The 69 Eyes  – kirja kypsymisen tärkeydestä

|
Image

Menestyäkseen rockyhtye tarvitsee kirkkaan vision ja hyviä biisejä. Tyylitaju on tärkeämpi kuin virtuositeetti, oivaltava tuotanto arvokkaampaa kuin runolliset sanoitukset. Lisäksi täytyy olla sopivasti ajassa kiinni ja työtä pitää tehdä ankarasti. Tämä käy selville Timo Kalevi Forssin kirjoittamasta The 69 Eyes -historiikista.

Sujuvasti etenevä kirja kertoo, kuinka helsinkiläinen katurockbändi loi itselleen tunnistettavan imagon sopivasti rock’n’roll kliseistä varastamalla, kauhuelokuvista lainaten, mutta silti omaa poptaidettaan luoden.

Tie kansainväliseksi kulttibändiksi oli kivinen, vaikka ryhmä huomattiinkin heti sen aloittaessa toimintansa 80-luvun lopulla. Suunta katosi, eivätkä tuotannolliset ratkaisut osuneet maaliin. Yksi kiinnostavista käänteistä kirjassa onkin luku, jossa bändi kertoo valtavasta turhautumisestaan tuottaja T.T. Oksalaan. Nyt jo edesmennyt, legendaarinen tuottaja oli Smackin (69-rokkareiden suuri esikuvabändi) ja monen muun bändin soundin arkkitehti ja yhteistyön piti olla napakymppi. The 69 Eyesiin Oksala suhtautui kuitenkin yliolkaisesti, eikä bändi kokenut saavansa kaipaamaansa tukea ja ohjausta, lopputuloksena pettymys.

Aniharva olisikaan laittanut panoksia enää 90-luvun puolivälissä näiden käytöksellään ärsyttäneiden ”sleazerokkareiden” puolesta. Kuten Johnny Lee Michaels kirjassa lakonisesti toteaa: ”He olivat wanna be rock’n’roll -bändi, joka ei loistanut soittotaidoillaan. Niihin ei uskonut kukaan.”

Juuri hänet yhtyeen visionääri, Jyrki Linnankivi, sai kuitenkin taivuteltua tuottajaksi.  Glamrockilla aloittaneen ja elokuvasäveltäjänä menestyneen Johnny Lee Michaelsin vainulla ja ammattitaidolla laulaja Linnankiven sarjakuvasta ja kauhuelokuvista kumpuava mielikuvitusmaailma realisoitui sitten hiteiksi. Tärkein yksittäinen oivallus oli keksiä Jyrkin laulusoundi. Sen myötä yhtye tunnetaan yhä.

Ennen nahkansa luomista yhtye oli tehnyt määrätietoista työtä jo kymmenisen vuotta. Kirjan merkittävimpiä teemoja onkin omaan visioon uskominen ja yhteishengestä kiinni pitäminen – siinäpä oppimateriaalina niin levy-yhtiöille kuin nuorille rockbändeillekin maailmassa, jossa malttamattomuus on hyve ja tulosta pitää tehdä heti.

Teoksen alussa esitellään bändin viisi jäsentä ja kerrotaan heidän taustoistaan ennen bändin perustamista. Tämä osuus on eräs mielenkiintoisimmista ja siksi on harmi, että aktiiviuran aikaisia vuosia käsiteltäessä henkilöiden yksityiselämästä kerrotaan enää hyvin vähän.

Forss on tehnyt perusteellista työtä, joka näkyy huoliteltuna lopputuloksena. Kerronnassa ei sorruta turhiin kliseisiin ja tekstiä on mukava lukea. Vaikka matka bändin seurassa taittui varsin jouheasti ja nautin eritoten porukan erinomaisesta yhteishengestä ja sen korostamisesta, jää lopultakin syventävä tutustuminen heihin ihmisinä hieman ohueksi. Goottirokkareiden historia on kuitenkin omassa genressään varsin onnistunut opus. 

 

The 69 Eyes

Kirjoittaja: Timo Kalevi Forss
Kustantaja: Like, 2023