Marjo Leinonen: Punaisia päin – matka maalaistytöstä katurokkariksi

|
Image

Tässä tarinassa Kajaanin korvesta ponnistava tanssi-intoinen luonnonlapsi muuntuu juuriaan häpeileväksi stadilaiseksi katurokkariksi, joka erinäisten elämän oppituntien jälkeen löytää äänensä ja identiteettinsä niin laulajana, näyttelijänä, taidemaalarina kuin äitinäkin.

Kirja muistuttaa siitä hämmästyttävästä seikasta, ettei Marjo Leinosella (s. 1966) ollut mainittavaa bändi- tai laulukokemusta ennen The Balls -solistin uraansa. Kun rokkikone sitten käynnistyy,  ei vauhtia puutu, vaikka ihan maan ykkösbändien kärkikahinoihin ei omaehtoisella rytmimusiikilla ja vaihtuvilla kokoonpanoilla noustakaan.

Marjo Leinosen rehti ja avoin elämäkerta tuo virkistävän naisäänen suomalaiseen musiikkikirjallisuuteen, joka musiikkielämän tavoin on kovin miesvetoista. Tommi E. Virtasen taitava kerronta etenee mukaansatempaavasti, mutta paikoin kronologiasta poikkeaminen tuottaa lukijalle orientaatiovaikeuksia.

Myös laulajattaren lemmikkejä läpikäyvä jakso koettelee ainakin kaltaiseni allergikon mielenkiintoa, vaikka ”koirulit” omistajilleen toki ovatkin täysiverisiä perheenjäseniä.

Kirjaa lukiessa kannattaa muuten laittaa soimaan Leinosen BubliCans-kokoonpanon mainio Holy Roller -levy, oli Marjo Leinonen sitten uusi tai vanha tuttavuus. 

Marjo Leinonen – Punaisia päin (Johnny Kniga, 2023).
Kirjoittanut: Marjo Leinonen ja Tommi E. Virtanen
Kovakantinen kirja, saatavana myös e-kirjana.