Pasha – peltiteollisuuden Pirkka-tuote

|
Image

Pasha on symbaalimerkkinä lievästi sanottuna salaperäinen, ja sen juurien jäljittäminen vie helposti umpikujaan. Merkillä ei ole yhteyttä saman nimisiin italialaisiin symbaaleihin, joita valmistettiin Ufipin tehtailla 1960-luvulta seuraavan vuosikymmenen alkuun. Pasha-symbaalit on helppo sekoittaa myös turkkilaisen Istanbul Agopin valmistamaan ”Pasha”-sarjaan, joka on siis vain kyseisen valmistajan yksi mallisto, jolla sattuu olemaan sama nimi.

Euroopan kävijät ovat voineet törmätä kiinnostaviin Pasha-symbaaleihin jo pitkään esimerkiksi Frankfurtin musiikkimessuilla, jossa niitä esitellään omalla osastollaan. Ja nyt Pashaa saa siis myös Suomesta.
Omista messuosastoistaan huolimatta Pasha ei ole symbaalitehdas eikä edes erillinen yhtiö, vaan ison turkkilaisen Turkish Cymbalsin omistama ja valmistama merkki, joka kuitenkin jostain syystä halutaan pitää tiukasti erossa ”emomerkistä”.
Jos otetaan pikkuisen ontuva vertailukohta, Turkishin ja Pashan suhde on vähän kuin Drum Workshopin ja PDP:n, joista jälkimmäinen edustaa siis arvostetun omistajan budjettituotantoa. Esimerkistä poiketen Pashat kuitenkin tehdään tiettävästi samassa tehtaassa kuin arvostetut Turkish-symbaalitkin, pitkälti samasta korkealuokkaisesta materiaalista sekä samoin valu- ja taontamenetelmin.
Isona talona Turkish Cymbalsilla on kapasiteettia valmistaa mittatilauksena lavakaupalla erilaisilla räätälöidyillä logoilla leimattuja peltejä esimerkiksi keskieurooppalaisille musiikkitukuille ja -jälleenmyyjille.
Tällaisia vähän lievemmällä laatukontrollilla mutta tiukkaan poljetulla hinnalla tuotettuja symbaaleita edustaa esimerkiksi Thomannin tarjoama Zultan-merkki, jonka jäljet johtavat samalle sylttytehtaalle kuin Pashan.

Teksti: Tommi Saarela
Kuva: Tommi Posa

Lue Pasha-symbaalien testijuttu painetun Riffin numerosta 4/2013.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä yksittäisiä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.

Aiemmin julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta