Nayteikkuna

Rakas vanha vinyyli – Jake Nyman muistelee

Rakas vanha vinyyli, kansi
Rakas vanha vinyyli, kansi

Rakas vanha vinyyli -kirjassaan musiikkitoimittaja Jake Nyman esittelee puolensataa itselleen merkityksellistä äänilevyä 1950-luvulta alkaen. Valinnat ovat subjektiivisia ja käsittelytapa vapaa. Milloin kirjoittaja pohtii kyseisen musiikin taiteellista ja/tai kulttuurillista olemusta, milloin taas valittu levy on vain alusta jolta on kätevää peilata yleisempää ajankuvaa tai muistella oman elämän käänteitä.

Mainioita lisuja kokonaisuuteen ovat vihreille väripohjille ladotut erilliset tekstit, joissa  esitellään mm. 10 kamalaa cover-versiota siinä missä 10 parasta ilmailuaiheista lauluakin, tai kerrotaan jokin artistiin liittyvä kiintoisa taustatieto, tai johonkin tapahtumaan liittyvä pieni tarina.

Historiankirjoitus tai populaarimusiikin kattava analyysi ei ole kyseessä, vaan Nyman punoo samanlaista, tavalla tai toisella toisiinsa liittyvien tapahtumien ja tekijöiden muodostamaa löyhää seittiä kuin Radio Suomelle toimittamassaan Nousevan auringon talo -ohjelmassa. Kirjoitustapakin on sellainen, että tutun äänen voi mielessään kuulla jutustelemassa samoja asioita.

Kirja on helppolukuinen ja tarjoaa mukavan kepeää ajanvietettä - tässä poikkeuksellisen laajalti musiikkia kuunnellut diggari kertoilee löydöksistään toisille diggareille. Näkökulma on kuitenkin puhtaasti musiikin kuuntelijan, eikä musiikin tekoprosesseihin, rakenteisiin tai eri vuosikymmenten studiotekniikkaan syvennytä sen kummemmin. Tämä on varmaan perusteltu rajaus, mutta melko oudolta vaikuttaa silti "teknisestä nippelitiedosta kiinnostuneiden" pienlehden toimittajien piikittely Nymanin muistellessa Rory Gallagherin "pahasti lapasesta lähtenyttä" lehdistötilaisuutta vuodelta 1976. Kerrotun perusteella en osaa Nymanin tavoin pitää kitaristin soittovälineistöä koskeneita kysymyksiä asiaankuulumattomina, etenkään kun viereiselle sivulle sijoitettu esimerkki Nymanin omasta "leppoisasta turinatuokiosta" Gallagherin kanssa sisältää jokseenkin yhdentekevää läppää.

Kirjassa tarjottu katsaus maailman levystöön on kuitenkin itsessään kiinnostava. Nymanilla on riittävästi perspektiiviä ja taitoa seuloa mukaan myös harvinaisempia, ei niin kovin ilmeisiä tai itsestäänselviä levyjä. Usein yhden nimikkeen siivellä mahtuu käsittelemään saman artistin muuta tuotantoa, tai samaan teemaan liittyvää jonkun toisen tekelettä. Yllätysmomentti pitää mielenkiintoa yllä ja saattaapa lukija samalla löytää itselleen uutta kuunneltavaa.
Taitavana kertojana Nyman on malttanut jättää kirjan parhaan palan viimeiselle sivulle. Pisteet siitä.

 

Rakas vanha vinyyli

EAN 9789512088393
Lk. 78.993
200 sivua
Koko 170 x 220 mm
Gummerus Kustannus, elokuu 2013
ISBN 978-951-20-8839-3
Sidottu

29.09.2013
|
Lauri Paloposki
Tekninen toteutus: Sitebuilders Finland Oy