Roland R-1000 – kovalevytallennin hoitaa homman

|
Image

Saimme Riffin painetussa numerossa 3/2013-testatun M-200i-mikserin kanssa yhtä aikaa tarkasteltavaksi 48-raitaisen kovalevytallentimen, joka on suunniteltu oivaksi pariksi valmistajan digitaalimikserien kanssa esimerkiksi konserttiäänityksiin.

Tallentimessa on ainoastaan Rolandin omat REAC-liitännät, joten tallennin on käytettävissä vain Roland REAC-tuotteiden kanssa. Koska laitteessa on kahdet REAC-liitimet, voidaan R-1000 kytkeä REAC-väylään lavarasioiden ja mikserin väliin toimimaan ikäänkuin digitaalisena splitterinä.
REAC-väylästä löydät enemmän tietoa painetun lehden 3/2013 testiartikkelista.

Roland R-1000 tarjoaa lukuisia käyttöä helpottavia ominaisuuksia, kuten äänityskanavien automaattisen reitityksen käytössä olevien lavarasioiden mukaan, lavarasioiden etuasteiden kauko-ohjauksen sekä yksinkertaisen kuuntelumikserin.
Yksinkertaiseen live-äänitykseen laitteesta löytyy kaikki tarvittava, eikä muuta kalustoa välttämättä tarvita ympärille. Laitteen kuuloke ja monitoriulostulosta voidaan kuunnella joko kaikkien sisäänmenojen summaa tai valita yksittäinen kanava solo-kuunteluun, jolloin kyseiselle kanavalle saadaan myös tarkempi tasomittari näkyviin. Kanavakohtaista tasonsäätöä kuuntelumikseri ei erikseen tarjoa, mutta panorointi on valittavissa kolmeportaisella vasen/keski/oikea-valitsimella.
R-1000:n hallinnointi tapahtuu etupaneelin painikkeilla ja pienellä kosketusnäytöllä, mutta saatavilla on myös Mac- ja pc-alustoille kauko-ohjainohjelmat, joilla voidaan ohjata kaikkia laitteen toimintoja usb-väylän yli. Tämä helpottaa esimerkiksi vaikkapa raitojen nimeämistä.
Laitteen kosketusnäytöllä on palkkimittarit äänitystasolle ja mittarin skaala on säädettävissä joko 36, 48 tai 60 desibelin laajuiseksi. Näiden lisäksi yleiskuvan tasoista saa etupaneeliin ledirivistöstä, jokaiselle kanavalle on kolmivärinen led, missä vihreä väri kertoo siitä, että signaalia ylipäätään tulee, muuttuen keltaiseksi ja aina punaiseksi yliohjauksen lähestyessä.
Tallennus tapahtuu Rolandin 128 tai 500 gigatavun siirrettävälle kovalevylle, tai 64 gigatavun flash-levylle. Laitteeseen voidaan kytkeä myös ulkoinen massamuisti usb-väylää pitkin sessioiden varmuuskopiointia varten.
Roland R-1000 jätti jälkeensä vakuuttavan ja viimeistellyn vaikutelman.

 

Oheinen teksti on liittyy Roland M-200i-mikserin testiin, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 3/2013).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta