Dire Straits – Elämäni bändissä

|
Image

Aikanaan maailman suurimmaksi tituleeratun bändin basisti John Illsley muistelee yhtyeen 15-vuotista taivalta ja kertoo pohjustukseksi myös oman tarinansa lapsuudesta ja soittopuuhien alkuhetkistä lähtien. Teksti on sujuvaa ja lukeminen vaivatonta. Tapahtumat ja henkilöt esitellään asianmukaisesti, ja kirjan loppuun koottu liki kymmensivuinen hakemisto kertoo systeemaattisesta paneutumisesta.

 

Käännös on sujuvaa, joskaan edelleenkään en erityisesti ilahdu suomen kieleen ujutetusta käsitteestä “vokaaleiden äänitys”, jolla viitataan siis lauluraitojen tai -osuuksien äänitykseen.

Illsley kertoilee varsin avoimesti niin onnistumisista kuin vastoinkäymisistäkin, harmonisesta bändikumppanuudesta ja henkilöiden välisistä kitkoista. Myös siviilielämää haaksirikkoon päättyvine parisuhteineen käsitellään tyynesti ja ketään syyttelemättä. Selityskin on uskottava: bändi vei kaiken, eikä muulle jäänyt aikaa eikä voimia, minkä Illsley toteaa neutraaliin sävyyn. Teksti ei ilmennä katumusta
tai katkeruutta, toteaa vain miten meni. 

Muutenkin kirjoittaja vaikuttaa perinteiseltä herrasmieheltä – ainuttakaan mulkeroksi nimettyä henkilöä Illsley ei mainitse, ja poikakoulun despoottiset opettajatkin saavat armon, vasta hieman aiemmin päättyneen sodan traumatisoivan vaikutuksen nimissä. Ja jos joku jossain vaiheessa veti välistä talousasioissa, niin sekin painetaan villaisella – semmoista se nyt vaan oli silloin, eikä bändin jäsenillä ollut tietoa ja taitoa sen paremmin asioitaan hoitaa. Onneksi olivat sentään liki kolmikymppisiä breikatessaan, nuoremmille olisi voinut käydä hullummin.

Dire Straits perustui lähes kokonaan Mark Knopflerin luovuuden varaan ja musiikillisesti rimaa korotettiin levy levyltä. Nokkamiestä lukuunottamatta bändin jäsenet eivät nousseet muiden muusikoiden silmissä omien ins­trumenttinsa esikuvasoittajiksi ja kahdella viimeisellä studioalbumilla bändin oman rumpalin korvasivatkin Omar Khakim ja Jeff Porcaro. Keikoilla komppiin tarvittiin energisyyttä, studiossa myös tarkkuutta. Mielenkiintoinen kuriositeetti tuokin, eikä kirjan ainoa sellainen.

Dire Straits – Elämäni bändissä

Kirjoittaja: John Illsley
Suomentaja: Petri Ukskoski
Kovakantinen kirja, 310 sivua
Kustantaja: Minerva, 2021

••• 

Tämä kirja-arvio on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 2/2022. Valtaosa arvioista julkaistaan tällä sivustolla, mutta osa nostetaan mukaan ajankohtaiseen Riffin printtinumeroon.  Jos pidit juttua antoisana tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.