Pave Maijanen – Elämän nälkä

|
Image

Pave Maijasen elämäkerta on laajuudeltaan lähes viisi ja puolisataa sivua ja jotain kirjan massiivisuudesta kertoo se, että lähteitä on teoksen lopussa listattuna neljän sivun verran ja henkilöhakemistoa tuplaten. 

Niitä edeltävä Pave Maijasen diskografia puolestaan ilmentää päähenkilön isoa roolia suomalaisen musiikin parissa ja kattava selvitys vaatiikin tilaa enemmän kuin mainitut hakemistot yhteensä.

Tosin tuotannon esittelyn vaatima tila johtuu osaltaan siitä, että levyjen kannet on myöskin jaksettu kaivaa jostain esiin ja liittää kuvina mukaan. Tämä puolestaan kuvastaa tekijän pedanttia asennetta – suurinpiirtein ei riitä, pitää olla presiis.

Tekijän tuntien (Tommi Saarela on kuulunut Riffin kirjoittajakuntaan lähes koko lehden julkaisuhistorian ajan) uskon, että sekä lähteet että faktat on myös tarkistettu ponnisteluita säästämättä.

•••

Myötätuntoa kirjoittajaa kohtaan herättää aavistus siitä, että puun ja kuoren välissä on oltu. 

Ns. suurelle yleisölle Maijanen on pop-laulaja, rokkitähti ja trubaduuri jonka musiikkia on radiosta kuultu ja keikoillakin käyty. Sen ryhmän kiinnostus kohdistuu luontaisesti päähenkilön elämän inhimillisiin piirteisiin ja tapahtumiin – siihen sisältöön, joka puhuttelisi sanomalehden viikonloppuliitteen tai yleisaikakauslehden lukijaa.

Alan sisällä Maijanen oli ennenkaikkea monipuolipuolinen taitoniekka, esikuva ja vaikuttaja, joka on hyvin johdonmukaisesti pysytellyt enemmän taustalla kuin paistatellut parrasvaloissa. Musiikintekijän mielenkiinto kohdistunee siten luomisprosessien, menetelmien ja oletettavasti myös välineistön kuvailuun, siihen osuuteen jossa kerrotaan miten ja miksi jotain tehtiin ja ketkä oikeastaan olivat asialla.

Jos musiikki onkin yhteinen nimittäjä, ovat nämä eri lukijaryhmien lähestymiskulmat silti kaukana toisistaan eivätkä ne välttämättä kohtaa. Saarela on tasapainoillut kultaista leikkausta hakiessaan pääosin varsin onnistuneesti, vaikka joissain kohden olisi saksia voinut käyttää vielä hiukan ronskimmin. 

Muistaa sopii, että Maijasen elämäkerta on silti samalla ainutlaatuinen tilaisuus kirjata muistiin tapahtumia, joilla on historiallista merkitystä ja joita ei tämän kertomuksen ulkopuolella mahdollisesti kukaan milloinkaan dokumentoisi. Siksi on aivan perusteltua venyttää paikoin lukijan kärsivällisyyttä vielä pienellä lisärönsyllä sinne tai tänne, jotta jokin erityispiirre tai asia saadaan mukaan vaikka se ei pääjuonta eteenpäin varsinaisesti kuljettaisikaan. 

•••

Kirjan kuvitus on runsasta, mutta kustantajan valitsema painopaperi ei kauniisti sanottuna ansaitse täysiä pisteitä. Onneksi teoksen keskelle sijoitettu kuvaliite on sentään painettu laadukkaammin.

Ja onneksi tekstisisällön mielenkiintoisuus kantaa silloinkin, kun kuvien laatu on sohjoinen. 

 

Pave Maijanen – Elämän nälkä (ISBN 978-952-04-2324-7)

Kirjoittaja: Tommi Saarela, kustantaja: Tammi, 2021

••• 

Tämä kirja-arvio on julkaistu alunperin Riffin printtinumerossa 3/2021. Valtaosa kirja-arvioista julkaistaan tällä sivustolla, mutta osa nostetaan mukaan ajankohtaiseen Riffin printtinumeroon.  Jos pidit arviota antoisana tai viihdyttävänä, voit tukea Riffin tulevaa julkaisutoimintaa kätevästi ostamalla itsellesi vaikka tuoreen printtinumeron tai tilaamalla lehden esimerkiksi kahden numeron tutustumistarjouksena.

Riffin voi ostaa digitaalisena näköispainoksena Lehtiluukkupalvelusta.  

Printti-Riffiä myyvät hyvin varustetut soitinliikkeet sekä Lehtipisteen myymälät kautta maan. Lehteä sekä irtonumeroita voi tilata myös suoraan kustantajalta näillä sivuilla olevan Riffi-kaupan kautta. 


Ennen vuotta 2010 julkaistuja numeroita voi tiedustella suoraan asiakaspalvelusta s-postilla, taannehtivia lehtiä myydään niin kauan kuin ko. numeroa on varastossa.