Mental Beauty Records – mielenterveyttä musiikilla

|
Image

Mental Beauty Records on kolmivuotinen, Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEAn rahoittama hanke, jota ylläpitää Kukunori Ry.
Hankkeen tarkoituksena on edesauttaa mielenterveyskuntoutujien sekä kehitysvammaisten luovan musiikillisen toiminnan mahdollisuuksia valtakunnallisesti.

 

Mental Beauty Records tuottaa ja julkaisee levymerkkinä kohderyhmään kuuluvien artistien julkaisuja. Lisäksi se on verkossa toimiva kulttuuripaja, jossa rakennetaan verkkoyhteisöä ja sparrausrinkiä. Yli puolet organisaation työntekijöistä on itse jossain elämänsä vaiheessa kärsinyt mielenterveyden haasteista.

Image

 

– Vertaisohjaajat ja alan ammattilaiset sparraavat biisintekemisessä, tuottamisessa, julkaisemisessa, miksaamisessa ja oman tarinansa kertomisessa musiikin avulla. Tässä tehdään näkyväksi oma toipuminen sekä toivo paremmasta elämästä. Näkymätöntä näkyväksi, toiminnanjohtaja ja pitkän linjan muusikko Markus Raivio selventää. 

Mental Beauty Recordsille on tullut tähän mennessä jo kolmisensataa demoa. Tärkeintä levymerkin julkaisupolitiikassa on musiikki ja artistien tarinat. 

– Se mihin meidän artistit tarvii eniten jelppiä, on oman tarinan kertominen. David Foster sanoi hyvin aikanaan että ongelma ei ole löytää hyviä muusikoita tai tuottajia, vaan hyviä tarinoita, Raivio kertoo.

– Olennaisinta artisteissa on se, että heillä on tai heille rakentuu jokin unelma. Musiikkibisneshän on aina ollut unelmabisnestä, niin myös tässä tapauksessa. Jos sä koet että huomisessa on lupaus paremmasta, silloin sä jaksat. Toivon kipinä siitä, että joku kuulee oman biisin, antaa toivoa ja vahvistusta omasta artistiudestaan. Toivo on väylä vahvistumiseen.

Levymerkin tarkoituksena on myös herätellä yhteiskunnallista keskustelua esimerkiksi mielenterveyskuntoutujiin ja kehitysvammaisiin suhtautumisesta.

– Vanhassa kansanmusiikkiperinteessä oli nimenomaan ideana taltioida yhteiskuntaa ja siihen liittyviä ilmiöitä. Me olisimme kiinnostuneita tekemään biisejä leipäjonossa olevien ihmisten, saattohoitopotilaiden tai elinkautisvankien tarinoista.

 

Hankerahoitus turvaa toiminnan

STEA myönsi kolmivuotiselle hankkeelle mittavan rahoituksen, jonka turvin levymerkki pystyy keskittymään olennaiseen. 

– Meillä ei ole minkäänlaisia taloudellisia tarpeita. 750 000 euron rahoitus kolmeksi vuodeksi olisi minkälaiselle indielevy-yhtiölle tahansa kiva budjetti! Me ollaan valmiita vaikka antamaan kaikki julkaisemamme levyt pois, ei meillä ole niinkään tarvetta myydä niitä. 

Markus Raivio painottaa hankkeen toiminnassa mielenterveyden haasteiden tekemistä näkyväksi ja julkiseksi. Mental Beauty Recordsin artistit tuovat kokemuksensa ja pään sisäiset äänet kappaleisiin.

–Tarkoituksena on antaa lupa olla heikko, kuten vanhassa rockkulttuurissa. Siinä voi olla luvan kanssa antisankari, johon muut ihmiset pystyvät samastumaan.

– Erityisyys on aina ollut musiikkituotannoissa vahvuus. Kitaristit ja laulajatkin tunnistaa erityisestä soundista. Mutta mikä siinä on, että yhteiskuntamme ei mielenterveysnäkökulmasta hyväksy erityisyyttä? Suurin osa psykiatriasta pyrkii ihmisen sosiaaliseen sopeuttamiseen. Meidän visio on, että tulevaisuudessa erityinen on uusi normaali, Raivio pohtii.

