Dave: Sanat

Image

Lyhyen ytimekkäästi nimetty ”Sanat” niputtaa yhteen Dave Lindholmin (s. 1952) suomenkieliset sanoitukset vuosilta 1972–2016.

Jaottelu ei ole kronologinen, vaan teemojen mukaan. Ainoa viittaus sanoitusten kontekstiin on vuosiluku. Ratkaisu on hyvä. Kun tekstit eivät enää ole alisteisia sävellyksille tai Daven tulkinnalle, nousevat sanat esiin eri tavoin. Kaikkihan tietävät kuinka merkityksellinen osa Daven lauluja on hänen oma tunnistettava tyylinsä. Oikeastaan on hämmästyttävää ettei Daven teksteihin ole laulajat uskaltaneet juuri tarttua. Onko tekijän oma jälki niin vahva?

Kirjan on jaettu kahteen osaan. Ensimmäinen puolikas käsittelee rakkautta. Siinä taas on kaksi osaa, davemaisesti nimetyt ”Rakkaus (+)” ja ”Rakkaus (-)”. Jako se on tämäkin, toimii tavallaan.
Jännittävintä on kuitenkin järjestyksen satunnaisuus. Selaamalla tulee vastaan outoja tekstejä, joita ei osaa sijoittaa mihinkään albumiin. Vuosiluvun perusteella sekin selviäisi, mutta on jotenkin hauskempi antaa tekstin toimia sellaisenaan. Harvalta lukijalta myöskään löytyy Daven koko 60 albumin mittava katalogi, eikä monia levyistä löydä Spotifystakaan.

Monet vanhat klassikot pomppaavat sisällysluettelosta silmään. Sitten sieltä huomaa kiinnostavia nimiä, jotka jo itsessään ovat kuin runoja. Ja niitähän Davelta löytyy: Annan sinulle nimen, Hyvä meren syli, Laiva & ankkuri, Tätä iloista siltaa et kävele yksin, Samettisilmät ja seinät…  Voinko jättää kyyneleet pöytään -laulu (2009) on minulle tuntematon, mutta sanat kolahtavat heti.

Voinko jättää kyyneleet pöytään? / Niit ei oo syytä pyyhkii / eihän ne häiritse ketään / enkä tarvii niitä enää

Kirjan jälkimmäinen puolikas on nimeltään ”Elämä. Hidas & nopee.” Se on jaettu yhdeksään ”sarjaan” – jako, joka jää vähän kryptiseksi. Yhtä kaikki, tekstit nousevat vahvana esiin. Usein puhutaan vain Daven vanhoista klassikoista, mutta kyllä helmiä löytyy kautta linjan. Maailma on mitä vaan (2016) kiteyttää hienosti olemisesta.

Sain selvät ohjeet, täällä ollaan
siis siellä täällä, yks tonne päin
Maailmaa on vaikea selittää, maailma on ihan mitä vaan
Monille kyläpolut on tarpeeks
niitä hallitsee
joillekin ei riitä maailman valtatiet
kaipaavat avaruuteen

Hauska on myös vain selata ja katsoa mitä eteen tulee. Sitä on vaikea tehdä levyjen kanssa, jossa kappaleen muoto määrää tahdin.

Dave: Sanat (Johnny Kniga 2017)
Toimitus: Timo Ernamo, Lamppu Laamanen ja Anne Nåhls