Yiorgos Fakanas – fuusiojazzin tarkoin varjeltu salaisuus

|
Image

Kreikkalainen bassovirtuoosi Yiorgos Fakanas on kiertänyt kolmella eri mantereella bändinsä kanssa, johon kuuluu tällä hetkellä myös kitarajumalana pidetty Guthrie Govan.
Kaksitoista albumia urallaan julkaissut Fakanas on saapumassa lokakuussa ensimmäistä kertaa Suomeen kolmen konsertin merkeissä Helsinkiin, Tampereelle ja Jyväskylään.

 

Fakanas on pitkän uran tehnyt muusikko, jonka nimi ei välttämättä ole tuttu edes kaikille jazzin ystäville. Ateenalaissyntyinen Fakanas aloitti basson soittamisen 12-vuotiaana. Tätä ennen hän oli soittanut klassista kitaraa muutaman vuoden ajan, mutta mitään kouluja hän ei kuitenkaan ole musiikin saralla käynyt, vaan on täysin itseoppinut.

– Siihen aikaan Kreikassa oli todella hankalaa opiskella jotain modernia instrumenttia. 70-luvun alussa Kreikassa ei ollut kuin klassisen musiikin konservatorioita, joten olen aina ollut täysin itseoppinut.

Kuten monen muusikon kohdalla, myös Fakanas oli nuorena muusikkona syvällä rockin maailmassa. Nuori basisti kuunteli vapaa-ajallaan niin Led Zeppelinia kuin Deep Purpleakin, kunnes eräs albumi muutti basistinalun maailman täysin.

– Kun ystäväni toi minulle Stanley Clarken albumin ”School Days”, sanoin sen kuultuani, että tätä minä haluan tehdä. Aloin sen jälkeen opetella enimmäkseen jazzia, ja vielä tänäkin päivänä melkein kaikki käsityksestäni harmoniasta ja melodiasta perustuu sille.

Fakanas on sittemmin itse toiminut opettajana, ja hän on johtanut jo 23 vuoden ajan Kreikan suurinta musiikkioppilaitosta. Vaikka Fakanas onkin itseoppinut, pitää hän musiikkikoulutusta kuitenkin tärkeänä. Pitkään opettajana toiminut basisti on myös lisäksi julkaissut joukon soitto-oppaita, joista tosin vain yksi on ehditty kääntää englanniksi.

– On monia muusikoita, joista tuli kuuluisia ja taitavia ilman, että he kävivät musiikkikouluja. Mutta sanon aina oppilailleni, että älkää ajatelko, että te olisitte yksi heistä, koska todennäköisesti tulette epäonnistumaan. Jos joku sanoo minulle, että ”Santana ei tarvinnut teoriaa”, sanon siihen, että ”niin, mutta sinä et ole Santana.”

Vaikka edellä mainittu toteamus saattaakin kuulostaa kyyniseltä, tietää Fakanas mistä hän puhuu. Hän toimi jo 17-vuotiaana sessiomuusikkona Kreikassa, ja ensimmäiset omat levynsä hän nauhoitti 80-luvulla. Vuonna 1986 Fakanas julkaisi fuusiojazz-yhtye Iskrasin kanssa albumin ”A New Day”, jota mies pitää oman soolotuotantonsa alkuna. Kyseinen albumi on tiedettävästi ensimmäinen Kreikassa nauhoitettu fuusiojazz- levy, ja se niitti suosiota myös Kreikan ulkopuolella satunnaisissa Euroopan maissa.

Uransa aikana Fakanas on päässyt tekemään yhteistyötä lukuisten idoliensa kanssa. Moni muusikko voi vain haaveilla keikoista ja levyistä sellaisten nimien kanssa kuin Anthony Jackson, Dave Weckl, Mike Stern ja nyt Guthrie Govan.

Tällä hetkellä Fakanas työstää parhaillaan myös kahta eri albumia. Yksi niistä on third stream -henkistä jazzia, jolla kuullaan mukana rummuissa Horacio Hernándezia ja koskettimissa Steve Weingartia, kumpikin veteraanimuusikoita. Toista albumia Fakanas työstää itsensä Lenny Whiten, yhden fuusiojazzin merkittävimmän rumpalin, kanssa.

Vaikka Fakanas soittaakin sähköbassoa, toimi hänen varhaisena innoittajanaan myös kontrabasson mestareihin lukeutuva Ron Carter, jonka soitto tutustutti Fakanaksen aikoinaan jazzin standardeihin ja valtavirtaan. Carterin kanssa mies ei ole harmikseen päässyt vielä musisoimaan, mutta kaksikko on kyllä tavannut kerran.

– Tapasimme kerran erään festivaalin yhteydessä Kreikassa. Soitin siellä oman bändini kanssa ja Carter omansa. Osallistuimme lehdistötilaisuuteen yhdessä. Kerroin toimittajille, että ennen kuin kysytte minulta mitään, haluan sanoa, että eräs suurimmista oppi-isistäni istuu täällä. Kun olin poistumassa, Carter tuli luokseni, halasi minua ja sanoi, että ”kiitos siitä, mitä sanoit äsken.”

Govanin Fakanas puolestaan tapasi ensimmäistä kertaa noin viisi vuotta sitten. Vaikka Fakanas kokeekin, että he ovat kotoisin hyvin erilaisista maailmoista, tuo musiikki heitä lähemmäs toisiaan. Kumpikin rakastaa groovea ja improvisaatiota. Vuoropuhelu muusikoiden välillä onkin yksi jazzin kulmakivistä, ja sen kautta muusikot pääsevät ilmaisemaan itseään yhdessä.

– Meillä kahdella ja oikeastaan tällä koko yhtyeellämme, jolla nyt tulemme Suomeen, on hyvä kommunikaatio musiikillisesti. Guthrie on kertonut, että hän pitää sävellyksistäni, ja että hänellä on riittävästi tilaa tuoda omaa ääntään esille.

– Musiikissani on usein torvia ja big band -juttuja, joten Guthrie joutuu soittamaan niitä juttuja kitarallaan. Hän joutuu sen takia lukemaan paljon nuotteja, ja siitä syystä hän hieman vihaa minua.

Suomeen Fakanas saapuu yhtyeineen ensimmäistä kertaa. Aikaisemmin Fakanas on kiertänyt kolmella eri mantereella, ja vastaanotto on aina ollut positiivinen. Live on basistille niin pyhä asia, että hän myös arvottaa keikka-albumit studiossa äänitettyjen yli.

– Live on paras asia! Kun vaikkapa sävellät uuden kappaleen, ja sitten sitä soitetaan livenä joitakin kertoja, ja sitten se äänitetään, ovat kaikki yksityiskohdat ja kokonaisuus jo hahmottuneet. Mutta se on toisinaan haasteellista toteuttaa, koska kun tekee yhteistyötä esimerkiksi Anthony Jacksonin tai Dave Wecklin kaltaisten muusikoiden kanssa, on hankalaa päästä soittamaan materiaalia ensin jonkin aikaa livenä ja sen jälkeen vielä nauhoittamaan.

Suomen konserteilta Fakanas odottaa ennen kaikkea sitä, että ihmiset saapuvat paikalle ja nauttivat kuulemastaan. Yhtyeen tavoitteena on tuoda hieman Ateenan aurinkoa Suomen syksyyn.

– Toivon, että koronavirus ei tuo meille hankaluuksia. Tykkään matkustaa ja soittaa musiikkiani. Tulen olemaan iloinen, jos ihmiset poistuvat onnellisina ja unohtavat kaikki nämä hankalat asiat, joita koemme parhaillaan maailmalla. Jos onnistumme siinä, tulen olemaan tyytyväinen. Mutta toivon myös, että he poistuvat levyni mukanaan.

 

Yiorgos Fakanas Group ft. Guthrie Gowan – keikat Suomessa 2020

 

EDIT 28. syyskuuta 2020:
Juuri saamamme tiedon mukaan Fakanas Groupin keikat Suomessa joudutaan siirtämään keväälle 2021. Tarkemmat päivämäärät ja paikat julkistetaan heti, kun paketti on koossa.

Lisätiedot: Musiikkisato

Musiikkisato / Facebook

Musiikkisato / verkkosivut

•••

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 4/2020. Vastaavan tyyppisiä musiikin tekemiseen syvällisesti uppoutuvia juttuja julkaistaan jokaisessa Riffin printtinumerossa.  Jos pidit juttua hyödyllisenä tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta.