Iisa Pajula: Itke | kirjoita | laula – Kaikki sanoittamani tunteet

|
Image

Laulaja-lauluntekijä Iisa Pajula avaa kirjassaan omaa henkilökohtaista suhdettaan erityisesti tekstin kirjoittamiseen, vaikka tuokin esille, että lauluntekeminen sisältää myös melodian, mahdollisesti harmoniankin sommittelun. 

 

Läpi tulee käydyksi koko prosessi alkuidean – tai pikemminkin liikkeellepanevan tunteen – hahmottelusta lopullisen muodon viimeistelyyn. Mikään tekninen metodi-opas ei silti ole kyseessä sen paremmin säveltämisen kuin sanoittamisenkaan osalta. 

Pajula peilaa jokaista vaihetta oman itsensä kautta, vaikka kirja sisältääkin jonkin verran myös muidenkin kirjoittajien laululyriikkaa esimerkin omaisina lainauksina. Sekä joitakin kiistatta ansiokkaita, yleispäteviä neuvoja tai sääntöjä, jotka opastavat esimerkiksi välttämään kuluneita kliseitä ja esikuvien liian tarkkaa kopioimista. Konkreettista apua lukijan omaan tekemiseen saattaa myös löytyä esimerkiksi co-writingia eli ryhmätyön luonnetta ja käytänteitä avaavasta osuudesta. Lukujen loppuun taas on sijoitettu omatoimiseen opiskeluun soveltuvia tehtäviä, joiden avulla lukijaa kehotetaan työstämään oman luovuutensa karheikoita. Pyrkimystä kirjoitusoppaan suuntaan siis on ja sellaiseen myös kirjan markkinointimateriaali mielikuvia vahvasti ohjaa.

Katselukulma on silti voittopuolisesti kirjoittajan omaan sisäiseen maailmaan läpi koko kirjan, ja määreet ”herkkyys”, ”erityisherkkyys” sekä ”tunneherkkyys” toistuvat taajaan. Onko kyseessä enemmänkin luovuutta ja yhteistyön tekemistä rasittavasta ominaisuudesta vai peräti koko luovuuden mahdollistavasta lahjasta, jää lopulta lukijan pääteltäväksi. Sellainenkin ajatus saattaa syntyä, että onko mainittu herkkyys kirjoittajan mielestä jokin pakollinen ominaisuus, jota ilman ei koskettava sanoitusta pysty kirjoittamaan. 

Näinhän ei onneksi ole. Sanoittajan työmaa ei ole monoliitti, siinä on monia ulottuvuuksia joita kirjassa ei lainkaan käsitellä. Painopiste on Pajulan omalla kotikentällä, nuoren polven pop-lauluissa ja siihen kehikkoon luontevasti istuvassa tekstien aiheistossa. Pääosassa ovat tunnetilat ja niiden luotaaminen, suhteessa itseen tai toiseen ihmiseen. Muotona on vapaamitallinen, puhekielen sukuinen ja riimittelyä vain satunnaisesti sisältävä tekstilaji. 

Muun tyyppistä laululyriikkaa kirjoittavalle teos saattaa olla virkistävä kurkistus genrerajan yli, kenties vieraaseen estetiikkaan ja ajatusmaailmaan. Tai osoitus siitä, että uusilla polvilla on taipumus määritellä pyörä uudestaan omilla käsitteillään, joita muodostaessa myös historiallinen perspektiivi saattaa näyttää erikoisesti rajautuneelta. Aivan mystiseksi jää kirjoittajan toteamus, että kirjoittajan nuoruudessa ”laulunkirjoittajien ammattikuntaa ei ollut keskivertoihmisen näkökulmasta olemassakaan” – ja että nyt olisi aivan toisin.

Itke | kirjoita | laula – Kaikki sanoittamani tunteet onkin varmasti antoisimillaan Iisa Pajulan musiikin tunteville ja siitä innoittuville – niin kuuntelijoille kuin samanlaiseen pyrkiville. Ensinmainituille Pajula avaa intiimin ja rehellisen tuntuisen näkymän sisäisen mielensä maisemaan ja sitoo todennäköisesti oman musiikkinsa ystävät entistäkin tiukemmin itseensä. Jälkimmäisille luovan prosessin ruotiminen antaa varmasti herätteitä tarkastella oman tekemisen motiiveita ja keinoja suhteessa esikuvaansa.

 

Iisa Pajula: Itke | kirjoita | laula – Kaikki sanoittamani tunteet

268 sivua, kovakantinen kirja
ISBN 978-951-1-38684-1
Nemo, 2021

••• 

Tämä kirja-arvio on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 5/2021. Valtaosa kirja-arvioista julkaistaan tällä sivustolla, mutta osa nostetaan mukaan ajankohtaiseen Riffin printtinumeroon.  Jos pidit arviota antoisana tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.