle ja laittoi puodin myyntiin.  Kävin katsomassa ja kauppa oli kivalla alueella, joten okei, ostin sen, Jabs kertoo.
- Varasto oli vanhoja perussoittimia ja myytiin heti pois. Tilalle tuli vanhoja kitaroita ja uuttakin tavaraa ja maine alkoi kasvaa.  Meillä rupesi käymään bändin faneja Saksasta ja naapurimaistakin, ihan vain morjenstamassa tai ostoksilla.  Kaupasta on tullut kitaraharrastajien kohtaamispaikka.

Scorpionshan on jäähyväiskiertueellaan vielä jonkin aikaa, mutta näköjään olet jo valmistautunut elämään bändin jälkeen.
- Kaupan kanssa on ollut tekemistä enemmän kuin luulinkaan, mutta Scorpions on silti aina tärkein.  Kiertueella ollessani muut pyörittävät kauppaa, mutta työtä on tosiaan tiedossa rundin loputtuakin.

Vaikka Jabs tunnetaan Gibson Explorerin käyttäjänä – ja onhan hänellä ollut aikoinaan nimikkomalli Fender Stratocasteristakin – hänen nykyiset käyttösoittimensa ovat lähes kaikki hampurilaisen soitinrakentaja Boris Dommengetin käsityötä. Valikoimaan kuuluu useita Explorerin johdannaisia kuten Galaxy sekä Stratocasterin tapaisia Mastercastereita.

- Mastercasterissa on sekä humbuckereita että yksikelainen mikki ja 24 nauhaa, siten sillä voi tarvittaessa soittaa vaikka koko Scorpionsin shown.  Mikkien tyyppiä, kytkentöjä ja asettelua tutkittiin pitkään ja lopuksi yhdistelmä löytyi.  Nimi Mastercaster oli ollut käytössä muualla 60-luvulla, mutta nyt se oli vapautunut ja rekisteröin sen.  Kun rupesin käyttämään sitä keikoilla, ihmiset kiinnostuivat kitarasta ja halusivat hankkia samanlaisen.  Niinpä rupesimme valmistamaan niitä enemmänkin myyntiin, Jabs kuvailee.

Koko showta hän ei kuitenkaan yhdellä kepillä soita, vaan soittimet vaihtuvat melkein joka biisiin. Kutakin viritystä varten on oma kitaransa ja sille aina varakappale.  Tiiviin kiertueen aikaan Scorpionsin kalustoa saattaa kulkea kolmena eri lavasettinä, joten käyttökalustoon kuuluu muutamia kymmeniä kitaroita.  Teknikoilla riittää töitä, koska toinenkin kitaristi Rudolf Schenker tarvitsee ison arsenaalin ja toisinaan kitaran varteen tarttuu vielä laulaja Klaus Meine.
Jabsin tilaustyönä tehdyt kitarat ovat hinnaltaan varsin arvokkaita, mutta hänen nimensä kytkeytyy Cortin edullisempaan valikoimaankin.
- Olen tuntenut Cortin väen vuodesta ’96, jolloin he keikan jälkeen tulivat pukuhuoneeseeni Etelä-Koreassa.  Heidän uusien Cort Garage-kitaroidensa ideana on tarjota faneille jotain samantapaista kuin mitä minulla on käytössä, mutta kohtuuhinnalla.  Pidän Cortin laadusta ja kitarat ovat hintaansa nähden käypää tavaraa, helppoja soittaa.  

Vuosikymmenien varrella Jabs on koonnut haltuunsa muhkean ja maailmanlaajuisestikin merkittävän arvokokoelman kitaroita, jotka eivät yleensä ole myynnissä.  Erikoisteemana hänen kokoelmassaan on punainen väri: valtavasti Fenderin Stratocastereita, Telecastereita, Jazzmastereita ja bassoja Candy Apple Red-värillä ja muissakin punaisen sävyissä.  Mistä moinen?
- Monet keräilijät hankkivat vain vanhoja kitaroita sen kummemmin miettimättä.  Mutta sattumalta ostin punaisen Telen New Yorkista vuonna ’84 ja kohta perään punaisen Straton.  Siitä konsepti: keräänpä punaisia pre-CBS Fendereitä.  Niitä on ollut vaikea löytää ja minulla on mm. luultavasti ainoa Duo-Sonic isolla lavalla, jota kokeiltiin jo 60-luvun alussa. Joukossa on muutamia muitakin värin takia hyvin harvinaisia.  Tuosta ensimmäisestä Telesta maksoin aikoinaan 1000 dollaria, ja nykyään pyyntihinta on helposti 30000 tai enemmän.

- En halua myydä sellaisia kitaroita, joilla olen levyttänyt jonkun tärkeän kappaleen.  Tuolla näkyy vihreä Strato ja punainen Tele, jolla soitin Wind of Changen.  Mutta onhan minulla liikaa kitaroita, ja jos hinta on sopiva, myyn jopa omasta 150 kappaleen kokoelmastani. Joskus voisin ajatella vähentäväni aina pariinkymmeneen kappaleeseen asti. Koko Scorpionsin kalustoa varten meillä on kokonainen varastohalli, mitähän niillekin tavaroille tehdään kun lopetamme?
- Mutta edelleenkin vielä teen ostoksia.  Minulla on muutamia hyviä kontakteja ympäri maailmaa, joista kuulen netin kautta ja kun hinta on kohdallaan, tehdään kaupat.

Mitä Scorpionsilta voidaan vielä odottaa viimeisen kiertueen tiimoilta – boksisetti, DVD, livealbumi?
- Kymmenen päivän päästä taltioidaan keikkamme 3D:na.  Lisäksi äänitämme uudelleen valikoiman vanhoja kappaleitamme albumille.  Ensi vuonnakin tulee jotain, josta en voi vielä kertoa.  Kiertue tulee kestämään ensi vuoden puolelle asti, eikä tässä vaiheessa vielä tiedetä, missä kaikkein viimeisin keikka pidetään.  Jo vuonna ’88 saksalaiset lehdet kirjoittivat: kuinka kauan Scorpions vielä jaksaa jatkaa?  Ja kun ilmoitimme jäähyväisistä, meiltä kysyttiin: miksi lopetatte nyt jo?  Nyt meidät halutaan vielä kerran joka paikkaan, joten tekemistä on vielä edessä.

Suunnitelmat ajalle Scorpionsin jälkeen ovat auki, soololevyistä tai omasta bändistä Jabs ei ole vielä tehnyt päätöksiä.
- Mahdollisiahan nuo ovat, mutta en liiemmin ajattele vielä asiaa, hän naurahtaa. - Ehkäpä pidän taukoa bändikuvioista ja katson, miltä silloin tuntuu, kun Scorpions on todella ohi.

 


Vaikuttiko juttu kiinnostavalta? Samaa aihepiiriä käsitteleviä, laajempia artikkeleita löydät painetusta Riffi-lehdestä.
Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta

 

 

 

28.08.2011
|
Timo Koskinen
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy