Aamukahvilla Pro Audio Finlandilla – tietoa ja työkaluja

|
Image

Lahtelainen Tomi Kuusisto on pitkän linjan yrittäjä, jonka suhde audiohommiin syntyi jo varhain oman soittoharrastuksen kautta.

 

– Niinkuin monella, ensin vedettiin neliraiturille, sitten kasiraiturilla ja siitä se lähti kehittymään. 

Ensimmäisen studionsa Lahden Nikulaan Tomi rakensi 2004 kokonaan itse, ja erityisesti Hideawayn rumpuäänityksiin hyväksi havaittu soittotila sekä Neven tiski alkoivat pian vetää asiakkaita pajalle. Toinen studio Saksalan kaupunginosasta tupsahti miehen syliin myöhemmin vähän sattuman kaupalla ja sai omistajanvaihdoksen yhteydessä nimekseen Grooveland. Mikseriksi sinne hankittiin Finnvoxin A-tarkkaamon vanha SLL vuodelta 1986.

– Se pistettiin ihan palasiksi ja mm. kaikki kytkimet vaihdettiin uusiin. Senkin takia mä tykkään vanhoista analogilaitteista – ne on suunniteltu niin, että niitä voi oikeasti huoltaa ja korjata.

Mikään edullinen poistonurkan heittopussi ei ollut kyseessä, olihan TT Oksalan ahkerassa käytössä olleen mikserin hinta ollut uutena päälle puolitoista miljoonaa markkaa.

– Kun me purettiin se ensimmäisen kerran ja otettiin kyynärnoja pois, niin se oli ihan täynnä tupakan tuhkaa!

Mikseri oli kuitenkin täysin toimintakuntoinen jo ennen huoltoa, ja aktiivisen huolenpidon turvin se on pitänyt pintansa aikaa vastaan.

Soittoharrastus antoi otollisen katselukulman taiteelliseen puoleen, käytännöllistä ymmärrystä tekniikkaan ja taloudenpitoon toivat insinöörin tutkinto sekä päätyö teknisen kaupan alalla. Uralle mahtuu myös 15 vuoden jakso puuteollisuuden cad-sovellusten parissa. Sen sivujuonteisiin taas lukeutuu CNC-koneiden myynti tuolloin Vantaalla flight caseja valmistaneelle CC-Caselle, joka myös toi maahan amerikkalaista Peli Case -merkkiä. Kun CC-Casen yrittäjä sitten myöhemmin ilmoitti harkitsevansa pilllien laittamista pussiin, lunastivat yrityksen työntekijät flight case -puolen itselleen, Tomi puolestaan osti yrityksen nimen, Peli Case -edustuksen sekä laukkujen mittarkkoihin toppauksiin käytettävät CNC-koneet. Vähän päästä rinnalle perustettiin 3D-tulostinpalvelu, joka nopeasti kasvoi Suomen suurimpien joukkoon ja lopulta myytiin silloiselle kilpailijalle, nykyiselle markkinajohtajalle.

Noina vuosina studioissa vietetty aika jäi vähäiseksi ja sekä Hideaway että Grooveland onkin sittemmin purettu. SSL on yhä lahtelaisessa studiossa ja edelleen tuotantokäytössä. Eikä Tomikaan ilman pajaa ole, sillä oma masterointistudio on rakennettu muiden toimitilojen yhteyteen ja sinne tulevat tilat myös Pro Audio Finlandin tuote-esittelyitä sekä koulutustarpeita varten. Jälkimmäiseen toimintaan perspektiiviä antaa pitkä käytännön kokemus masteroinnista, jonka periaatteisiin Tomi on vuosien varrella opastanut myös työharjoitteluaan suorittamassa olleita musiikkiteknologian opiskelijoita.

Omassa uuden karheassa hallirakennuksessaan toimivan CC-Casen arki on nykyisin vakiintunutta ja aikaa kuulemma jää tehdä taas muutakin. Oli luontevaa perustaa Pro Audio Finland.

– Olen itse niitä vanhan liiton ihmisiä ja tykkään esimerkiksi analogipöydistä edelleen. Se on yksi syy siihen, miksi meillä on API Audiokin maahantuonnissa. Samoin masterointi-eq:staan tunnettu uusseelantilainen Buzz Audio, jonka laitteet ovat käsin tehtyjä.

Laitekaupan ohessa Pro Audio Finlandin toimintaan kuuluu myös masterointikoulutus, joka teoreettisen luennon sijaan perustuu asiakkaan oman materiaalin työstämiseen Pro Audio Finlandin studiossa. Kysyntää täsmäkoulutukselle on ja tarve kumpuaa jo peruskäsitteiden selkiyttämisestä.

– Kaikki eivät välttämättä ymmärrä mikä on miksaamisen ja masteroinnin ero. Osa jopa miksaa niin, että ne masteroi sen ikäänkuin siinä samalla. Uskon ennemmin vanhanaikaiseen tapaan, että tehdään yksi työvaihe kerrallaan, jolloin voidaan keskittyä aina siihen oleelliseen jokaisessa työvaiheessa. Ensin miksaus kuntoon ja sitten vasta ruvetaan miettimään masterointia.

Kehitteillä on myös palvelu, johon yhdistyy firman kolmas ulottuvuus, akustointitarvikkeiden maahantuonti. Perinteisen studiotoiminnan vähentyessä tarve toisenlaisille työpisteille on kasvusuunnassa, eikä niiden kohdalla välttämättä puhuta esimerkiksi niin suurista äänieristysvaatimuksista.

– Sen sijaan, että rakennetaan isolla rahalla tuplagyprockiseiniä, voitaisiin ehkä selvitä kevyemmillä rakenteilla. En ole akustikko, mutta kokemusta ja tietoa on kuitenkin kertynyt. Ja tiedän miten kallista studion rakentaminen on – ja etenkin sen purkaminen!

Lisätiedot: Pro Audio Finland

•••

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 3/2022. Vastaavan tyyppisiä musiikin tekemiseen syvällisesti uppoutuvia juttuja julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.