Nayteikkuna

NAMMtastic 2010!

Kansainvälinen musiikkilaiteteollisuus esittäytyi näyttävästi 1.373 näytteilleasettajan ja lähes 88.000 vierailijan voimin 108. kertaa järjestetyssä NAMM Show’ssa Kalifornian Anaheimissa 14.-17.1.2010. Pohjois-Amerikan vanhimpaan ammattilaistapahtumaan saapui osallistujia yli 100 maasta. Uutuutena NAMM tarjosi käytännön koulutusta H.O.T. Zone-seminaareissa, joissa sivuttiin mm. langattomien laitteiden tulevaisuutta, musiikin muuntamista Rock Band-peliin sekä vihreämmän kiertämisen mahdollisuuksia.
 
 
Näytteilleasettajista lähes viidesosa oli mukana NAMM'issa ensimmäistä kertaa ja tuotevalikoima kattoi lähes kaiken aina instrumenteista pro audio-laitteisiin ja koulutusmateriaaleista tarvikkeisiin. Ainoastaan ammattilaisille suunnatun messun lukuisista tuote-esittelyistä vastasi kohtuullisen nimekäs artistikattaus, johon myös suomalaiset Alexi Laiho, Petteri Sariola ja Petri Nauha lukeutuivat.
 

Pearl ePro Live

Elektroninen rumpusetti, joka näyttää, tuntuu ja kuulostaa oikealta, mutta omaa myös kaikki analogisen rumpusetin ominaisuudet. R.E.D. moduulista löytyy pyöreät 1.000 soundia, 100 rumpusettiä sekä tilaa 100:lle käyttäjän tekemälle setille. 

 

AudioTechnica AT4080Viime syksynä IBC2009-messuilla julkistettu kahdeksikko-suuntakuviolla varustettu aktiivinen nauhamikrofoni herätti kiinnostusta NAMM'issa ja nappasi Music & Sound Retailer-lehden palkinnon parhaasta langallisesta mikrofonista.

 
 

Marshall JMD:1Uudessa Marsussa digitaalinen etuvahvistin yhdistyy putkivahvistimen kanssa todelliseksi kitaristin monitoimikoneeksi. Ruotsalaisen Softuben kehittämän ""Natural Harmonic Technology""-menetelmän avulla JMD:1 sisältää mukavat 16 tuttua Marshall-vahvistinsoundia aina vintage-malleista Mode Four'iin sekä 10 muokattavaa efektiä. 
 
 

UROS by B-BandSuomalaisten B-Bandin ja Penaudion Sami Penttilän suunnittelema Uros tarjoaa 100W tehon akustisten instrumenttien vahvistamiseksi. Kaksikanavainen vahvistin sisältää mm. phantom-syötön, monipuolisen eq:n, jousikaiun sekä efektiloopin. 
 
 

UAD laajempana kuin koskaanUniversal Audion UAD-2 DSP-kortti tuhdilla plug-in paketilla tulee markkinoille solo-, duo- ja quad-versioin pöytäkoneisiin ja solona läppäreihin. 
 
 

SKB:ltä uusia caseja


Pian markkinoille tuleva SKB:n mallisto sisältää Ultimate Guitar Case'n, jossa muotoiltu sisustus turvaa kallisarvoiset instrumentit pöly- ja vesitiiviissä casessa. Idea muistuttaa hieman Pelin laatikoista tuttua ratkaisua kuljetuspulmiin. Miljoonan mailin takuu tulee kaupan päälle. 
 
 

Shuren PSM900-sarja tulossa markkinoilleLangaton IEM-pakki on täynnä uutta teknologiaa täysmetallisessa ohuessa kuoressa. Cue-mode mahdollistaa jopa 20 eri miksauksen nopean kuuntelun. Audion kompressointia ennen lähetystä on myös paranneltu. 
 
 

Puhdasta voimaaAmerikkalaisen Uncontained Soundin valmistama vahvistettu kaappi tarjoaa ""riittävät"" 480W tehoa 4x12 muodossa kitaraan ja 1050W 6x10 elementein bassolle. Tässä ei tarvitakaan mukaan muuta kuin virtapiuha. 
 
 

Sennheiser Custom ShopTylsän langattoman saa nyt personalisoitua Sennheiserin tehtaalla USA:ssa ja Saksassa. Krystallisointia helpompi ja edullisempi tapa on käyttää ""mikkinahkoja"", joihin langattoman mikrofonin saa pujotettua hetkessä 
 
 

Oranssin voimaaKaappiseinän takaa löytyi uutuuksia, kuten esimerkiksi Rockerverb MKII. 
 
 

Idea center sytytti sisäisen valonNAMM yliopiston idea center oli messujen hiljaisin osasto langattomien kuulokkeidensa ansiosta. Aihepiirit kiehtoivat eniten messujen myynti- ja markkinointiväkeä. 
 
 

Loistavat kapulat - kirjaimellisestiHiptrixin 10 vuoden kehitystyön ja UV-valon avulla syntyy maailman kirkkaimmat rumpukapulat, joilla saa tylsänkin rumpusoolon kiinnostamaan yleisöä... 
 
 

Suomalaista virtuositeettiä parhaimmillaanMark Bass’in osastolta bongattu kitaristi Petteri Sariola oli yksi messujen suomalaisista esiintyjistä ja vakuutti omintakeisella soittotyylillään. 
 
 

Analogisen aika ei ole vielä ohiDigitaalista vallankumousta ei koettu vintage-instrumentteihin erikoistuneen Big City Musicin osastolla, joka tarjosi pelkkää analogista signaalia 
 
 

Kitarasankareille, jotka haluavat erottua lavalla3rd Powerin HLH312 kaapeista saa vaihtelua lavailmeeseen - tosin se vaatii hieman enemmän ostovoimaa, jos haluaa näyttää näin viileältä. 
 
 
Messujen pelätyimmät

Joillakin osastoilla tarkkaavaisimmat työntekijät ehtivät varoittelemaan innostuneita asiakkaitaan demoilemaan hillitymmin, ennen kuin messujen äänipoliisit desibelimittareineen ehtivät paikalle. Toisille toruja herui hieman useammin kuin toisille lähes mahdottomalta tuntuneen max 85 dBA-keskiarvon ylläpitämisestä. Tämän rajan sai kuitenkin hetkellisesti ylittää aikataulutettujen esitysten aikana.
 
Teksti ja kuvat: Jukka Oja
 

Vaikuttiko juttu kiinnostavalta? Samaa aihepiiriä käsitteleviä, laajempia artikkeleita löydät painetusta Riffi-lehdestä.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.

Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta

 

28.01.2010
|
Jukka Oja
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy