Nayteikkuna

Peter ”Ginger” Baker – Elämä rumpujen takana ja niiden ulkopuolella

Ginger Baker - Hellraiser

Peter ”Ginger” Baker (s.1939)  on legenda, jonka nasevan luettavaksi kirjoitetusta tarinasta ei lihaa luiden päältä puutu. Bakerin elämä tempoilee tragedioista ja katastrofeista yhä uusiin ja taas uusiin vastoinkäymisiin. Tunnettua on, että kaikista aikansa humupekoista juuri Bakerin ei missään tapauksessa olisi pitänyt edes selvitä hengissä 1960-luvulta.

Kirja täysin sattumalta rumpujen taakse ajautuneesta brittipojasta etenee kronologisesti yhtyeestä, vaimosta ja maasta toiseen. Mukana olisi totisesti voinut olla enemmänkin juuri soittamisesta, levyttämisestä, kollegoista ja kirjavien keikkojen annista. Välillä Baker selvittää melkein kiusallisen yksityiskohtaisesti – grammalleen –  eri stimulanttiensa hankinnasta ja käytöstä, huomioidessaan vain sivulauseessa jonkin musiikkiuransa vaiheen.
Mies ei peittele mielipiteitään mistään, eikä suostu kompromisseihin, mikä on paitsi oivallinen mauste keittoon, myös tuikiharvinaista maailmassa, jossa jokainen yrittää miellyttää kaikki muut hengiltä.
Hellyttävää ja perin inhimillistä antia on Bakerin avoin ja sydämellinen suhtautuminen omiin rumpusankareihinsa, joista useimpien kanssa hän (omaa tyyliään vapaasti lainaten), ”onnekas paskiainen” , sai paitsi keskustella, myös soittaa.
Varsin monisäikeistä soittotaipaletta rytmittää rakkaus hevosiin ja autoihin. Bakerin elämässä selvästikin on kiinni pitänyt paitsi varsinkin ensimmäinen vaimo Liz, mutta myös juuri hevoset ja meillä hiukan oudompi harrastus, hevospoolo.
Maailmanmusiikkia jo ennen käsitteen keksimistä luonut, ja muiden muassa Fela Kutin kanssa soittanut Baker on viime vuosina saanut monien onnettomuuksien ja loukkaantumistensa jälkeen henkistä lisäaikaa takautuvasti maksettujen rojaltien ja erilaisten muodollisten tunnustuksien myötä. Uskomattomana ja onnekkaana tapauksena joka tavalla voidaan pitää vuoden 2005 Creamin comeback-keikkoja, jotka kaikkien onneksi, nykytapaan, kuvattiin ja äänitettiin.
Paikoitellen harmittavia pieniä kirjoituskömmähdyksiä on tähän sidottuunkin versioon jäänyt. Tytär Ginette Baker on huolehtinut oikoluvusta kirjassa, jonka kuvitus, niinikään, painottuu yllättävästi muuhun elämään musiikin ulkopuolella.
Pyöräilijää Bakerista ei tullut, eikä Afrikkaan rakennetun studion kohtalokaan ollut onnekas, vaikka nimekäs kollega siellä levyttikin. Rumpalin, jolle Charlie Watts antoi paikkansa, kunnes tämä itse puolestaan osoitti Wattsille pestiä aloittelevassa Rolling Stonesissa, tarina on hurja, ja toivoa sopii, että seesteisempi ote jazzin parissa saa jatkua vielä pitkään.

 


Ginger Baker – Hellraiser
The Autobiography of the World´s Greatest Drummer

Ginger Baker & Ginette Baker

292 s.
ISBN - 978-1-84454-966-5
John Blake Publishing Ltd.  2010

09.12.2013
|
Matti Rinne
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy