Kokko Quartet – musiikkia genrerajoja rikkoen

|
Image

Helsinkiläinen Kokko Quartet yhdistää musiikissaan skandinaavista jazzia ja maailmanmusiikkia. Vaikutteita imetään muun muassa intialaisesta, arabialaisesta ja kuubalaisesta musiikkiperinteestä.

 

Image

Vuonna 2010 perustettu Kokko Quartet julkaisi huhtikuun alussa 2022 kolmannen albuminsa Broken Dream, joka koostuu pääosin saksofonisti ja huilisti Kaisa Siiralan sävellyksistä. Siirala vastaa yhdessä pianisti Johanna Pitkäsen kanssa suurimmasta osasta Kokko Quartetin kappaleita. Siiralan ja Pitkäsen kanssa biisinkirjoitusvastuun jakaa yhtyeen basisti Timo Tuppurainen. Kvartetin neljäs jäsen on rumpali Risto Takala.

Kalevala-eepoksen lintuhahmolta nimensä lainannut Kokko Quartet sai alkunsa opiskeluiden merkeissä. 

– Olin Metropoliassa opiskelemassa pop-jazzmuusikoksi ja valmistumassa. Sitä myöten tuli tarve kasata bändi soittamaan omia biisejäni. Ja miksi sitten juuri nämä muusikot, niin olin useimpien kanssa jo siihen mennessä soittanut yhdessä joissakin bändeissä, Pitkänen kertoo.

– Risto ei vielä ollut mukana, meillä oli aluksi toinen rumpali. Ensin tämä oli selkeästi Johannan projekti, ja sitten jossain vaiheessa minäkin rupesin ottamaan enemmän vastuuta. Toki pojat ovat olleet mukana, mutta ehkä enemmän suorittavassa roolissa, Siirala jatkaa. 

Kappaleiden sovitukset syntyvät pitkälti bändin yhteistyönä ja kokeilevalla otteella. 

– Välillähän se on niin, että sanotaan, että ”soita jotain”, ja sitten kokeillaan. Välillä taas on selkeät ohjeet, että miten pitää soittaa, Takala sanoo.

– Riippuu biisistä, Tuppurainen lisää. 

– Voin sanoa, että suhtaudun omiin biiseihini aina niin, että niitä voisi loputtomiin muokata ja sovittaa. Tästä yhdessä työskentelystä on tosi paljon hyötyä. Jos vain itsekseni pyörittelisin, niin monestakaan kappaleesta ei varmaan tulisi ikinä valmista, Pitkänen sanoo. 

 

Inspiraatiota kaukomailta

Etniset ja varsinkin itämaiset sävyt ovat olennainen osa Kokko Quartetin soundimaailmaa. Pitkänen on esiintynyt arabimusiikkia ja flamencoa esittävissä yhtyeissä, ja Siirala on paneutunut syvällisesti etenkin intialaiseen musiikkiin. 

– Minua on aina viehättänyt varsinkin rytmiikkapuoli, mitä näissä eri musiikkityyleissä on, ja kaiken kaikkiaan sellainen vähän erilainen ilmaisu. Minulle on ollut tärkeää jo opiskeluajoilta se, miten sovelletaan pianolle erilaisia musiikkityylejä, Pitkänen sanoo. 

Siirala on matkustanut ja viettänyt aikaa Intiassa, jonne hän päätyi alun alkaen joogaopiskelun myötä. 

– Löysin sieltä hyvän bansurihuilun soiton opettajan, joka soitti hindustanimusiikkia. Hänen opissaan olen käynyt monena vuonna. Se on avannut itselle muita musiikillisia maailmoja, Siirala kertoo.

– Hindustanimusiikki on valtava monituhatvuotinen klassisen musiikin perinne, mutta hyvin erilainen kuin länsimainen klassisen musiikin maailma. Musiikilliset konseptit ovat erilaisia, ja ne ovat inspiroineet mua paljon. En ole todellakaan tehnyt mitään hindustanimusiikkia enkä sellaista pystyisi tekemään, mutta joitain konsepteja olen lainannut tai saanut vaikutteita. En tiedä, kuulostavatko ne enää meidän bändin musiikissa niin kovin intialaisilta, mutta se ei välttämättä ole edes tarkoitus. Se on vaan se, mistä mun inspiraatio on peräisin, Siirala jatkaa. 

