Jo' Buddyn Laulumaat – bluesmiehen matkakertomus

Image

New Orleansista Texasin Austiniin, kaksi viikkoa matkantekoa Amerikan syvän etelän halki, yhteisiä uusia kokemuksia, jutustelua ja elämän mittaista muistelua – siinä puitteet, joista lahtelainen freelancetoimittaja Maija Joutjärvi ammentaa ainekset tinkimättömän oman tiensä kulkijan, Jo' Buddyn, ääriviivat hahmottelevaan kirjaansa.

Mukana reissussa on myös valokuvaaja Juha Tanhua, jonka matkakuvista on koottu kohtuullisen laaja galleria kirjan tekstisivujen keskelle.
Sisältöä kolmikon taipaleelle tuovat terveellisten aamiaistarvikkeiden metsästys, bluesin merkkimiehiin liittyvillä tapahtumapaikoilla vierailut, Jo' Buddyn katusoitto sekä lukuisat esiintymiset paikallisten muusikoiden kanssa – joihin päähenkilöllä tuntuu olevan pitkän uran aikana solmittu laaja ja tiheä verkosto.
Ilmi käyvät tinkimätön asenne ja musiikin tekemisen puhdas palo, olipa kuuntelijoina sattumanvaraisesti valikoituneita kadullakulkijoita, tai kuppilaan varta vasten illan esitystä seuraamaan saapuneita.

Reissu antaa oivan kehyksen, jossa Jo' Buddyn, syntyjään Jussi Raulamon, jutustelun kautta avautuu sekä elämäntarinaa että filosofisempaa pohdintaa ilman eläkertoja usein rasittavaa kronologista akselia – annetaan virran viedä ja lukijan rakentaa omaa mielikuvaa puhujan sanomisia liikaa tulkkaamatta.
Vaikka kyllähän tuo selville toki käy, miksi Joutjärvi niin paljon Jo' Buddyä arvostaa. Sankarin jalustalle kirjoittaja ei kuitenkaan päähenkilöä nosta, kunhan antaa lukijan huomata että kerrassaan harvinainen tapaus.

Havainnot arkisen elämän toimista rytmittävät mukavasti tekstiä, joka on johdonmukaisesti läpi kirjan hyvin puhekielen omaista.
Tämä – samoin kuin runsas suorien ja pitkien sitaattien käyttö – on loppujen lopuksi perusteltu valinta, vaikka kirjan alussa mieleen tulikin, että olisiko reipas tiivistäminen editoinnissa ollut eduksi kokonaisuudelle.
Ei varmaankaan olisi. Vaikka ajatus polveilee ja hakee muotoaan joskus pitemmänkin kaavan kautta, pääsee lukija samalla seuraamaan Jo'Buddyn mielenliikkeitä ja sitä kautta muodostamaan käsitystään miehestä ja hänen ajatuksistaan.
Tällaisen kirjan kohdalla sivumäärän typistäminen, tai lukijan ajan säästäminen tehokkuuden nimissä eivät kuulu keskeisiin tavoitteisiin. Näin saadaan mitä ilmeisimmin autenttisesti kohteensa näköinen kertomus aikaan. Hyvä niin.

Maija Joutjärven kirjoittama Jo' Buddyn Laulumaat on mielenkiintoinen kirja, jonka ääressä viihdyin vaikka miehen musiikkia olen kuullut vain satunnaisesti, eikä blues ole itselleni genrenäkään erityisen läheinen.
Päähenkilöllä on vahva tekemisen tahto ja omintakeisia ajatuksia, Joutjärvellä silmää havaita ja taitoa kirjoittaa sopivan arkisesti, huumoria unohtamatta ja yllättäviäkin asioita esiin nostaen. Niinpä matkakertomus ei jää vain eräästä kaksiviikkoisesta reissusta kertoviksi muistiinpanoiksi, vaan se kasvaa paljon laajemmaksi teokseksi. Erinomaista työtä.  

Maija Joutjärvi: Jo' Buddyn Laulumaat
Aviador-kustannus, 2019
ISBN 978-9-52706-386-6