Mielenterveysongelmien näkyväksi ja julkiseksi tuominen ei ole välttämättä helppoa leimaantumisen pelossa. Monet eivät halua puhua mielenterveystoipumisestaan muuten kuin musiikin kautta. 

– Musa on järjettömän hieno väline tähän. On eri asia kirjoittaa paperille, että paloin loppuun, aloin kuulemaan ääniä ja näkemään harhoja. Mutta se kuulostaa aivan erilaiselta jos laulat sen vaikkapa hyvän progen päälle.

 

Merkityksellisen työn perässä musiikin avulla

Musiikkialalla aiemmin työskennelleet Raivio, hankepäällikkö Miika Kurtakko ja kehittämispäällikkö Sampo Riskilä olivat ennen Mental Beauty Recordsia ja Kukunori RY:tä Raivion luonnehdinnan mukaan ”tienristeyksessä”, jossa he eivät kokeneet enää perinteistä musiikkibisnestä merkitykselliseksi. Kolmikko päättikin auttaa tukea tarvitsevia ihmisiä musiikkialalla hankittujen taitojen, kokemusten ja verkostojen avulla.

– Tälläkin hetkellä moni muusikko ja musiikkialalla toimiva miettii mikä on tärkeätä työelämässä. Sosiaali- ja terveysalalla olla heille monia uudenlaisia tapoja hyödyntää erityistaitojaan. Tämä on viestini Riffin lukijoille.

– Meille tulee paljon yhteydenottoja muusikoilta, tuottajilta ja artisteilta, jotka haluavat olla jollain tavalla mukana auttamassa. Emme etsi pelkästään perinteisiä musiikkiterapeutteja tai sosiaaliohjaajia, vaan myös hyviä tyyppejä isolla sydämellä ja myötätunnolla varustettuna.

 

Studiotekniikkaa myös mobiilisti

Miika Kurtakko vastaa Mental Beauty Records -hankkeesta ja miehen kädet ovat omien sanojensa mukaan savessa aina demojen kuuntelusta tuotantoon ja promootioon asti. Kurtakko on samoilla linjoilla Raivion kanssa MBR:n artistien tuotantotavoissa.  

Image

 

– Herkkyyttä ja lahjakkuutta on paljon. MBR:n artistit ovat monin osin vielä hiomattomia timantteja, joita voimme toivottavasti auttaa eteenpäin – sekä heidän elämässään että musiikillisella uralla. Emme hio särmiä vaan yritämme saada ne terävämmin esiin. Tylsyydestä ei nauti kukaan, Kurtakko kiteyttää. 

Myös levymerkin studiotekniikka on Kurtakon käsissä. 

– Studiomme ja tilamme sijaitsevat Helsingin Malmilla. Studion keskusyksikkö on Mac Pro, jossa on kuusiytiminen 3,3 GHz:n prosessori. DAW-osastolla käytämme sekä Logic Prota että Pro Toolsia. Äänikortteina toimivat Universal Audio Apollo 2 ja Behringer Ultragain, joilla voimme äänittää 16 raitaa kerralla sisään. 

– Mikrofonit ovat perussettiä Shurelta, Rödeltä ja Audio-Technicalta. Lähikenttämonitorointia harrastamme Genelec 8010A-parilla ja JBL LSR 305:lla. JBL:t ovat mainettaan merkittävästi paremmat monitorit ja hinta-laatusuhteeltaan erinomaiset. Saamme koko studion autoon, joten voimme äänittää tarvittaessa mobiilisti. Itse tila on yhdistetty tarkkaamo ja studiotila, jossa voi tehdä niin äänityksiä kuin jälkituotantoakin.

 

Lisätiedot: 

Kukunori ry

Mental Beauty Records

•••

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 2/2018. Vastaavan tyyppisiä musiikin tekemiseen syvällisesti uppoutuvia juttuja julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.
 

Lehden digitaalinen versio vuosikerrasta 2011 alkaen on ostettavissa myös Lehtiluukkupalvelusta.