Zoom RFX-2000 – zoomataan taas

Zoom RFX-2000 ©Pekka Väänänen
Zoom RFX-2000 ©Pekka Väänänen
 

Zoom on tuttu nimi kitara- ja bassoefektien valmistajana, mutta onpa valikoimissa ollut aiemminkin räkkimittaisia yleisefektilaitteita. Ei tosin miesmuistiin eikä näin edullista. Uusi RFX-2000 on suunnattu suoraan kotipajojen nikkareille ja tarjoaa aikamoisen määrän kaikenlaista mukavaa...

Asiallisiin metallikuoriin pakattu RFX-2000 on tukevan oloinen ja sama jämäkkyys pätee myös etulaidan näppäimiin sekä potentiometreihin. Erillinen verkkomuuntajakin on tavanomaista, pistorasian naapurireijät peittävää mutikkaa fiksumpi: seinäpistokkeen ja muuntajan välissä on kunnon pätkä johtoa, ja samoin muuntajan sekä RFX-2000:n välinen virran kulku hoituu reilun pituisen piuhan välityksellä. Itse muuntajamurikalle täytyy tietenkin löytää sopiva parkkipaikka, mutta se ei liene ylitsepääsemätön pulma.

Käyttäjän kannalta on mukavaa sekin, että pelkkien nuolinäppäinten ja menujen selaamisen sijasta etulevyssä on monikäyttöiset potentiometrit, joilla pääsee suoraan käsiksi parametreihin. Kun kaikki keskeisimmät toiminnot on vielä selkeästi merkitty potikoiden yhteyteen, ei hetken tutustumisen jälkeen tarvitse normaalikäytössä juurikaan käyttöoppaan suuntaan vilkuilla.

Laajempaa parametrien muovailua ja ohjelmien varastointia varten Zoom toimittaa paketin mukana rompulle poltetun pc-ohjelman, jolla hommat hoituvat tietokoneistetusti.

Digitaalista liikennöintiä varten on RFX-2000:n takalevyyn isketty myös S/PDIF-liitäntä, jonka kautta vermeen saa sujuvasti vaikkapa digitaalisen työaseman kumppaniksi.

 

Ja mitäs on purnukkaan pakattu?

RFX-2000:n sisuksista löytyy kattaus, jolla taittuvat useimmat kotipajan puuhat. Suurin osa muistitilasta on varattu erilaisille tilakaiuille, joiden lisäksi on varsin kattava valikoima niin mono- kuin stereofonisiakin viivetehosteita sekä korvakuulolta täsmättäviksi että MIDI-kelloon tahdistettaviksi. Efekteiksi nimetyssä ryhmässä on sitten perinteisiä viiveperustaisia mausteita choruksesta ja phaserista lähtien, ja näitä on jonkin verran niputettu myös tilakaikujen aisapareiksi. SFX-nimikkeen takaa taas löytyy erikoisempia vatkauksia parhaaseen Zoomin malliin ja onpa mukana myös vocoder- ja leslie-efektitkin. Kaikkein oudoimmat jutut on silti koottu Re-Mix-osastolle, josta voi ammentaa soundiensa ryytimiksi erilaisia resonoivia, kampasuodattavia ja muuten vain lofi-henkisiä tehosteita. Hännän huippuna koko laajalle repertuaarille on Mixdown-pankki, jolla loppumiksaukseen voi vetää sen viimeisen kiillon.

Ei hassumpaa, vaikka itse kokeilisitkin!

Zoomilla tuntuu olevan hyppysissään taito edullisten, mutta samalla erittäin käyttökelpoisten vermeiden tekoon. RFX-2000 ei jääkään vain riemukkaaksi kokoelmaksi kaikenlaisia vätkytyksiä vaan laitteessa on kelpo nivaska hyvältä kuulostavia ja järkevästi muovailtavia aineksia musiikin mausteiksi. Hintaisekseen verme tarjoaa kunniakkaita peruskaikuja ja esimerkiksi digitaalisen choruksen rehevyyttä epäilevätkin voivat tarkistaa laitteen parissa mielipiteensä. Leslie- sekä vocoder-efektit ovat ällistyttävän hyviä, ja jopa korskealta kuulostavan Mixdown-osastonkin työkalut ovat kotipajojen tarpeisiin vallan päteviä masterointikonsteja.

Ei tarvitse katsoa kovinkaan pitkälle taaksepäin, kun tämän hintaluokan laitteilla kehtasi juuri ja juuri maustaa sivurooleissa peuhaavia instrumenttiraitoja. Zoom osoittaa käytännössä, että nykytekniikalla saadaan samaan budjettiin mahtumaan sellaista, mikä ennen olisi luokiteltu jo hintavampien pro-laitteiden osastolle. Mahtavaa!

Zoom RFX-2000
Digitaalinen efektilaite kotistudioihin
 

• 616 valmista ohjelmaa
• 100 muistipaikkaa omille ohjelmille
• näytetaajuus 44,1 kHz
• balansoimaton stereotulo- ja lähtö, 6,3 mm
• mikrofoniliitäntä, 6,3 mm
• digitaalinen S/PDIF-stereolähtö, optinen- ja RCA-liitäntä
• liitäntä jalkakytkimelle
• MIDI in/thru/out

Hinta: 2 600 mk

Lisätiedot: Studiotec

Sähköposti: sales@studiotec.fi

 

 

Vaikuttiko juttu kiinnostavalta? Samaa aihepiiriä käsitteleviä, laajempia artikkeleita löydät painetusta Riffi-lehdestä.

Riffiä myyvät Lehtipisteet, kirjakaupat ja hyvin varustetut soitinliikkeet kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.

Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan toimitukselta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta

 

 

21.07.2009
|
Martin Berka
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy