Pianomestari – taikuri paljastaa temppunsa

|
Image

Pianonvirittäjä Jarkko Björknäs (s. 1967) tiesi tehtävän olevan liki mahdoton, sillä pianonvirittämistä ei voi opiskella pelkästään kirjoista; oppi siirtyy esimerkin kautta kisälli-oppipoika-metodilla. Työssään virityksenopettajana Björknäs kuitenkin koki tarpeelliseksi tehdä perusteellisesti ammatin salat selittävä kirja. Opetuksen tukena oli perinteisesti käytetty erilaisia niteitä. 

”Varmaan se oli myös oma kunnianhimo”, sanoo Björknäs, joka on nyt saanut valmiiksi uskomattoman urakkansa. Käsissä on noin kaksi kiloa painava, yli 800-sivuinen Pianomestari-kirja.

Björknäs on koonnut samojen kansien väliin kaiken työssään kertyneen tietotaidon. Pianonvirittäjäksi hän valmistui Espoon Arlainstituutista vuonna 1991. Työt opettajana samassa talossa alkoivat 1997. Björknäs on ehtinyt opiskella itsensä myös kasvatustieteen maisteriksi ja lisäksi hänellä on ammatillisen opetuksen erityisopettajan pätevyys – pohjaa kirjallisen työn ja oppimateriaalin laadintaan oli siinäkin mielessä kosolti.

Ajatus oppikirjasta kyti mielessä kaksi vuosikymmentä, kunnes vuonna 2019 työ alkoi Jenny ja Antti Wihurin säätiön apurahan turvin. Björknäs kuvitteli tekevänsä kirjan itse neljässä kuukaudessa, mutta projekti kestikin viisi vuotta. Avuksi tarvittiin myös julkaisualan ammattilaisia, kuten taittaja ja kustannustoimittaja.

Vaikka kirja onkin loistava opus perusopetukseen, on sillä varmasti oma ostajakuntansa tee-se-itse-miesten parissa.

”Oletin alun perin, että se suurin ostajakunta löytyy niistä, jotka haluavat itse rassata omaa soitinta”, sanoo Björknäs ja lisää. ”Huomatakseen lopulta, että paikalle tarvitsee kutsua kuitenkin pianonvirittäjä.”

Helsingin Konservatoriossa kymmenettä vuotta opettajana toiminut Björknäs kuitenkin haluaa myös, että tieto alan olemassaolosta leviää. Ammattimaisia virittäjiä tarvitaan, koska akustisia pianoja myydään edelleen paljon. Hän halusi myös riisua virittämisestä turhan mystiikan. Kaikki on selitettävissä.

Björknäs ei myöskään ole huolissaan tiedon vanhenemisesta.

”Tietojenkäsittelyä koskeva teos olisi vanhentunut alle viidessä vuodessa, mutta tällä alalla tieto ei vanhene. Niin kauan kuin akustisia pianoja on, kaikki pätee edelleen kahdenkymmenen vuoden päästä”, sanoo Björknäs vakuuttuneena. Se on varmasti totta, sillä flyygelin koneisto on pysynyt samana yli sata vuotta. 

Kustantajaa kirjalle ei lopulta löytynyt, joten Pianomestari on Björknäsin firman julkaisema. Ison teoksen painattaminen on kallista ja rahallisesti hanke on tekijälleen riski. Niinpä teoksen hinta on korkea, 250 €.

”Vastaavat korkealaatuiset oppikirjat maksavat jopa enemmän ja tieto on ajatonta. Siihen nähden se on aika halpa kirja”, summaa Björknäs, jolle kirja on ollut elämäntyö.

Kirja on tilattavissa suoraan tekijältä.

 

Pianomestari (omakustanne, 2024)
Kirjoittaja: Jarkko Björknäs
Kovakantinen kirja, 840 sivua, 1570 kuvaa