Muusikkona maailmalla – vintage vetää puoleensa

|
Image

Riffin numerossa 3/2014 julkaistussa Muusikkona maailmalla -kolumnissani kertoilen hieman siitä millaista on, kun vintage-kärpänen puraisee. Tässä hieman lisää aiheesta ja muutama suora linkki hyviksi havaitsemieni vintage-kauppojen sivustoille.

Oma mielenkiintoni kohdistuu ennenkaikkea Gibsonin ES -sarjan kaarevakantisiin orkesterikitaroihin. Näiden ns. archtop-tyyppisten Gibsoneiden historia on paljolti jazzkitaran historiaa ja kokopuukantisista kitaroista L5-malli on yksi kuuluisimmista Super 400:n ohella. Tunnettuja, mutta halvempia ovat L4- ja L7-mallit, joita monesti löytyy aivan kohtuuhintaan (avauskuvassa kokeilen juuri L7-mallia Rudy's Musicilla).

Image


ES-sarjan kitarat ovat laminaattikantisia ja näinollen niiden kanssa on vähemmän kierto-ongelmia. Ne ovat myös  kestävämpiä, ja niissä esiintyy vähemmän hankalia puunhalkemia vuosien kuluessa.

Kuuluisimpia ovat klassisen ES-175-kitaran ohella ES-150, ES-125, ES-300 ja ES-350 mallit, joista johdettiin 1950-luvun loppuun mennessä ohutkoppaisia ns. Thinline malleja, kuten ES-335, ES-350T, ES-330 ja kokopuukantinen Gibson Byrdland.

Image

Gibson valmisti aikoinaan myös vahvistimia, joita koto-Suomessa näkee hieman harvemmin.

New York on vintage-reissaajalle antoisa paikka. Tässä Karin vinkit:
Lark Street Music
Main Drag Music
Retrofret Vintage Guitars
Rivington Guitars
Rudy’s Music
Southside Guitars

Karin kolumnin aiheesta voit lukea Riffin painetusta numerosta 3/2014, joka ilmestyy 11.6.2014.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.