Tascam DA-302 – tuplasti DAT

 Kaksipesäisiä C-kasettisoittimia on ollut jo iät ja ajat, mutta nyt Tascam toteutti idean myös DAT-nauhureiden puolelle.

 

Tascam DA-302 on studiokäyttöön suunniteltu DAT-nauhuri, joka hoitelee monta eri tehtävää sujuvasti. Perusnauhurina se toimii aivan tavalliseen tapaan, mutta antaa luonnollisesti mahdollisuuden kahden identtisen DAT-kasetin tekoon yhdellä otolla. Sen ohessa se tarjoaa digitaalisen nauhan kopioinnin sekä normaalinopeudella että tuplavauhdilla. Jos tallenne on jostain syystä tehty 32 kHz:n Long Play -muotoon, saa kopion syntymään jopa nelinkertaisella vauhdilla. Kloonaus onnistuu useampaankin kertaan, sillä käyttäjä voi itse valita, millainen suojaus ensimmäiselle kasetille kirjoitetaan. Tarjolla on yhden digitaalisen kloonin salliva esto, täysin vapaa kopioitavuus tai täydellinen kopioinnin esto.

Kahden pesän yhteistoiminta antaa muitakin mahdollisuuksia. Jatkuva äänitys tai toisto onnistuu siten, että käyttäjä asettaa sopivan minuuttilukeman kakkospesän ajastimeen ja jättää sen sitten valmiustilaan. Kun ykköspesän äänitys tai soitto on kestänyt asetetun minuuttimäärän verran, käynnistyy kakkospesän toiminta automaattisesti. Pitkien konserttien, tai muiden ohjelmien taltiointi onnistuu kätevästi kasettia vaihtamatta. Useampia DA-302-nauhureita voidaan myös ketjuttaa, jolloin tallennusaika kasvaa edelleen. Tätä mahdollisuutta ei kuitenkaan testin yhteydessä kokeiltu.

Nauhan sisältöön pääsee vaikuttamaan myös jälkikäteen. Kappaleiden alku- ja loppumerkit saa luonnollisesti kirjoitettua uudelleen ja sen lisäksi nauhalle voidaan tallentaa Skip ID -merkkejä. Kun nauhuri tunnistaa tällaisen merkin soiton aikana, se kelaa automaattisesti seuraavaan kappaleeseen. Kuuntelun aikana voidaan myös merkitä yksi kohta nauhasta muistipaikalla, johon laite osaa itse kelautua pyydettäessä.

Paketin mukana toimitetaan langallinen kauko-ohjain. Lisävarusteena myytävällä kortilla takaseinään saa asennettua balansoidut XLR-tulot ja -lähdöt.

 

Kerrassaan mainio

Tascam DA-302 osui suoraan hermoon. Laite on selkeä ja toiminnot tarkoituksenmukaisia. Menu-systeemi on loogisesti rakennettu ja eri toimintojen valinta sekä automaatiikan ohjaaminen onnistuu lähes käyttöopasta avaamatta. Signaalitason mittarit sekä näyttö on nekin onnistuneesti toteutettu.

DA-302 onkin mitä soveliain vaihtoehto master-nauhuriksi pikkustudioon tai keikkatallentimeksi liikkuvaiselle äänittäjälle. Balansoiduilla liitännöillä varustettuna laite muuttuu vielä askeleen järeämmäksi työkaluksi, vaikka AES/EBU-digitaaliväylää, Word Clock-tahdistusta tai aikakoodivalmiutta ei tarjolla olekaan. Koaksiaalinen S/PDIF-liitäntä mahdollistaa joka tapauksessa digitaalisen tiedonsiirron laitteesta toiseen ja tuplavarustus antaa monta lisäetua tavalliseen DAT-nauhuriin verrattuna.

Kahden kasetin jatkuva äänitys käynnistyi nöyrästi ohjelmoinnin mukaan ja myös kuuntelu automaatiikan avulla sujui notkeasti. Toiminta perustuu kuitenkin normaalin nauhalaskurin ABS-aikaan, joten täydellisessä synkassa kasetit eivät luonnollisestikaan ole. Äänitysvaiheessa jutun idea lieneekin se, että kaikki materiaali saadaan varmasti talteen. Eri kaseteille kertyvän aineiston koostaminen täysin saumattomaksi vaatii sen jälkeen editointia työasemassa. Kuunteluvaiheessa siirtyminen nauhalta toiselle kestää vain hetken, eikä tarkasti ohjelmoituna aiheuta kohtuutonta kiusaa kesken kappaleenkaan. Jos mahdollista, kannattaa siirtyminen kasetilta toiselle ajoittaa luonnollisesti kappaleiden väliin.

Nauhan kloonaus digitaalisesti onnistui sekin oivallisesti, eikä kahden DAT-kasetin teko yhdellä miksauksen läpimenokerralla ole lainkaan hassumpi asia meille käsikäyttöisen mikserin omistaville.

 

Lisätiedot: Hedcom

 

 

Vaikuttiko juttu kiinnostavalta? Samaa aihepiiriä käsitteleviä, laajempia artikkeleita löydät painetusta Riffi-lehdestä.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.

Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta

 

 

21.07.2009
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy