Nastolan bluespojat

Image

Kirjan voi kirjoittaa suoraksi poluksi alkupisteestä loppupisteeseen. Tai sitten sen voi koostaa niinkuin Risto Pesonen ja Hara Järvinen ovat tehneet: tarinan annetaan kaarrella ja rönsyillä rennosti, vaikka aikajanaa löyhästi seuraillaankin.

 

Lukukokemuksena Nastolan bluespojat muistuttaa dokumenttisarjan kuuntelua radiosta. Eteenpäin mennään pakisevaan tapaan, mutta tämän tästä jokin tarinan aiemmin kerrottu osa kertautuu, jotta jokainen jakso muodostaisi ehyen kokonaisuuden. 

Kärsimättömämpää saattaa tympiä, mutta luvun silloin toisen tällöin lukeva kiittää. Ei haittaa, vaikka samat henkilöt ovat olleetkin mukana vähän tuossa ja tässä, ja siksi heidät esitellään lukijalle useampaankin otteeseen. Ja koko lailla samat levyt ja esikuvasoittajat, käydyt konsertit ja paikkakunnalla vierailleet bändit sekä lähitienoon vanhemman polven soittajat nimetään vaikuttimiksi yhden jos toisenkin musikantin blues-heräämistä kuvailtaessa.

Kun rakenne on tällainen, kirjaa voi myös lukea sieltä täältä paloja poimien. Ja niitä kyllä riittää, kun mittaa on peräti 480 sivua. Kuvia on kiitettävästi ja painojälki asiallista.

Hämmästyttävää on, miten pienellä paikkakunnalla versoi näin runsas musiikkitoiminta, tunnetuimpina keulakuvinaan ensimmäiseksi Turun Ruisrockiksi jälkikäteen nimetyn tapahtuman käyntiin soittanut Charlies-yhtye, sekä perinpohjaisella aiheeseen paneutumisella uraa uurtanut Chigaco Overcoat, jonka solisti-harpisti Pepe Ahlqvist kuuluu eittämättä suomibluesin suuriin.

Mukaan mahtuu monta muistelijaa, eikä musisoinnille kehykset antanutta yhteiskuntaa elämänrytmeineen ole jätetty pois. Vanhempi polvi nauttinee ajankuvan nostalgisuudesta, erityisesti Lahden seudulla varttuneet tai blues-tartunnalle muualla altistuneet. Nuoremmille asiat näyttäytyvät varmastikin eksoottisina. Tuollaistako se oli – eikä siitä kuitenkaan ole kuin 50 vuotta ja risat!

Lisää tällaisia kirjoja, kiitos!

Image

Risto Pesonen & Hara Järvinen: Nastolan bluespojat – suomibluesin historiaa ja sivuraiteita
Kustantaja: Aviador, 2021 | 
ISBN 9789527347959

••• 

Tämä kirja-arvio on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 4/2021. Valtaosa kirja-arvioista julkaistaan tällä sivustolla, mutta osa nostetaan mukaan ajankohtaiseen Riffin printtinumeroon.  Jos pidit arviota antoisana tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.