Savonlinnan Kulttuurikellari – sykkeen sydämessä

|
Image

Tilapäällikkö Matti Reivi kuvailee Savonlinnan Kulttuurikellaria ”Mahdollisimman matalan kynnyksen paikaksi, jossa voi toteuttaa hyvin monenlaisia luovan kulttuurin tapahtumia yleisötilaisuuksista yksityisjuhliin”.

 

Kyseessä on voittoa tavoittelemattoman yhdistyksen ylläpitämä, entiseen elokuvatetatteriin rakennettu tilakokonaisuus aivan kaupungin keskustassa, sataman tuntumassa. Vierailun aikaan katutason kahvila-ravintolan seinillä oli katettuna Milla Paloniemen Kiroileva Siili -taidenäyttely ja tunnelmaltaan mutkattoman kotoisan ravintolasalin kulmauksessa pieni esiintymislava pianon ja PA-laitteiston kera odotti seuraavaa estradille nousijaa.

Image

 

– Ravintolan puolella tapahtumat ovat ilmaisia ja soittamaan voi tulla kuka tahansa. Talon puolesta löytyy soittimia ja vahvistimia, ja tietysti voi tuoda omatkin mukanaan, Matti Reivi kertoo.

 

Image

 

Alakerran isoon saliin johtavan portaikon seinällä muutama kitara ja basso odottivatkin pääsyä soittaviin käsiin, mutta konserttisalista kantautuva sound check kertoi, että open stagen vuoro on kenties jonain toisena päivänä. Tänä iltana huomion saisi isolla lavalla keikkaansa valmistautuva saksalais-suomalainen trio Opportunity, joka monipuolisen instrumentaation ja vahva lauluvoimansa ansiosta kuulosti todella juhlavalta. Talon PA ja salin akustiikka vaikuttivat juuri täydellisiltä yhtyeen musiikille.

 

Image

Opportunityn lauluvoima ja soittajien monipuolinen osaaminen tekivät triosta paljon jäsentensä lukumäärää isomman kokoonpanon.

 

Pandemian jälkeen yleisöäkin on jo kivasti. 2018 toimintansa aloittaneessa Kulttuurikellarissa järjestettiin viime vuonna 127 tapahtumaa, joissa kävi yhteensä yli 6 000 vierasta.

– Aika helposti päästään tänä vuonna ylikin, Reivi toteaa, ja kertoo saman tien, että kasvua tukevia muutoksia on tekeillä.

– Tähän asti Kulttuurikellari on ollut vuokrattavissa oleva tila, jossa kuka tahansa voi järjestää tilaisuuden. Vaikka se on hyvin kaunis ajatus, niin tällainen yhdistystoiminta ei voi loputtomiin pyöriä sillä konseptilla – kuluja on kuitenkin koko ajan. 

Omaa tapahtumatuotantoa vahvistetaan yhteistyöllä – paikallisesti esimerkiksi Savonlinnan Taidelukion sekä Musiikki- ja Tanssiopiston kanssa järjestettävillä tilaisuuksilla, ja valtakunnallisesti 15:n eri puolilla Suomea sijaitsevan tapahtumapaikan muodostaman Taiteen ja kulttuurin tilat -verkoston puitteissa. Verkosto helpottaa artistivaihtoa ja kiertueiden järjestämistä. 

– Kulttuuri- ja taidepalvelut lisääntyvät, tilat paranevat ja tulevat saavutettavammiksi, työllistävät, tuottavat veto- ja pitovoimaa sekä hyvinvointia omalla alueellaan, Matti Reivi luettelee yhteistoiminnan myönteisiä seurauksia.

Image

Matti Reiville Kulttuurikellari on päätoimi, ja osa-aikaisena palkkalistoilla on muutama vakityöntekijä. Mutta kuten aina yhdistyksissä, aktiivisella hallituksella ja vapaaehtoistyötä tekevillä rivijäsenillä on valtava merkitys

– Juuri eilen tekivät näyttämölle uudet sivuverhot, kehaisee Matti Reivi ja toteaa, että ”erilaista muutakin remppahommaa ja laittoa on kaiken aikaa”. 

Salin katon äänieristys on määrä tehdä ensi kesänä ja sillä autetaan sovun säilymistä ylempien kerrosten asukkaiden kanssa. 

– Mikään rock-klubihan tämä ei ole, 1940-luvulla rakennettu asuintalo, Reivi kuittaa ja toteaa, että osaltaan juuri sen vuoksi Kulttuurikellarin soittoajatkin ovat suopeita työssäkäyvien ja iäkkäämpien kannalta:

– Keikat alkavat yleensä seitsemän aikaan ja soitto päättyy viimeistään puoli kymmeneltä. Ei tarvitse keikkua kahteen asti yöllä bändiä odottaen, Reivi kertoo hymynkare suupielessään ja loiventaa hieman lisäämällä, että ”ravintolahan pysyy auki pitempään, vaikka äänekkäämpi soitto loppuukin”.

Ja mikäli intoa on ja kisakunto sallii, voi Kulttuurikellarin jälkeen jatkaa iltaa vaikka House of Olafiin, jossa keikat alkavat vasta myöhemmin illalla. Voi poimia kahdet marjat yhdellä reissulla.

Lisätiedot: Savonlinnan kulttuurikellari

••• 

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 5/2023. Vastaavantyyppisiä, niin lyhyitä kuin pitempiäkin, käyttökokeisiin perustuvia tuotearvioita julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  

 Jos pidät näitä juttuja hyödyllisinä tai viihdyttävinä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena. 

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

 

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. 

Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.