Sun Effects – taas on aika auringon

|
Image
 

– Audiovisual 2011 -messut olivat ovella, Sun Effects oli kasvanut kovaa vauhtia kulttiasemaan, ja messuilla oli tarkoitus juhlia lafkan 15-vuotispäiviä. Ensin piti vääntää firmasta vain joku esite, mutta sitten se lähti käsistä, valosuunnittelija Jenni Kääriäinen naurahtaa ”Auringon aika”-juhlakirjan syntyvaiheista.

– Tuli idea, että tehdäänkin kirja, mutta ei puhuta siinä itse mitään vaan kysytään muilta, mitä he ajattelevat valo- ja äänisuunnittelusta 2010-luvulla.

Kirjassa joukko näyttämötaiteilijoita, tuottajia ja muusikoita kertoo työstään suunnittelijakollektiivin kanssa. Nelisenkymmentä haastateltavaa valikoituivat luontevasti ihmisistä, joiden kanssa Sun Effectsin porukka on vuosien mittaan työskennellyt.

Kirjassa yhteistyökumppanit, kuten Y.U.P:n Jarkko Martikainen, Sir Elwoodien Juha Lehti ja RinneRadion Tapani Rinne saavat palstatilaa pohtia omista näkökulmistaan valo- ja äänisuunnittelun merkitystä, nykytilaa ja tulevaisuutta.

Kovakantista suomenkielistä tekstiä esittävän taiteen valo- ja äänisuunnittelusta ei ole paljonkaan julkaistu, varsinkaan sellaista joka katsoo alaa ”Auringon ajan” suunnasta. Historian sirpaleita matkan varrelta kokoon keräävä teos puolustaa paikkaansa jo kokonaiskuvauksena tietystä ajasta, monien muiden ansioidensa lisäksi. Kirjan haastattelut on tehnyt Wallu Valpio ja sen on toimittanut Tommi Liimatta.

Oheinen teosesittely on jatkoa painetussa Riffissä julkaistuun Sun Effects -suunnittelijakollektiivista kertovaan artikkeliin. Löydät artikkelin komeine kuvineen Riffi-lehden numerosta 3/2012

 

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.
Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta