Rakkaudesta musiikkiin – oma tie, omat mietteet

|
Image

Intohimoinen musiikin ystävä, esipuheesta päätellen bändikellareissakin kohtuullisesti marinoitunut ammattivalokuvaaja Vesa Linna on haastatatellut kymmentä omalla sarallaan merkittävää kotimaista musiikintekijää teemalla ”Mistä musiikissa oikein on kysymys”.

 

Tuloksena on sujuvasti kirjoitettu ja helppolukuinen kirja, joka vastaa jokaisen haastateltavan suulla hieman eri tavalla, mutta sittenkin yllättävän samankaltaisesti. Siihen nähden, että polkuja musiikintekijäksi on kymmenen erilaista, genret eivät toisiaan syleile ja haastateltujen ikähaarukkakin on melkoisen laaja – joukon vanhin on syntynyt 1952, nuorin 30 vuotta myöhemmin, ja muut välivuosikymmenillä.

Vesa Linna on löytänyt haastateltavikseen myös poikkeuksellisen tarkkanäköiseen pohdintaan taipuvaisia ihmisiä tai sitten hänellä on lahjanaan taito saada ihmisistä esiin halu ja kyky paneutua filosofisiin kysymyksiin.

Niin tai näin, onnistuneet henkilövalinnat muodostavat kirjan kantavan ytimen ja samalla jokainen tarina houkuttelee lukemaan vielä seuraavankin. Ja vaikka teemaa lähestytään eri kulmista, yhteistä on jonkinlainen vilpitön totisuus – musiikki ei ole polun varrelta mukaan poimittu kukkanen olohuoneen lipaston reunalla.

Rakkaudesta musiikkiin piirtää hienon kokonaiskuvan mukaan valittujen henkilöiden elämänkaaresta ja urasta musiikin parissa. Se avaa tekemisen motiiveja ja tuo esiin tekijöiden omat arviot aikaansaannoksista. Kun asioita peilataan myös tekijöiden omaan elämäntilanteeseen ja ympäröivän yhteiskunnan ilmiöihin, moni tapahtuma ja radiossoitosta etäisen tutuksi jäänyt biisi asettuu ymmärrettävään kontekstiin.

Kirja julkaistiin viime vuoden puolella, mutta sisältö on ajan hammasta kestävää sorttia. Suositeltava lukuvalinta näin hiihtolomakaudenkin alla.

Vesa Linna: Rakkaudesta musiikkiin
Basam Books 2019, 299 sivua
ISBN: 978-952-7240-60-1