Pitkän linjan jazzmuusikko Tuppurainen toteaa, että hänen Kokko Quartetille tekemiensä sävellysten maailma on itämaisuuden sijaan lähellä amerikkalaista, bebop- tai hard bop -tyyppistä jazzia. 

– Meillä on hyvänä mausteena Timon harkitut ja valikoidut biisit, jotka ovat ehkä sellaista niin sanotusti perinteisempää jazzia, Pitkänen sanoo.

 

Levynteko kestävyyslajina

Uuden Broken Dream -levyn tekeminen oli pitkäkestoinen projekti, jota viivytti ensin rahoituksen puute ja sen jälkeen vielä koronapandemia. 

– Mulle oli kerääntynyt biisejä ja tuntui, että haluan saada ne ulos ja että Kokko Quartetin seuraavalla levyllä olisi niistä hyvä kimara. Halusin myös säveltää levylle jotain uutta. Muistan, että se oli vuonna 2017, Siirala kertoo. 

Siiralan tekemien kappaleiden lisäksi levyllä on kaksi Pitkäsen sävellystä.

Broken Dream äänitettiin tammikuussa 2021, mutta levyn julkaisemista saatiin odottaa vielä yli vuosi.

– Levy-yhtiöllä oli hirveät jonot, koska kaikki muutkin olivat studiossa. Mutta nyt tuntuu hyvältä, että levy on ulkona – vihdoinkin meillä on levynjulkkari ja levy myynnissä, Siirala sanoo juuri ennen toukokuun lopun levynjulkaisukeikkaa. 

Levyllä on mukana vierailijoita, joista trumpetisti Ilkka Arolan rooli on bändin mukaan erityisen merkittävä. Arola soittaa useilla levyn kappaleilla ja on ollut Kokko Quartetin mukana myös keikoilla. 

– Ilkalla on paljon omia projekteja, joihin hän keskittyy vahvasti eikä enää ole livekuviossa niin paljon mukana. Mutta studiosessiossa on paljon merkitystä sillä, keitä siellä on paikalla ja mihin suuntaan biisit sitten menevät sillä hetkellä, Pitkänen sanoo.

Arolan ohella uudella levyllä ovat mukana viulisti Lotta Heiskanen, perkussionisti Ricardo Padilla ja ud-luuttua soittava Ali Haithem.

 

Kiinnostuksen kohteet kanavoidaan bändiin

Kokko Quartet ei ole jäsentensä ainoa projekti, vaan kaikki neljä sekä opettavat musiikkia että soittavat muissa kokoonpanoissa ja keikkailevat freelancereina. Pitkänen säveltää myös tilausteoksia, ja Siirala on viime aikoina tehnyt musiikkia esimerkiksi radiokuunnelmiin ja teatteriesityksiin. 

Pitkänen haaveilee mahdollisuudesta keskittyä säveltämään nimenomaan Kokko Quartetille. 

– Meistä kukaan ei täyspäiväisesti sävellä tälle yhtyeelle musiikkia, se on aina syntynyt jonkin muun työn tai tekemisen ohessa. Ehkä jos jotain voisi toivoa, niin sitä, että pääsisi joskus tekemään täysipäiväisesti.

Pitkänen ja Siirala ovat Kokko Quartetin alkutaipaleelta asti yhdessä ”visioineet” yhtyeen tulevaisuutta ja miettineet, mihin suuntaan sitä halutaan kuljettaa. Oma esteettinen tyyli on ehtinyt muotoutua, mutta sitä rikastetaan uusilla vaikutteilla ja ideoilla. 

– Toivottavasti päästään tekemään nyt uudelta pohjalta, nimenomaan musiikillisesti. Olisi hauskaa nähdä, mikä voisi olla seuraava lähestymiskulma. Koen, että bändiä on vahvasti vienyt eteenpäin se, mikä kenelläkin on ollut sillä hetkellä kiinnostuksen kohteena musiikissa. Se on saatu kanavoitua tähän yhtyeeseen, Pitkänen sanoo.

Image

 Kokko Quartetin muodostavat Timo Tuppurainen, Risto Takala, Kaisa Siirala sekä Johanna Pitkänen.

•••

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 4/2022. Vastaavan tyyppisiä musiikin tekemiseen syvällisesti uppoutuvia juttuja julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta, josta löytyvät vuosikerrat 2010 alkaen.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.

Taannehtivia numeroita voi tilata yksittäin tai vuosikertoina Riffin verkkokaupan kautta. Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita on edelleen pääosin saatavilla, niitä koskevat kyselyt kannattaa tehdä sähköpostilla.