Steinberg Cubasis 1.1 – muusikon muistivihko

|
Image

Cubase 7:n tapaiset ohjelmistojärkäleet tuntuvat monesti turhan raskailta ja moniulotteisilta matkakäyttöön jopa läppärissä, saati sitten mobiililaitteessa. Steinberg on kehitellyt tarpeeseen sovelman, joka tarjoaa mukana kulkevan alustan biisi-ideoiden tallentamisesta treenisessioiden äänittämiseen ja editointiin.

Steinbergin Cubasis-sovelmaa iOS6-ympäristöön – siis Applen uuden sukupolven iPad- ja iPad Mini -laitteille – voidaan pitää yhtenä ensimmäisistä varteenotettavista tarjokkaista lajissaan.
Hiirellä ja näppäimistöllä ohjattavan musiikkituotantoympäristön keskeisten toimintojen ahtaminen kosketusnäytölle on ollut tiukka haaste. Mukaan valitut Cubasen peruspiirteet on onnistuttu toisintamaan varsin pienillä eroavuuksilla kun huomioidaan, että perustaltaan ikääntyneen työasemasoftan olennainen ydin on pitänyt käytännössä koodata juuresta alkaen eleohjaukselle ja mitoittaa pieneen näyttöruutuun. Cubase- ja Nuendo-käyttäjät pääsevät nopeasti sinuiksi Cubasiksen kanssa, eikä logiikka kovin kaukaa haetulta tunnu meille muillekaan.

Asia kerrallaan

Projektiruutu, joka esittää audio- ja midiraidat, kuten myös raitoja napauttamalla aukeavat editorinäkymät ovat hyvin ”cubasemaisia”. Mikseriruutu tarjoaa liukujen lisäksi tärkeimmät säädöt panoroinnista Muteen.

Tarjolla on kymmenkunta käyttökelpoista efektiä kaiusta vahvistinsimulaattoriin, joista saa raitakohtaisiin insertteihin kolme kerrallaan, ja yhtä montaa yleiskäyttöistä Send-efektiä voi jakaa kaikille raidoille halutussa suhteessa.

Lisäksi Cubasis tarjoaa kattauksen HALion Sonicista periytyviä instrumenttisoundeja, joita voi soittaa sovelman pianokoskettimistolla ja rumpupainikkeilla, sekä nivaskan midi- ja audioluuppeja biisiaihioiden pohjaksi.
Mobiililaitteen ruutu asettaa rajoituksia, joita työpöytänäytöllä ei ole. Onneksi ruututilaa saa vapautettua kulloiseenkin toimeen silloin, kun sitä tarvitaan. Mikseri ja editorit pompahtavat näkyviin ruudun alalaidasta. Merkittävin ero työpöytäsoftaan voikin olla se, että Cubasiksessa on parasta keskittyä tekemään yhtä asiaa kerrallaan.

Juttelee kaikkien kanssa

Applen iPadissa toimivan ”kevyt-Cubasen” paras sovellusalue biisi-ideoiden luonnostelun lisäksi voi hyvinkin olla simppeli elävä äänitystilanne reissun päällä – akustinen äänittäminen näet onnistuu iPadin mikrofonin ohella ulkoisen audiokortin läpi. Monenmoisen lisäkovon lisäksi Cubasis tarjoaa kaksisuuntaisen väylän muihin iOS-musasovelmiin Audiobus-päivityksen avulla, eikä latenssikaan normikäytössä tuntunut ylipääsemättömältä esteeltä.
Toki Cubasista voi tahtoessaan moittia vaikka mistä – esimerkiksi audion resoluution ja näytetaajuuden rajoittumisesta cd-standardiin, mutta on siinäkin kuormaa ihan kotitarpeiksi nykyisten sormitietokoneiden suorittimille. Samasta syystä soivien äänien määrä on rajallinen, vaikka raitoja sinänsä olisikin rajattomasti.
Nuottimuotoinen näkymä ja nuotinnososio kokonaisuudessaan puuttuvat Cubasiksesta, samoin miksausautomaatio, mutta eihän alle viidenkympin paketissa kannata kaikkea tarjota.
Se Cubasikselta onnistuu, mikä mobiilimaailmassa on loppupelissä olennaista: tuotoksien jako sähköpostiin, pilvipalvelimiin ja isoon Cubaseen käy mutkattomasti – ja langattomasti.
Eikä sekään hommia seisauta vaikka sisäänrakennettujen soittimien tai efektien äänenlaatu ei kelpaisikaan, koska nehän voi korvata toisilla työasemasoftassa – tai miksei jo iPadissa, ohjaamalla Cubasiksella jotakin muuta musiikkisovelmaa.

 

Steinberg Cubasis 1.1 - muusikon muistivihko

Hinta: n. 45 €

Lisätiedot: www.steinberg.net

 

Oheinen teksti on liittyy Cubase 7:n testiartikkelista, joka on julkaistu kokonaisuudessaan paperille painetussa Riffi-lehdessä (numero 3/2013).

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta