Nykymaailmasta kertovia lauluja muodossa, joka herättää kuulijan ajattelemaan. Liksom Lux haluaa vaikuttaa ihmisten toimintaan musiikin keinoin.
Mitä syntyy, kun kirjailijana ja kuvataiteilijana tunnettu Rosa Liksom (kuvassa vasemmalla), laulaja-lauluntekijä Liisa Lux (keskellä) ja muusikko-säveltäjä Eeva Koivusalo yhdistävät voimansa?
– Tämä on antifinanssikapitalistista musiikkia, kuvailee Liksom kolmikon tuotantoa.
– Eikö meidät voi kiteyttää siten, että me haemme jollain tavalla uutta laululiikettä? Lux miettii.
– Laululiike on siinä mielessä vähän harhaanjohtava, että me emme odota, että saamme valtavasti seuraajia, Koivusalo sanoo naureskellen.
Liksom Lux -nimellä kulkevan yhtyeen lauluntekijätrio kertoo, että inspiraatio bändin perustamiseen lähti halusta ottaa kantaa yhteiskunnallisesti ja asioihin, jotka ahdistavat ja liikuttavat tekijöitä itseään. Sellaisia ovat esimerkiksi ilmastokriisi, uusfasismi ja rahan ylivalta. Liksom Lux haluaa tehdä lauluja, jotka ”kumpuavat tästä ajasta”.
– Suomessa on vain yksi referenssi laululiikkeessä, ja se on se 1960-luku. Ne laulut on olleet tärkeitä monelle, mutta on aika tehdä uudenlaista. Etsimme sellaista laulullista maisemaa, miten puhua ihmisen ja yhteiskunnan välisestä todellisuudesta 2020-luvulla, Lux sanoo.
– Minun motiivini ainakin tähän on se, että koen, että minulla on paljon sanottavaa ja haluan sanoa sen. Ja pyrin sanomaan sen sellaisessa muodossa, että se ei ole valmiiksi pureskeltua, vaan että se herättäisi kuulijassa ajatuksia pohtia itse. Että ei sillä lailla propagandabiisejä, joissa on kaikki valmiina. Mutta ehdottomasti pyrin näillä teksteillä vaikuttamaan yhteiskuntaan ja ihmisiin ja heidän käyttäytymiseensä, Liksom toteaa.
Kuin romaaneja pienoiskoossa
Liksom Lux sai alkunsa vuonna 2017, jolloin Liksomin ensimmäiset bändille tarkoitetut tekstit syntyivät.
– Alun perin se lähti siitä, että Eeva tuli käymään luonani ja kysyi, onko mulla mitään pöytälaatikossa. Sanoin, että ei ole, mutta olen miettinyt, että olisi hyvä tehdä sellaisia tästä ajasta kertovia lauluja. Ja sitten sanoin, että olisi makeaa, jos Rosa kirjoittaisi tekstejä. Se oli sellainen heitto, ja Eeva palasi siihen ehkä kaksi kertaa ennen kuin kysyin Rosalta. Vähän arastelin, ajattelin, että hänellä on kauheasti töitä, Lux kertoo.
Liksomin ensimmäinen reaktio ehdotukseen kirjoittaa laululyriikkaa oli kieltäytyminen. Hän kuitenkin lupasi miettiä asiaa, ja noin puoli vuotta myöhemmin Luxille alkoi virrata viestejä, joissa oli valmiita tekstejä.
– Soitin heti Eevalle, ”että arvaa mitä nyt tapahtui…” Ja siitä lähdettiin. Lux kertoo.
– Hiffasin, että teksti on kuin romaani pienoiskoossa: Ensiksi on romaani. Kun sitä puristetaan vähän, tulee novelli. Kun sitä puristetaan vähän, tulee pätkis. Ja kun sitä puristetaan, tulee biisi. Sitä vaan supistetaan, Liksom kertoo
– Noin se menee yksinkertaistettuna; on myös olemassa runouden kieli. Mutta en sanoisi näitä runoiksi, nämä ovat laulun sanoja. Minulla on se fiilis, että kirjoitan laulun sanoja, hän lisää.
Rakkaudesta ei lauleta
Liksomin lähtökohta sanoitusten tekemiseen oli se, että mistä tahansa muusta hän voi kirjoittaa mutta ei rakkaudesta.
– Kuuntelen paljon nykymusaa ja olen aina kuunnellut. Parikymmentä viimeistä vuotta vähintään, Ultra Bran jälkeen, on pääosa sanoituksista ollut ihan vaan rakastumista tai eroa. Ja nyt puhun näistä, joita kuulee jatkuvasti radiossa, jotka ovat soittolistalla. Aina on uusi mies tai uusi nainen, taas erotaan, rakastutaan… On niin paljon tärkeämpiä asioita – maapallo vajoaa ympäriltämme, Liksom sanoo.
– Ehkä se liittyy osin siihen, että niin sanotun populaarikulttuurin näkyvä osa on valjastettu kapeaan tuotantotalouteen. Kyllä siellä monenlaista muutakin tehdään, mutta se ei hirveästi tule läpi, Lux toteaa.
– Niin, kyllähän artistit ottavat muilla tavoin kantaa moniin asioihin, mutta se ei suodatu biiseihin juurikaan, Koivusalo sanoo.
Lux kertoo uskovansa, että 2020-luvun uusi kantaa ottava laulu on muotoutumassa ja tulossa esiin lähivuosina. Oman yhtyeensä linjaa hän kuvailee vuosikymmenten takaista laululiikettä monitulkintaisemmaksi. Julistavuutta ja saarnaavuutta vältetään.
– Jos 60-luvun laululiike oli agitpropia, niin ehkä me teemme enemmän propia, hän sanoo.
Sävel seuraa sanaa
Liksom Luxin musiikissa sanat valmistuvat aina ensin, sitten tulee sävellys. Sanoitus edellä säveltäminen muokkaa laulujen rakenteita kaikkein tavanomaisimpia muotoja kokeellisempiin suuntiin. Toisaalta tarttuvia kertosäkeitäkään ei väheksytä.
– Esimerkiksi Maa-biisissä on aika tasasäkeet ja siinä on kertsit. Ajatus on, että tekstin sisältö on kantava. Siihen on tarkoituksella tehty tarttuva kertosäe myös sen takia, että viesti jäisi ihmisten mieleen. Sitten on tekstejä, jotka ovat erilaisia rakenteeltaan – voi olla D-osaan asti erilaisia sävellysjuttuja, Lux kertoo.
– Jos Maasta ei mitään muuta jää mieleen, niin hyvä kertsi: ”maa kulkee kulkuaan, se ei ihmistä kaipaa”. Maan kertosäe on mielestäni tosi hyvä, Liksom sanoo.
Sävellyksistä Luxin ohella vastaava Koivusalo toteaa, että kun tekstillinen rakenne ohjaa musiikkia, on usein keksittävä omasta luontaisesta sävellystyylistä poikkeavia ratkaisuja.
– Sävellysprosessi lähtee siitä, että tuijotan tekstiä riittävän kauan. Kun se lähtee hahmottumaan tai edes joku riveistä lähtee johonkin suuntaan, voin ruveta rakentamaan siihen ympärille. Monesta biisistä saattaa olla viisikin erityyppistä versiota, että kyllä ne sitten talttuvat lopulta, Koivusalo sanoo.
– Sävellyksellisesti minua ohjaa myös se, kuka laulun esittää. Se, millaiseen ympäristöön Liisa Lux solistina istuu parhaiten – millainen on instrumentaatio ja millainen musatyyli, Koivusalo toteaa.
Tyylillisesti Liksom Luxin musiikki on hyvin laaja-alaista. Sävellyksistä löytyy niin lattarirytmejä kuin kansanlauluelementtejä ja psykedeliaa. Myös tangokappaletta suunnitellaan.
– Unelmoin tangobiisistä. Jos tänä vuonna olisi ollut Tangomarkkinat, niin olisin ehdottomasti halunnut, että teemme sinne tangobiisin. Olisi aika uudistaa tangokin, nimenomaan sanoissa, siellä on paljon mahdollisuuksia, Liksom sanoo.
Paras tulos syntyy ryhmätyönä
Liksom, Lux ja Koivusalo kuvaavat biisintekoprosessiaan toimivaksi yhteistyöksi. Jokainen tuo kokonaisuuteen oman näkökulmansa, ja yhdessä mietitään, mitä kukin kappale tarvitsee, jotta lopputulos on mahdollisimman hyvä.
– Siinä vaiheessa, kun sana ja sävel yhdistetään, tulee uusia assosiaatioita puolin ja toisin. Voi tulla fiilis, että joku kappale tarvitsee yhden lainin lisää tai musallisesti pitää jossain kohtaa tapahtua jotain erilaista. Se on aina hauskaa, kun ne ohjailevat toisiaan, Koivusalo sanoo.
– On ollut superkivaa Rosan kanssa biisejä tehdessä, että on tosi rento meininki ja luottamus ja respect. Jokainen hoitaa omat ydinjuttunsa, ja välillä myllytetään yhdessäkin, Lux kertoo.
– Ja idea on se, että tehdään mahdollisimman hyvää, ja sehän tulee kimpassa. On harhaluulo kirjailijan työstä, että se on yksin tekemistä. Mutta minulla se on todellakin ryhmätyötä, ja on aina ollut. Ja tämä bändi on yhteistyötä, joka on juuri ihanaa – silloin tulee paras! Kun teet yksin, sinulla on vain oma monomaaninen visiosi siitä, mitä teet. Tulee paljon parempi, kun mukaan tulee muiden ihmisten näkemys, Liksom sanoo.
Artikkelin kirjoitusvaiheessa eli kesäkuussa 2020 Liksom Lux on julkaissut kolme singleä. Jo julkaistuilla äänitteillä soittavat myös lyömäsoittaja Mamba Assefa ja kitaristi Roni Martin. Kokonaisen albumin vuoro on Koivusalon sanoin ”laajasti vuoden vaihteessa”. Myös keikoille pääsyä odotellaan – sitten aikanaan. Suunnitteilla on jotakin aivan muuta kuin perinteisiä bändikeikkoja.
– Kun minä olen bändissä mukana, mutta en soita enkä laula, niin minullekin täytyy keksiä joku duuni. Ja kyllä me se keksitään, Liksom sanoo.
– Me voimme tehdä ihan mitä vaan, kunhan tilanne sallii!
•••
Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 4/2021. Vastaavan tyyppisiä musiikin tekemiseen syvällisesti uppoutuvia juttuja julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa. Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.
Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.
Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.