Paul McCartney – Elämä & sanat

|
Image

Kymmenen vuotta The Beatlesia ja 50 vuotta soolouraa sen perään. Valtaisa määrä hienoa musiikkia, joukossa todella ikuisesti kestäviltä tuntuvia timantteja. 

 

McCartney itse suhtautuu laulujen kirjoittamiseen maanläheisesti ja omaa erityislaatuisuuttansa korostamatta. Soittotaitojaan hän jopa väheksyy ja kertoo pitäytyneensä yksinkertaisessa, koska taidot eivät ole monimutkaisiin riittäneet. Näin basisti, jonka 60-luvulla soittamat linjat ovat edelleen esikuvallisia nuoremmille muusikkopolville. Ja multi-instrumentalisti, joka halutessaan soittaa aivan kaiken omalle levylleen, täysin moitteetta.

Onnistumisistaan hän jakaa kiitoksia ja kehuja vuolaasti yhteistyökumppaneilleen ja läheisilleen. Kyynisempi epäilisi vilpittömyyttä, mutta valokuvat miehestä arkisissa kotiaskareissa tai soittamassa keskivertoa treenikämpää muistuttavassa kotistudiossaan piirtävät nekin kuvaa jalat maassa maailmaa tarkastelevasta ja pohjimmiltaan vaatimattomastakin henkilöstä. 

Bazar-kustannuksen julkaisema suomenkielinen laitos koostuu kahdesta nelisaatasivuisesta kirjasta. Sisältö perustuu McCartneyn ja teoksen toimittaneen Paul Muldoonin keskusteluihin ja se etenee laulun kerrallaan, kappaleen nimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä. 

Kirjaan valikoitujen 154 laulun läpikäynti vaati viiden vuoden aikana 24 haastattelua, ja McCartney itse vertaa prosessia kuin valokuva-albumien tai kirjoittamatta jääneiden päiväkirjojensa tutkimiseksi.

Rakenne toimii mainiosti ja laulujen teksteistä kumpuavat tuokiokuvat eri vuosikymmeniltä lomittuvat sulavasti. Tietyt asiat kertaantuvat kirjan mittaan, kun samat henkilöt ilmiintyvät eri yhteyksissä. Tämä ei haittaa, teosta tuskin luetaan lineaarisesti alusta loppuun, vaan pikemminkin pala kerrallaan napsien, ja väliin ehkä miehen musiikkia kuunnellen.

Jotkut yksityiskohdat McCartney muistaa eri tavalla kuin vaikkapa pitkäaikainen yhteistyökumppani, tuottaja George Martin omissa haastatteluissaan. Kokonaiskuva stemmaa silti, eikä kirjassa pyritä uuteen tai vaihtoehtoiseen totuuteen.

Timo Korpin käännös pitäytyy alkuperäiskielen rakenteessa, mutta onnistuu pääosin välttämään sellaisesta usein juontuvan kömpelöyden. Jokunen hieman erikoisesti käännetty alan termi ja ilmeisen tiukan seulan läpi pujahtanut kirjoitusvirhe eivät työn arvoa haalista.

Jokaiseen laulutekstiin liittyvän tarinan tai mietteiden lisäksi kirjassa on valtavasti valokuvia McCartneyn elämän varrelta. Kuvitus sisältää myös lippu-lappusille käsin kirjoitettuja alkuperäisiä lyriikoita, nuotteja, studiosessioiden muistiinpanoja ja raitakarttoja. Pelkästään jo kuvitus onkin todella kiehtova ja mielenkiintoinen kokonaisuus, olkoonkin että kirjahyllyssä on jo kaksikin McCartneyn elämäkertaa, The Beatlesin laulutekstien syntytarinat ynnä studiosessioiden historiikit tarkkoine soitin- ja laitelistoineen. Suosittelen siis varauksetta myös tämän teoksen hankintaa – tai vähintään siihen tutustumista kirjastossa.

 

Paul McCartney – Elämä & sanat

Kaksiosainen kovakantinen kirja + säilytyskotelo, yht. 874 s.
Toimittanut Paul Muldoon, kääntänyt Timo Korppi
Bazar-kustannnus (2021), ISBN 978-952-376-405-7

••• 

Tämä kirja-arvio on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 6/2021. Valtaosa kirja-arvioista julkaistaan tällä sivustolla, mutta osa nostetaan mukaan ajankohtaiseen Riffin printtinumeroon.  Jos pidit arviota antoisana tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.