Hilland Mondays – oma klubi antaa tilaa muusikkoudelle

|
Image

Helsingin Hakaniemessä soi joka maanantai klassinen amerikkalainen countrymusiikki, joka houkuttelee paikalle tuvan täydeltä kuulijoita viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen.
Miten Suomen oloissa marginaalisen musiikin ja viikon hiljaisimman baarissakäyntipäivän yhdistäminen voi tuottaa tällaisen menestystarinan?

 

Countryyn hurahtaneet muusikot Pauli Halme ja Antti Vuorenmaa ovat pyörittäneet Hilland Mondays -klubiaan vuodesta 2014 lähtien. Viime vuodet ravintola Juttutuvassa toiminut klubi tarjoaa kuulijoilleen viikoittain kolmituntisen annoksen tyylitietoisesti soitettua, perinteistä countrya. Kerran tai kahdesti kuussa Hilland Playboys -housebändin kanssa lavalle nousee myös vaihtuva solistivieras. Bändin ohjelmisto koostuu useammasta sadasta kappaleesta, ja sen tyylillinen pääpaino on 30- ja 40-lukujen western swingissä, bluegrassissa, 50-luvun honky tonkissa sekä outlaw-countryssa. Uudemmat suuntaukset sekä suomenkielinen country on rajattu ohjelmistosta pois.

Kaikki alkoi countryn pääkaupungista 

– Alkusysäys klubin perustamiselle tuli, kun olin lomalla Nashvillessä. Tuli katseltua paljon bändejä, ja hetkessä kristallisoitui idea vakituisesta viikoittaisesta klubista, jonne mennään soittamaan. Siltä seisomalta laitoin tekstarin Vuorenmaan Antille, muistelee Pauli Halme Hilland Mondays -klubin syntyaikoja.

Image

– Taustalla oli myös episodi, että julkaisin ensimmäisen soololevyni vuonna 2013, ja seuraavana kesänä tehtiin pieni festarirundi. Ongelmana oli saada aina sama bändi kasaan keikoille. Totesimme, että pitäisi keksiä joku systeemi, että saataisiin toiminnalle jatkumoa, jolloin myös bändisoitto kehittyisi, Halme kertoo.

Ensimmäiset vuotensa Hilland Mondays -illat järjestettiin Kampissa sijaitsevassa Boothill-baarissa. Pieni paikka sopi klubi-järjestäjien tarpeisiin hyvin. 

– Kun perustimme klubia, emme halunneet isoon ja näkyvään paikkaan, kun ajattelimme, että soittamamme musiikki on niin marginaalista ja on vaikeaa saada ihmisiä liikkeelle maanantai-iltaisin. Siksi Boothill oli aluksi hyvä paikka, Halme sanoo.

Alkuun Hilland Mondays haki suuntaansa jonkin aikaa, mutta noin vuoden puolitoista toimittuaan sillä oli jo vakiintunut yleisö ja asema klubikentällä. Boothill alkoi käydä pieneksi. 

– Kelailtiin, että kestäisikö tämä jo näkyvämmässä paikassa. Otimme yhteyttä Juttutupaan, ja kysyimme, kiinnostaisiko heitä kokeilla. Juttutupahan on pitkän linjan musapaikka, ja siellä toimivat jo ennalta Hoedown- ja Rytmihäiriö-klubit. Siellä oli hyvää näkemystä siitä, miten hyvät jutut voivat pitkässä juoksussa muuttua vielä paremmiksi, ja meihin suhtauduttiin positiivisesti.

Halme kiittelee Juttutupaa hyvästä yhteistyöstä.

– Meidän kokemus on superhyvä. Juttutuvassa on oltu idiksille avoimia, ja kaikki on mennyt supersulavasti koko ajan. Ja onhan myös ravintolalle hyvä juttu, että joka maanantai on tapahtuma, joka tuo asiakkaita.

Ennen koronakevättä 2020 Hilland Mondaysin maanantaicountry ehti soida viiden vuoden ajan lähes tauotta.  Klubi-ilta on aiemmin jäänyt väliin ainoastaan tapahtumapaikan oltua suljettuna arkipyhän vuoksi. Lisäksi kerran sairaus nujersi samanaikaisesti yli puolet bändistä eikä tuuraajia saatu hankittua.

– Omituinen tämä koronatauko, mutta toisaalta ollaan mietitty, että pieni hengähdys ei välttämättä ole tehnyt pelkästään huonoa, Halme miettii.

 

Vierailijat tuovat vaihtelua ja uusia näkökulmia

Hilland Mondaysin tietoinen konsepti on koko ajan ollut se, ettei klubia ole haluttu rakentaa riippuvaiseksi vierailijoista. Ensimmäiset pari vuotta vieraat olivat yllätyksiä eikä heistä tiedotettu etukäteen lainkaan. 

– Ei haluttu nopeaa tietä vieraiden kautta, Halme kuvailee.

– Ihan aluksi vakkareina olimme vain minä ja Antti, mutta vakituinen housebändi ja satunnaiset vieraat olivat alusta asti se konsepti. 

Nykyään sovittuja vierailijoita on lavalla kerran tai kahdesti kuukaudessa, joinain iltoina kaksinkin kappalein. Halmeen mukaan vierailijoista ei ole pulaa, mutta mukaan myös mahtuu, koska ”vuodessa on 50 maanantaita”. 

– Olemme itse hieman laiskistuneet rekrytoimaan vierailijoita, mutta tämä menee orgaanisesti: ihmiset tietävät, että meillä on tämä klubi ja kysyvät, saako tulla vetämään biisin. Emme ole joutuneet näkemään vaivaa asian eteen. Tilanne on myös helpottunut vuosien varrella. Ihan alkuun kyselimme kavereilta, haluaisiko joku tulla vierailemaan klubillamme.

Hilland Mondays -klubilla on vieraillut lukematon määrä tunnettuja muusikoita. Vierailemassa ovat käyneet esimerkiksi Anna Puu ja Erin. Koko kansan tuntemat artistit houkuttelevat yleisöä paikalle keskimääräistä enemmän.

– Kyllä se näkyy, tulee sellaista porukkaa, joka ei ole ennen käynyt klubillamme. Mutta eivät vakkaritkaan, eli kerran kaksi kuussa käyvät tyypit, missaa kiinnostavaa vierasta, Halme sanoo.

Vierailijat tuovat vaihtelua myös ohjelmistoon, sillä he valitsevat yleensä itse esittämänsä kappaleet. Tämä on Halmeen mukaan kiinnostavaa.

– Varsinkin, jos vierailija tunnetaan jostain muusta genrestä, on mielenkiintoista kuulla, mikä hänen näkökulmansa countryyn on.

 

Pitkäjänteisyyttä tarvitaan

Vuodesta toiseen toimivan klubin menestyminen ei ole pelkkää onnenkauppaa. Hyvän idean ja innostuksen lisäksi klubijärjestäjältä edellytetään sinnikästä työtä hankkeensa eteen. 

– Ainakin vaaditaan ideologista jääräpäisyyttä ja uskoa siihen, että pitkäjänteinen työ palkitsee, Halme toteaa.

– Viikoittaiset klubit ja niiden vakiinnuttaminen on yllättävän pitkä projekti. Meillä meni kaksi kolme vuotta, että ihmiset tajusivat, että klubi todella on joka maanantai. Edelleenkin siitä kysellään. Vakiinnuttamiseen menee aikaa. Me olemme nyt ehkä pari vuotta nauttineet tästä vakiintuneesta tilanteesta.

Musiikin harrastajien ja ammattilaisten keskuudessa puskaradio toimii ja ihmiset vinkkaavat toisilleen kiinnostavista klubeista ja keikoista, mutta myös markkinointia tarvitaan. Nykymaailmassa se onnistuu helpoimmin sosiaalisen median keinoin.

– Some on väylä, joka olisi typerää jättää hyödyntämättä, Halme sanoo.

– Alkuun mietimme, miten klubi saadaan näkymään ja nousemaan muiden tapahtumien rinnalle ja niiden yli. Ajattelimme, että tiedottamisen pitää olla jatkuvaa ja että tiettyinä päivinä pitää laittaa tietynlainen postaus, jotta jengi tajuaa tulla maanantaina keikalle. Lisäksi halusimme klubilta hyvännäköisiä valokuvia, jotka pomppaavat somessa esille. Missään nimessä emme kuitenkaan ole toimineet superammattimaisesti, Halme lisää.

 

Oma klubi palkitsee monin tavoin

Halme suosittelee oman klubin perustamista muillekin muusikoille. Ensin tarvitaan kuitenkin hyvä ja selkeä konsepti.

– On aivan olennaista jäsennellä, mitä on se, mitä tehdään. Huomasimme itse puolivahingossa muotoilleemme konseptin ”soitetaan countrya maanantaisin”. Eli ei, että soitetaan rootsia, vaan että soitetaan nimenomaan countrya. Siinä on meidän konsepti kerrottu yhdessä lauseessa: countrya joka maanantai, Halme sanoo.

Muusikon työn kannalta säännöllinen klubitoiminta on palkitsevaa, koska jokaista keikkaa ei tarvitse sopia ja järjestää erikseen. Kun klubi on lähtenyt kunnolla vauhtiin, niin sanottua säätämistä on vain vähän. Näin jää enemmän tilaa myös omalle muusikkoudelle.

– Kun vertaa mihin tahansa muuhun keikkaan, joissa säädön määrä on infernaalinen, pääsee klubilla soittamaan paljon ja kehittämään itseä. Suhdeluku itse soittamisen ja muun säädön välillä on todella edullinen. Lisäksi, kun soittaa samalla lavalla ja samojen muusikoiden kanssa viikoittain, voi haastaa itsensä muusikkona aivan eri tavalla kuin esimerkiksi kiertueilla. Bändin ja suurelta osin yleisönkin ollessa viikosta toiseen samat on hommaa pakko pystyä uusimaan. Show’n pitää uusiutua ja olla elävä. 

Hilland Mondays -klubilla on vakiintunut yleisöpohja, minkä lisäksi maanantaiset countryillat kiinnostavat myös satunnaiskävijöitä ja muusikkokollegoja. Halme on mielissään.

–  Yksi siisteimpiä juttuja klubissa oman soiton ja muusikkouden ulkopuolella on se, että olen nähnyt, miten yleisön ja klubin sisälle muodostuu skene. Klubilla käy jonkin verran samaa perus-musadiggariväkeä kuin muillakin klubeilla, mutta jonkin verran myös nuorempia soittajia tulee katsomaan. On tosi lämmittävää, kun heitä tulee kuuntelemaan ja he ovat tosi kiinnostuneita tästä musasta – se on ollut nastaa nähdä!

 

Hilland Mondays 

• toiminut yhtäjaksoisesti vuodesta 2014 

• klubi-illat maanantaisin klo 20 alkaen Ravintola Juttutuvassa Helsingissä

• Hilland Playboys -housebändissä soittavat Pauli Halme (laulu, kitara), Antti Vuorenmaa (laulu, kitara, pedal steel), Niina Sallinen (laulu, kitara), Arto Nurmi (basso) ja Sami Laakso (rummut)