Renegades - Born in the USA – poliitikko ja rokkari keskustelevat Amerikasta

Image

Barack Obaman ja Bruce Springsteenin yhteinen podcast jäi itseltäni kuuntelematta, kun en Spotify-tilaaja ole, mutta uutinen sen pohjalta tehdystä kirjasta herätti kiinnostuksen. Herrojen lämpimät välit ovat olleet tiedossa jo kauan, lähtihän Springsteen tukemaan Obamaa jo tämän ensimmäistä presidenttikautta (2008) edeltäneen vaalikampanjan aikana. Mutta siltikin yhteinen podcast ja kirja ovat aika yllättävä juttu. 

 

Kirja koostuu pääpiirteissään podcast-jaksojen keskusteluista. Ne on jaoteltu luvuiksi, ja kunkin alussa on Barack Obaman kirjoittama johdanto. Molemmilta on omat esipuheet, ja sen lisäksi kirjaan on ripoteltu Obama tärkeitä puheita sekä Springsteenin valikoituja laulutekstejä, sikäli kun ne teemaan sopivat.  

Barack Obama ja Bruce Springsteen keskustelevat kumpikin oman elämäntarinansa näkökulmasta amerikkalaisesta yhteiskunnasta, rodusta ja rasismista, perheestä ja isänä olemisesta, populaarikulttuurista ja tottakai myös musiikista. Kirjan varsinainen pihvi on huoli siitä suunnasta, mihin poliittisesti erittäin jakautunut ja eriarvoinen Amerikka (Yhdysvallat) on yhteiskuntana menossa, varsinkin kun ratkottavana on esimerkiksi ilmastonmuutoksen kaltainen haaste. Sävyssä on kuitenkin myös optimismia.

Obaman ja Springsteenin kirja käy hyvänä kurkkauksena molempien erilaiseen henkilöhistoriaan, josta huolimatta he jakavat yhteisiä arvoja. Podacastista kirjaan siirretty vuoropuhelu toimii ihan hyvin näin luettunakin, eikä Ilkka Rekiaron suomennoksessa ole moitteen sanaa.

Kyseessä on vain osittain musiikkikirja, mutta aihetta sivutaan paljonkin. Kirjaan on myös listattu kaikki Obaman presidenttikausilla Valkoiseen Taloon konsertoimaan kutsutut artistit, joita on ollut merkittävä joukko musiikin eri aloilta. Hänen seuraajansa kaudella olikin sitten hiljaisempaa. 

Renegades - Born in the USA on ihan mielenkiintoinen keskustelu kahden merkkihenkilön välillä. Lisäksi se on kuvamateriaaliltaan komea kirja, ihan jo kuvien selailussa menee oma aikansa. Kuvia on niin podcastin teosta Bruce Springsteenin studiossa kuin molempien nuoruudesta, uran varrelta ja perheen parista. Viihdyttävää lukemista, jos aihepiiri yhtään kiinnostaa. 

Renegades - Born in the USA (Unelmat, myytit, musiikki) (Tammi, 2022)

Suomentanut Ilkka Rekiaro